Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Πρόεδρος Σερβίας: Στην Κέρκυρα διαδραματίσθηκε το μεγαλύτερο δράμα του σερβικού έθνους






Απρίλιος 18, 2016.



Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, δήλωσε σήμερα, με την ευκαιρία της εκατονταετηρίδας της αποβίβασης του σερβικού στρατού στην Κέρκυρα και στο νησί του Βίδο, ότι σε αυτά τα ελληνικά νησιά διαδραματίστηκε «ένα από τα μεγαλύτερα δράματα στην ιστορία του σερβικού λαού».




«Πιστεύαμε στον εαυτό μας και τους συμμάχους για να σπάσουμε το μέτωπο της Θεσσαλονίκης το 1918,  χτυπώντας τη ραχοκοκαλιά των δυνάμεων του άξονα, και κατέληξε τότε, με τον μεγαλύτερο πόλεμο στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού», δήλωσε ο Νίκολιτς στο νησί του Βίδο.



Τόνισε ότι η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει ότι μαζί με τους Σέρβους στρατιώτες σε αυτό το μέτωπο σκοτώθηκαν στρατιώτες από τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Αγγλία, την Ιρλανδία, τη Σκωτία, την Ελλάδα,  το στρατό του Εσάντ Πασά, τον Καναδά, την Ιταλία.



«Πιστεύουμε ότι το μέτωπο της Θεσσαλονίκης του 1915, δεν μπορούσε να διασώσει το σερβικό στρατό, αν και στη Νις η Σύμμαχοι περίμεναν με αψίδες θριάμβου, διακοσμημένες με λουλούδια και έλπιζαν ότι το έθνος θα προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό στρατό, πιστεύαμε ότι ήμασταν σε θέση να βοηθήσουμε και να εμποδίσουμε τους Αυστριακούς, τους Ούγγρους, του Γερμανούς και τους Βουλγάρους να περάσουν από τη Σερβία», είπε ο Νίκολιτς.



Στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, σκοτώθηκαν περίπου 21.000 Σέρβοι στρατιώτες, 23.000 Γάλλοι στρατιώτες, 3.000 Βρετανοί στρατιώτες, 1.500 Έλληνες στρατιώτες, 3.500 Ιταλοί στρατιώτες, δήλωσε ο Νίκολιτς και με διάταγμα του Ρώσου αυτοκράτορα Νικολάου έφθασαν στη Θεσσαλονίκη 10.000 μέλη της στρατιωτικής περιφέρειας της Μόσχας και 4.300 από αυτούς σκοτώθηκαν στο μέτωπο, θύμισε ο Νίκολιτς.



«Όλα αυτά η Σερβία δεν θα τα ξεχάσει ποτέ», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Σερβίας, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη και στις συμμαχικές ιατρικές αποστολές και στους ανθρώπους της Κέρκυρας κατά την έναρξη, σήμερα,  της νέας μόνιμης έκθεσης «Οι Σέρβοι στην Κέρκυρα 1916-1918» στο Σερβικό Σπίτι και θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του δήμου Κέρκυρας.


 Ο Νίκολιτς εξέφρασε τις ευχαριστίες του σερβικού λαού για την ανθρωπιά, τη ζεστασιά και τη φιλοξενία των κατοίκων της Κέρκυρας.



Ο Δήμαρχος της Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος, είπε  ότι με τη σημερινή τελετή αποτίει φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της παραμονής του σερβικού στρατού στην Κέρκυρα κατά την περίοδο 1916-1918, αλλά δείχνει συγχρόνως  ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού σε όλο τον κόσμο.



Σύμφωνα με τον ίδιο, έναν αιώνα μετά το μέτωπο Θεσσαλονίκης, οι σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της Ελλάδας παραμένουν ισχυρές και ότι με το χρόνο γίνονται ακόμη ισχυρότερες.



«Οι αδελφοποιήσεις του δήμου μας πόλεις της Σερβίας, όπως το Βελιγράδι, το Κρούσεβατς, Αλεξάντροβατς, κ. α. επιβεβαιώνουν την ιστορική φιλία μας», δήλωσε ο Νικολούζος. 



Πρόσθεσε ότι σήμερα το θέμα των προσφύγων είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για την Ευρώπη και ότι είναι απαραίτητο να πάμε πίσω στην ιστορία μας, όπως στην περίπτωση αυτή για να μαθαίνουμε.



«Η Ευρώπη δεν μπορεί να σηκώσει τείχη. Αυτή η λογική είναι ανιστόρητη, απάνθρωπη και αντιδημοκρατική», είπε ο δήμαρχος της Κέρκυρας, όπως σημειώνει το σερβικό beta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σερβία: Δωρεάν τα μέσα μεταφοράς στο Βελιγράδι από 1η Ιανουαρίου

  Όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς στο Βελιγράδι θα είναι δωρεάν από την 1η Ιανουαρίου του 2025, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της  σερβικής   π...