Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Βούτσιτς: Είμαι ικανοποιημένος από την ελληνική στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας



Την ικανοποίησή του για τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του, αλλά και για την «ξεκάθαρη ελληνική θέση σε ό,τι αφορά στο Κοσσυφοπέδιο», εξέφρασε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά το πέρας της μεταξύ τους συνάντησης, στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης.

«Είπα στον κ. Τσίπρα, στον Αλέξη, ότι η Σερβία θέλει -και δεν εκβιάζει κανέναν, δεν ζητεί τίποτα από κανέναν- να ξέρει πότε θα μπορούσε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βεβαίως, η Σερβία θα εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, όλα τα κεφάλαια τα οποία πρέπει να ανοίξουμε για να μπούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο κ. Βούτσιτς, υπογραμμίζοντας πως αυτό «είναι σημαντικό, ώστε οι άνθρωποι στη Σερβία να έχουν περισσότερα κίνητρα».


Είναι σημαντικό, είπε ο κ. Βούτσιτς, «να έχουμε ένα πλαίσιο εντός του οποίου μπορούμε να γίνουμε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, «ζητήσαμε από τον φίλο μας, τον Αλέξη, να μας βοηθήσει να πάρουμε αυτήν την απάντηση».

Ο κ. Βούτσιτς διαβεβαίωσε από τη μεριά του ότι η Ελλάδα πάντα μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη της Σερβίας από όλες τις απόψεις και πρόσθεσε: «Εμείς την Ελλάδα τη βλέπουμε ως εξαιρετικά φιλική χώρα, πολύ φιλικό λαό. Ελπίζω ότι οι Έλληνες στη Σερβία το αισθάνονται αυτό, όπως εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβοι που έρχονται στην Ελλάδα».

Παράλληλα, ευχαρίστησε «για την ξεκάθαρη ελληνική θέση σε ό,τι αφορά στο Κοσσυφοπέδιο και τη μη αναγνώριση της μονομερούς ανακηρυγμένης ανεξαρτησίας» και συμπλήρωσε: «Ξέρω τις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίες είναι υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας. Θέλουμε να παραμείνουμε κολόνα σταθερότητας και θέλουμε να βελτιώνουμε τις σχέσεις μας με όλα τα εδάφη και τα κράτη σε αυτόν τον χώρο. Η ειρήνη και η σταθερότητα είναι οι προτεραιότητές μας, γιατί έτσι βελτιώνουμε και τη Σερβία».

Ο κ. Βούτσιτς αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας-Σερβίας, αλλά και στις προοπτικές που ανοίγονται τόσο για την ανάπτυξη σερβικών επενδύσεων στην Ελλάδα όσο και ελληνικών στη Σερβία.

Χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη σημερινή συνάντηση, αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα και «σημαίνουν πολλά για το μέλλον», αλλά και σ' αυτές που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών στις δύο χώρες, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συμφωνία για τις άδειες οδήγησης. «Στόχος της συζήτησής μας είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών μας» υπογράμμισε.

Ο Σέρβος πρόεδρος είπε ότι ο σημερινός όγκος των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας δεν ικανοποιεί ούτε τον ίδιο ούτε τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Οι εμπορικές συναλλαγές μας είναι 400 εκατ. ευρώ, υπάρχει τάση αύξησης σερβικών εξαγωγών τους πρώτους πέντε μήνες 10,5% και αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερο άνοδο» σημείωσε, ενώ σε ό,τι αφορά στις ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία τόνισε: «Οι Έλληνες επένδυσαν 2,5 δισ. στη Σερβία και περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις. Να παραμείνουν στον τομέα των τραπεζών, ταυτόχρονα να μπουν και σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός, και να δείξουν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις το επόμενο διάστημα».

Αφού συνεχάρη την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό για «τα καλά οικονομικά αποτελέσματα» και το γεγονός ότι «η Ελλάδα πατάει και πάλι σε υγιή πόδια», ο κ. Βούτσιτς διαβεβαίωσε πως το επόμενο διάστημα «θα υπάρξουν όλο και περισσότεροι Σέρβοι επιχειρηματίες που θα μπορέσουν και θα θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Υπογράμμισε τη συνεισφορά της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη βελτίωση των διμερών σχέσεων, «ώστε ύστερα από μια σύντομη περίοδο στασιμότητας βλέπουμε ότι η σχέση μας πάει σε μια πολύ καλή κατεύθυνση».

«Είχαμε ανοιχτές συζητήσεις για όλα τα ζητήματα, οικονομικά και πολιτικά» και «υψηλό επίπεδο συμφωνιών» υπογράμμισε ο Σέρβος πρόεδρος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην πορεία της σερβικής οικονομίας, επισημαίνοντας πως «έχουμε 2,2% ανάπτυξη και του χρόνου θα έχουμε 3%», γεγονός που σημαίνει «καλύτερη ζωή και για τους πολίτες μας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία έργων υποδομής, όπως «η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη - Βελιγράδι, που συνδέεται με τη γραμμή Βελιγράδι - Βουδαπέστη και μας χρειάζεται γιατί περνάει από τη Σερβία από τον Νότο έως τον Βορρά».

Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο για την παρουσία τους στο Βελιγράδι, αλλά και το σύνολο της ελληνικής πλευράς για τη φιλοξενία στη Θεσσαλονίκη, και τόνισε: «Καταφέραμε όχι μόνο να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας στα παλιά καλά επίπεδα, αλλά και να τους δώσουμε μια νέα ώθηση».

«Είμαι πολύ ευτυχισμένος και περήφανος που είμαι επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας εδώ και θέλουμε με τον ίδιο τρόπο να σας φιλοξενήσουμε στο Βελιγράδι, στις 2-3 Οκτωβρίου» κατέληξε ο κ. Βούτσιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύνταγμα 26/01