Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Њујорк тајмс: Да ли је Београд следећи Берлин?


Описујући београдске фасаде, Њујорк тајмс је посебно истакао мурал Владимира Величковића као и цртеж Драгана Станачева, који, како наводе, „изазива вртоглавицу”.
петак, 26.08.2016. у 16:01
Београд (Фото Д. Јевремовић)
ЊУЈОРК – Сиви камени град испресецан трамвајским шинама, неуништивог шарма, Београд изгледа као рођак Берлина из Источне Европе, пише Њујорк тајмс у рубрици о путовањима.
У тексту под насловом „36 сати у Београду” арфитектура центра Београда је описана кроз „богате фасаде из 19 и 20, потом велике зграде које представљају каталог архитектонских стилова од неокласицизма, неоренесансе и романтизма па до футуристичког дизајна нових објеката”.
Описујући београдске фасаде, Њујорк тајмс је посебно истакао мурал Владимира Величковића као и цртеж Драгана Станачева, који, како наводе, „изазива вртоглавицу”.
Њујорк тајмс је део текста посветио историјским деловима града, тврђавама и парковима, кроз који је описао ужи центар Београда до погледа на „ушће Саве у Дунав, где почњу београдске ноћи”.
Историја града је делом описана кроз називе улица, попут улице Џорџа Вашингтона, преко музеја посвећених комунистичком периоду, до описа атмосфере „на калдрми Скадарске улице”.
У уводном делу описан је „епски ноћни живот, „развијена култура испијања кафа” и „сокаче намењено талентованим београдским дизајнерима”.
„Београдска област Савамала под Бранковим мостом привлачи уметничким галеријама, њу вејв берберницама и Миксер хаусом - индустријским простором који су заузели српски дизајнери”, наводи лист и додаје да је посебна пажња дата домаћим модним креаторима додељивањем простора у Чумићевом сокачету.
Након ових описа амерички лист се пита: „да ли је Београд будући Берлин”.
Истичу се и ниске цене у Београду, пре свега хране, а потом иде прича о Кнез Михаиловој улице, где „туристи могу да купе све од књига, гардеробе, сувенира до рукотворина и новина”.
Београдски ресторани су похваљени због квалитета, обима порција и цена, али пре свега због укуса.
„Баке би биле поносне на београдске лидере балканске традиционалне кухиње, који кувају стара јела са вештином и састојцима 21. века”, пише Њујорк тајмс, преноси Танјуг.
Кроз текст су набрајане цене и називи локалних брендова гардеробе, пива, ресторана, музеја, вина па до констатације да се из светских метропола директно лети до београдског аеродрома

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σερβία: Δωρεάν τα μέσα μεταφοράς στο Βελιγράδι από 1η Ιανουαρίου

  Όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς στο Βελιγράδι θα είναι δωρεάν από την 1η Ιανουαρίου του 2025, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της  σερβικής   π...