Μάρτιος 25, 2016.
«Το Δικαστήριο της Χάγης, με την καταδίκη του ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς, απέδειξε για άλλη μια φορά τη μεροληψία και την προκατάληψη που δείχνει για να επιτύχει το στόχο του- να επιβεβαιώσει την ενοχή ενός ολόκληρου λαού που αποτελεί μέρος των πολέμων στα Βαλκάνια και να δικαιολογήσει την επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999, για να την νομιμοποιήσει».
Αυτές είναι οι θέσεις της Ρωσίδας ιστορικού και ακαδημαϊκού, Έλενα Γκούσκοβα, γράφει το σερβικό δημοσίευμα.
Η Γκούσκοβα σημειώνει ότι το δικαστήριο της Χάγης διαμορφώθηκε ειδικά για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, έχει προ πολλού χαρακτηρισθεί ότι διακατέχεται από μεροληπτική και μονόπλευρη δικαστική πολιτική, όπως αποδεικνύεται από τους αριθμούς.
«Η Χάγη καταδίκασε τους Σέρβους σε σύνολο 904 ετών στη φυλακή και σε 171 τους Κροάτες, τους Μουσουλμάνους σε 39, τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου σε 19, τους νοτιοσλάβους (Σκοπιανούς) σε 12 χρόνια».
«Το πολυετές έργο του Δικαστηρίου κάνει τη διεθνή κοινότητα να πιστεύει ότι ένα από τα μέρη της βαλκανικής σύγκρουσης της δεκαετίας του ’90 είναι εγκληματικό και αποτελείται από βασανιστές», είπε η Γκούσκοβα.
Η ίδια πρόσθεσε ότι η ετυμηγορία για τον πρώτο πρόεδρο της Δημοκρατίας των Σέρβων στη Βοσνία, Ράντοβαν Κάρατζιτς ήταν αναμενόμενη. Πρόσθεσε ότι το σύνολο της Μόσχας και ολόκληρη η Ρωσία, όλοι οι άνθρωποι αυτής της αχανούς χώρας, παρακολούθησαν τις εξελίξεις την Πέμπτη στη Χάγη.
«Όλοι οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί ανέφεραν προσεκτικά την ετυμηγορία για τον πρώτο πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας. Είμαστε με τον Ράντοβαν Κάρατζιτς και είμαστε υπερήφανοι για τη σταθερότητα και το θάρρος του», τόνισε η Γκούσκοβα.
Προκατάληψη για τη Χάγη
Η ίδια σημείωσε ότι η επιστημονική κοινότητα εδώ και καιρό έχει ενδείξεις για μεροληψία του δικαστηρίου της Χάγης από προκατειλημμένους δικαστές, ανακριτές και εισαγγελείς.
«Κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων της ύπαρξής του, δεν υπήρξε καμία διαδικασία στην οποία να έγιναν σεβαστά τα δικαιώματα των κατηγορουμένων για μια δίκαιη δίκη», είπε η Γκούσκοβα.
Πρόσθεσε ότι η Γαλλία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχώς παρεμβαίνουν στο έργο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Ειδικά στις περιπτώσεις του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, του Ράντοβαν Κάρατζιτς, του Ράτκο Μλάντιτς και ότι οι γενικός εισαγγελέας στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Geoffrey Nice ήταν συνεργάτης της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας MI6