Η τρομακτική ιστορία με το «κίτρινο σπίτι», το χειρουργείο-σφαγείο στη Βόρεια Αλβανία, με την αφαίρεση ανθρωπίνων οργάνων Σέρβων αιχμαλώτων ή και αμάχων, αναβιώνει αυτές τις ημέρες στη Χάγη και έρχεται να υπενθυμίσει ότι στον πόλεμο του Κοσσόβου η Δύση ήρθε μετά από 20 χρόνια να εξετάσει τον ματωμένο φάκελο και τους εγκληματίες πολέμου της άλλης πλευράς.
Σε αντίθεση με ότι συνέβη με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον στρατηγό της εθνοκάθαρσης Ράτκο Μλάντιτς, ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι κι άλλα τέσσερα στελέχη του UCK, δεν σύρθηκαν σιδηροδέσμιοι στο διεθνές ποινικό δικαστήριο, αλλά σε μια συμφωνία κυρίων προσήλθαν οικειοθελώς.
Η φρίκη σε τέσσερις τοίχους
Όλο το βάρος των κατηγοριών εναντίον τους, τώρα στρέφεται στο «κίτρινο σπίτι» στα σύνορα του Κοσόβου με την Βόρεια Αλβανία. Η Κάρλα Ντελ Πόντε, πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα ανάμεσα σε Τίρανα και Πρίστινα που προσπαθούν να αποδομήσουν μια έτσι κι αλλιώς ξεχασμένη έρευνα.
Το 1999, σύμφωνα με τις καταγγελίες και τους ισχυρισμούς των Ηνωμένων Εθνών, μέλη του UCK φέρονται να απήγαγαν περίπου 300 Σέρβους κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο. Οι αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν σε διάφορες ιδιωτικές κλινικές. Εκεί, αφού πρώτα βασανίστηκαν στη συνέχεια θανατώθηκαν, με «έπαθλο» το παράνομο εμπόριο οργάνων. Μία από αυτές τις ιδιωτικές κλινικές ήταν και το περίφημο «Κίτρινο σπίτι» στην βόρεια Αλβανία.
Το «αμφισβητούμενο» κυνήγι της Κάρλα Ντελ Πόντε
Εκεί οι εισαγγελείς εγκλημάτων πολέμου του ΟΗΕ ερεύνησαν από το 2002 μέχρι και το 2004 τις καταγγελίες. Το 2008 η Κάρλα Ντελ Πόντε, στο βιβλίο της με τίτλο «Το Κυνήγι: Εγώ και οι Εγκληματίες Πολέμου» ανέφερε χαρακτηριστικά ότι Σέρβοι αιχμάλωτοι οδηγήθηκαν στην αλβανική πόλη Μπουρέλ, σε μυστική φυλακή και απ’ εκεί στο περίφημο «κίτρινο σπίτι», όπου και τους αφαιρέθηκαν τα όργανα. Σήμερα, το Αλβανικό λόμπι με ορμητήριο τις ΗΠΑ, βάζει λυτούς και δεμένους για να υποβαθμίσει την ιστορία με το κίτρινο σπίτι του UCK. Mάλιστα τα πυρά τους στρέφονται και στον επίσης ελβετό εισαγγελέα Ντικ Μάρτι που το 2010 παρέδωσε αντίστοιχη έκθεση – καταπέλτη στο Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η έρευνα άλλαξε χέρια και κατεύθυνση
Τον Ιανουάριο του 2011 η έκθεση εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, η οποία ζήτησε την πλήρη και σοβαρή έρευνα. Στην πορεία όμως κάποιοι έβαλαν το χέρι τους και τα πράγματα άλλαξαν. Πολλά από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασαν αμφιβολίες αναφορικά με το περιεχόμενο της έκθεσης. Τον Αύγουστο του 2011, ξεκίνησε αντίστροφη έρευνα αποδόμησης των Πόντε και Μάρτι από τον γενικό εισαγγελέα της ειδικής ομάδας ερευνών Κλιντ Ουίλιαμσον. Ένα χρόνο μετά όμως ο αμερικανός εισαγγελέας ανέφερε δημόσια ότι δεν βρέθηκαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Τουλάχιστον τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Το «κίτρινο σπίτι» μετά τον πόλεμο άλλαξε χρώμα, αν και ο ιδιοκτήτης του δεν το παραδέχτηκε ποτέ. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές έξυσαν τον τοίχο αποκαλύφθηκε η βαφή
Καταστράφηκαν αποδεικτικά στοιχεία
Η Κάρλα Ντελ Πόντε, επιμένει πως το ΝΑΤΟ και η πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο, εμπόδισαν την έρευνα για την υπόθεση «Κίτρινο Σπίτι» και την έρευνα για το παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο. Η ίδια υποστηρίζει επίσης ότι γνωρίζει ποιος έλαβε την απόφαση να καταστραφούν τα αποδεικτικά στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί για τα θηριώδη εγκλήματα, επειδή ήταν σε συνεχή επαφή με τον διάδοχό της στην εισαγγελία, Σερζ Μπράμερτζ. Σε ερώτηση αν αισθάνεται υπεύθυνη γι αυτό η κ. Ντελ Πόντε είχε απαντήσει: «Η καταστροφή των αποδεικτικών στοιχείων ήταν μεγάλο λάθος. Έγινε χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις μαζί μου».
Πήραν σειρά και οι ιδιώτες – γιατροί
Πάντως ο UCK άφησε καλή παρακαταθήκη, πολύ μετά τον Απρίλιο του 2013, πέντε γιατροί οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στο Κόσοβο καταδικάστηκαν σε ποινές έως και οκτώ χρόνια κάθειρξη για λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο όλα έγιναν το 2008, σε μια κλινική η οποία ονομαζόταν Medicus. Οι γιατροί υπόσχονταν 15.000 ευρώ σε φτωχούς πολίτες με αντάλλαγμα τα όργανά τους. Η ταρίφα για τα όργανα φαίνεται ότι έφτανε μέχρι και τα 100.000 ευρώ για ένα μόσχευμα. Το κουβάρι του νήματος άρχισε όμως να ξετυλίγεται όταν ένας «δότης» Τουρκικής καταγωγής κατέρρευσε. Λίγο πριν είχαν αφαιρέσει το νεφρό του.
Στο δρόμο που χάραξε ο Χαραντινάι
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ραμούς Χαραντινάι, πρώην οπλαρχηγός του UCK και αργότερα πρωθυπουργός του Κοσόβου, απαλλάχτηκε στη Χάγη όπου είχε κληθεί για εγκλήματα πολέμου με συνήγορο τον διάσημο Βρετανό δικηγόρο Μπεν Έμερσον.
Σήμερα ο Βρετανός στο ίδιο διεθνές δικαστήριο, υπερασπίζεται τον πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου της Πρίστινα Καντρί Βεσέλι. Ο Ραμούς Χαραντινάι και ο Χασίμ Θάτσι ήταν οι διοικητές του αυτοαποκαλούμενου απελευθερωτικού στρατού του Κοσόβου. Ο Θάτσι, πριν από μια εβδομάδα για να εμφανιστεί στη Χάγη, παραιτήθηκε από την προεδρία της χώρας του αλλά στην Ολλανδία δείχνει την εικόνα ενός κατηγορούμενου που αν και για εγκλήματα πολέμου, δεν ανησυχεί ιδιαίτερα ..!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου