Έζησε σε μια χώρα όπου αρχικά δεν ήξερε ούτε τη γλώσσα, άλλαξε όλη την ζωή της ακολουθώντας τον σύντροφο της και μετά από ένα αιφνίδιο διαζύγιο βρέθηκε «ξεκρέμαστη» με δύο παιδιά στο Βελιγράδι και με την ανάγκη να σταθεί και πάλι στα πόδια της .
Κι όμως αυτή ήταν ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση στη ζωή της Μαρίας Κυριακάκη αφού έκανε κυριολεκτικά business… με ένα ταψί γεμιστά!
Όπως αναφέρει η ίδια οι σπουδές της δεν είχα καμία σχέση με τη μαγειρική αφού σπούδασε γλωσσολογία, ασχολήθηκε με τις μαθησιακές δυσκολίες και έχει μεταπτυχιακό στη δημόσια υγεία και διοίκηση υπηρεσιών υγείας. Γρήγορα όμως στο Βελιγράδι άρχισε να πηγαίνει στη λαϊκή, να αγοράζει τρόφιμα, να μαγειρεύει για τα δύο παιδιά της και να πειραματίζεται. Ο τότε σύντροφός της ασχολήθηκε με το χώρο της εστίασης και όταν μια Ελληνίδα ζήτησε να της ετοιμάσουν ένα ταψί με σπιτικό φαγητό ,δεν φανταζόταν ότι μαγειρεύοντας το φαγητό θα άλλαζε για πάντα τη ζωή, κάνοντας την αρχή μιας μια έξυπνης επιχειρηματικής ιδέας.
Μαγείρευε για Έλληνες και Σέρβους
Όταν χρειάστηκε πια να σταθεί μόνη στα πόδια της, και κατάλαβε ότι ζωή της δεν την οδήγησε τυχαία στην πόλη που τόσο αγάπησε, μπήκε σε επαγγελματικούς χώρους προτείνοντας σε όσους το επιθυμούν να τους μαγειρέψει σπιτικό φαγητό κατόπιν παραγγελίας.Κάπως έτσι «γεννήθηκε» η επιχείρηση της . Όπως αφηγείται η κα Kυριακάκη μιλώντας στην εκπομπή « Ανδριανή» της ΚΡΗΤΗ TV «Το μότο μου ήταν το "Ελληνίδα μάνα μαγειρεύει για εσάς". Οι Σέρβοι αγαπάνε τους Έλληνες, οπότε σαν μότο ,σαν μπούσουλας, ήταν δυναμικό. Ήταν όλα προσωποποιημένα. Το πρωί πήγαινα τα παιδιά στο σχολείο, μετά στη λαϊκή και έπειτα μαγείρευα. Είχα καταλήξει ότι θα έχω δύο φαγητά κάθε μέρα. Οπότε έστελνα mail ή μήνυμα σε όλους τους πελάτες από το βράδυ και ήξερα τι φάει ο καθένας. Δεχόμουν παραγγελίες μέχρι τις 10. 00 το πρωί. Έκανα το κουμάντο μου… ".
Ήθελαν μουσακά για να δουν… αγώνα!
Η σκέψη της αγκαλιάστηκε, η ιδέα έγινε γρήγορα αποδοτική επιχειρηματική δραστηριότητα και η ίδια γνωστή πια στο Βελιγράδι ως «η Ελληνίδα» αφού άρχισαν να την αναγνωρίζουν. Μάλιστα αφηγείται με χιούμορ «στην αρχή μαγείρευα για οικογένειες, αλλά γρήγορα και για εργένηδες. Δεν ήταν μόνο Έλληνες αλλά και Σέρβοι που ήξεραν τα ελληνικά φαγητά από τις διακοπές τους.Ζητούσαν μουσακά, παπουτσάκια και παστίτσιο. Μια φορά είχε αγώνα και μου είπαν ότι αντί να παραγγείλουν φάστ φουντ , θα ήθελαν να τους κάνω μουσακά! Είχε τρομερή επιτυχία η επιχείρηση. Ήταν η πρώτη φορά που ήρθε κάτι τόσο ομαλά και εύκολα. Ήμουν σχεδόν διάσημη . «Τάιζα» την πρεσβεία, είχα σοβαρούς πελάτες. Με σταματούσαν αστυνόμοι και μου έλεγαν « είστε η Ελληνίδα»!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου