Jedna od najvećih atrakcija prve večeri bio je štand majstora iz grčkog grada Seresa kod Soluna, na kome se spremao čuveni grčki slatki burek "bugata" od vanile i mleka.
Osim "bugate", Nišlije na tom štandu mogu da probaju i druge poslastice, između ostalog i grčki ratluk od badema i putera.
Grci su, kako sami kažu, već šesti put gosti niških "Dana bureka", a od prošle godine i u Seresu organizuju istu ovakvu manifestaciju na kojoj učestvuju buregdžije iz Srbije.
Uprkos činjenici da ove godine neće biti pravljen najveći burek za Ginisa, ipak ni ova "Buregdžijada" neće proći bez specijalnih iznenađenja.
Jedan od domaćih buregžija najavljuje da će posetioci večeras na njegovom štandu moći da probaju njegov specijalitet - burek sa jagnjetinom.
"Svake godine se trudimo da imamo nešto novo u ponudi. Tako smo prethodnih godina pravili burek sa belim bubrezima, ali i burek sa lekovitim biljem 'lek za dušu i dušmane', a ovoga puta naš specijalitet će biti burek sa mladom jagnjetinom", objašnjava ovaj majstor.
Njegov sin, koji nastavlja tradiciju spravljanja bureka, nezvanično najavljuje da će večeras, ako ne bude organizacionih problema, pokušati da obori rekord u pravljenju najmanjeg bureka.
Na pitanje koliko će najmanji burek biti mali, ovaj mladić kroz osmeh odgovara "To je tajna, dođite pa ćete videti!".
Osim što mogu probati burek različitih ukusa, Nišlije će i naredne dve večeri moći da, šetajući parkom Svetog Save, razgledaju štandove sa lekovitim biljem, čajevima i medom, kao i da čuju zvuke domaće i grčke muzike, uživo sa bine kod hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου