Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

EBRD: H κρίση έπληξε την Ελλάδα περισσότερο από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης


ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ
×
                  
Μακράν τη μεγαλύτερη επίδραση από χώρες όπως η Βουλγαρία, η Σερβία ή η Ρουμανία είχε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, επηρεάζοντας αρνητικά το 92% των ερωτηθέντων με βάση έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανάπτυξη και Ανασυγκρότηση (EBRD).
Η έρευνα του Οργανισμού, που διεξήχθη σε 35 χώρες της Νότιας, Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και σε χώρες της Κεντρικής Ασίας, συμπεριέλαβε για πρώτη φορά και την Ελλάδα, καταδεικνύοντας όχι μόνο τις επιπτώσεις της κρίσης στη χώρα μας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη ή την ευρωζώνη, αλλά σε σχέση με παραδοσιακά φτωχότερες χώρες όπως η Βοσνία, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σερβία, Σλοβενία, Σλοβακία, αλλά και το Αζερμπαιτζάν ή η Γεωργία κ.α. Για πρώτη φορά επίσης η σχετική έρευνα συμπεριέλαβε επίσης τη Γερμανία, την Ιταλία και την Κύπρο.

Η έρευνα βασίστηκε στις απαντήσεις 38.000 νοικοκυριών στις εν λόγω χώρες, ενώ το πληθυσμιακό δείγμα στην Ελλάδα ήταν 1.500 νοικοκυριά, το οποίο σε ποσοστό 92% απάντησε ότι η κρίση από το 2010 έως και σήμερα, τους επηρέασε σε «εύλογο βαθμό» ή «πολύ». Επόμενη χώρα με τη μεγαλύτερη επίδραση εμφανίζεται η Βουλγαρία με ποσοστό 73% και
ακολουθεί η Σερβία με 71%, η Ουγγαρία με 65%, η Ρουμανία με 61% κ.ο.κ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, την περίοδο 2010 - 2016, το 44% των ελληνικών νοικοκυριών που απάντησε στην έρευνα είδε το μισθό ή τη σύνταξή του να μειώνεται και πάνω από το 24% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ένα τουλάχιστον άτομο στην οικογένειά του έχασε τη δουλειά του. Η Ελλάδα εμφανίζεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τους υπόλοιπους ... «εταίρους» της, κυρίως χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι πιο εξοικειωμένοι με οικονομικές κρίσεις υπήρξαν πιο ευέλικτοι σε θέματα μείωσης των μισθών τους, αλλαγής εργασίας ή αύξησης των ωρών εργασίας τους.
Για να αντιμετωπίσουν την κρίση οι Έλληνες σε ποσοστό 51% υποχρεώθηκαν να περικόψουν βασικά αγαθά, ενώ το 94% περιόρισε τα μη βασικά αγαθά, όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης ήταν 19% και 64% αντίστοιχα. Εκτός από τα αγαθά πολυτελείας και τις διακοπές, που οι Έλληνες έκοψαν σε ποσοστό 75%, η επόμενη κατηγορία αγαθών που περιέκοψε το 47% των ερωτηθέντων ήταν το γάλα, τα φρούτα, τα λαχανικά ή ακόμα και το ψωμί, ενώ το 46% έκοψε το αλκοόλ και το 45% σταμάτησε να πληρώνει τις υποχρεώσεις σε δημόσιες υπηρεσίες.
Περαιτέρω ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι το 2016 τα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκονται σε παρόμοια θέση σε σχέση με εταίρους, όπως η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, η Κύπρος, το Κόσσοβο, το Μαυροβούνιο, η ΠΓΔΜ, η Σερβία και η Ρουμανία σε μια σειρά δείκτες, όπως η ικανότητά τους να κάνουν διακοπές μιας εβδομάδας μια φορά το χρόνο, να καταναλώνουν κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι ή να ανταποκριθούν σε απρόβλεπτα γεγονότα και έξοδα.
Αντίθετα πολύ χαμηλότερα είναι η χώρα μας σε σχέση με τους παραδοσιακούς εταίρους στην ευρωζώνη καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα μόνο το 41% των Ελλήνων ερωτηθέντων μπορεί να πάει διακοπές μία φορά το χρόνο, έναντι 79% των Γερμανών και 61% των Ιταλών, ενώ το 58% των Ελλήνων μπορεί να καταναλώσει κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι κάθε δεύτερη μέρα, έναντι 8 στους 10 Ιταλούς και του 100% των
Γερμανών.
Αντίθετα η πλειοψηφία των Ελλήνων - σε ποσοστό που κυμαίνεται από 45% έως και 72% ανάλογα με το αν έχουν επηρεαστεί πολύ ή λίγο από την κρίση -  δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε ξαφνικές δαπάνες, σε αντίθεση με τους «φτωχότερους» εταίρους της Νότιας, Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίοι απαντούν ότι τα καταφέρουν καλύτερα σε ποσοστό 65% περίπου.
Αξιολογώντας τα προβλήματα οι Έλληνες ιεραρχούν ως σημαντικότερο πρόβλημα την ανεργία, την οικονομική κατάσταση στη χώρα σε ποσοστό 74% έναντι 45% στις υπόλοιπες επίμαχες χώρες, ενώ αμέσως μετά ως μεγαλύτερο πρόβλημα κατατάσσουν την υγεία. Κόντρα άλλωστε στο ρεύμα, οι Έλληνες μόνο σε ποσοστό 4% θεωρούν ως ένα από τα βασικότερα προβλήματα τους μετανάστες, όταν σε ποσοστό 46% οι Γερμανοί το ιεραρχούν ψηλά και οι Ιταλοί σε ποσοστό 16%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σερβία: Δωρεάν τα μέσα μεταφοράς στο Βελιγράδι από 1η Ιανουαρίου

  Όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς στο Βελιγράδι θα είναι δωρεάν από την 1η Ιανουαρίου του 2025, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της  σερβικής   π...