Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Κανένα πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες της Σερβίας

Με μεγάλη προσοχή παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα η Κεντρική Τράπεζα της Σερβίας (NBS) με δεδομένο ότι πολλές ελληνικές τράπεζες δραστηριοποιούνται στη χώρα.
 
Η NBS αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες στη Σερβία δεν έχουν κανένα πρόβλημα και διαμηνύει ότι οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες αυτές δεν κινδυνεύουν.
 
«Από τον έλεγχο των ημερήσιων αναφορών, των ελληνικών τραπεζών, δεν παρατηρείται εκροή κεφαλαίων προς τις μητρικές τράπεζες ούτε σημαντική εκροή των καταθέσεων ταμιευτηρίου» αναφέρει η Κεντρική τράπεζα της Σερβίας σημειώνοντας ότι για τις ελληνικέ τράπεζες στη Σερβία δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας.
 
Η διοίκηση της NBS, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας «Μπλιτς», εξηγεί ότι «οι ελληνικές τράπεζες δεν εξαρτώνται από τις θυγατρικές, λειτουργούν ως ανεξάρτητες νομικές οντότητες, με καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο στη Σερβία και δεν έχουν εκτεθεί στο ελληνικό χρέος».
 
Η NBS συμπληρώνει ότι ακόμη και να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη η λειτουργία των ελληνικών τραπεζών στη Σερβία δεν θα επηρεαστεί σημαντικά.
 
Το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών αποτελεί σήμερα ένα από τα κύρια θέματα της ειδησεογραφίας στη Σερβία. Τα περισσότερα ΜΜΕ ασχολούνται με τις ουρές που δημιουργούνται μπροστά από τα ΑΤΜ. Στα σχόλια που γίνονται διίστανται οι απόψεις για τις συνέπειες που θα έχει η έλλειψη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
 
Ο σχολιαστής της εφημερίδας «Νόβοστι» Γκόραν Τσβόροβιτς επικροτεί την διεξαγωγή δημοψηφίσματος επισημαίνοντας ότι «ο Τσίπρας με τον τρόπο αυτό απέρριψε το τελεσίγραφο της νομενκλατούρας των Βρυξελών» και συμπεραίνει πως «οι Έλληνες, όπως τους αρμόζει, ίσως, να διασώσουν την τιμή της γηραιάς Ευρώπης».
 
Σε αντίθεση μ αυτήν την προσέγγιση ο πανεπιστημιακός καθηγητής και σύμβουλος στο υπουργείο Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, Βλάντιμιρ Κρούλι μιλώντας στην τηλεόραση «N1» εκτίμησε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η κυβέρνηση Τσίπρα πάλι θα αναγκαστεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να κάνει υποχωρήσεις. Ο καθηγητής Κρούλι δεν αποκλείει ωστόσο να γίνουν υποχωρήσεις και από την άλλη πλευρά και να επιτευχθεί κάποια συμφωνία πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Εκτιμά επίσης ότι δεν συμφέρει την Ευρώπη μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη διότι κάτι τέτοιο θα έστελνε λάθος μηνύματα και θα προκαλούσε προηγούμενο που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tουριστικά γραφεία από τη Σερβία σε fam trip σε Καλαμάτα, Καρδαμύλη, Λιμένι, και Γιάλοβα

  Με στόχο τη  γνωριμία της σερβικής αγοράς με την Πελοπόννησο, που αποτελεί σχετικά άγνωστο προορισμό για τους ταξιδιώτες από τη γειτονική ...