Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Nauka objasnila: Evo zašto je pivo samo u zelenim i braon flašama


14 marta 2017

553985_nazdravljanje-foto-pixabay-com_f
Da li ste se ikada zapitali zašto su flaše za pivo isključivo zelene ili braon, a veoma retko bezbojne? Za to postoje zaista opravdani razlozi
Iako su još stari Egipćani pravili pivo i ljudi ga piju hiljadama godina, tek u 19. veku počelo je flaširanje tog pića, pošto su pivari, zajedno sa komercijalizacijom ovog pića, ustanovili i da će tako duže ostati sveže, piše „Biznis insajder“.
Ispočetka su ga pivari prodavali u flašama od bezbojnog stakla i dobro se pokazalo kada su ga držali u hladnim i mračnim prostorijama. Međutim, pivari su ubrzo ustanovili i da pivo u takvim flašama izloženo suncu poprima neprijatan miris i da zaudara „k’o tvor“. I to doslovno tako.
Do takvog neprijatnog mirisa dolazilo je zato što su bezbojna stakla propuštala UV zrake da prodru u piće i izmene mu ukus tako što su oslobađali kiselinu iz hmelja koja je potom u hemijskoj reakciji sa sumporom prisutnim u pivu pravila jedinjenje veoma slično onom koje tvorovi ispuštaju da oteraju grabljivice u prirodi.
Da bi to predupredili, pivari su uveli braon flaše, jer je tamna boja sprečavala prodor nepoželjnih zraka, a pivo je u njima duže ostajalo sveže.
A zelene? Tokom Drugog svetskog rata, zavladala je i nestašica braon flaša, pa su odabrane zelene. Osim toga, u mnogim pivarama proizvedeno pivo točilo se i u braon i, ređe, u zelenim flašama. Među pivopijama počele da kruže i razni urbani mitovi i legende kao „objašnjenja“ za takav postupak i nije bilo retko da se nerado odlučuju za zelene flaše.
Međutim, usledilo je i objašnjenje tehnologa iz privara da se na proizvodne trake na svakih 99 ili 999 braon flaša stavlja jedna zelena kako bi se pratila proizvodnja i uzimali uzorci na proveru.
U međuvremenu je razvijena i tehnologija zaštite bezbojnih flaša od propuštanja UV zraka, ali je uprkos tome pivari retko primenjuju

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tουριστικά γραφεία από τη Σερβία σε fam trip σε Καλαμάτα, Καρδαμύλη, Λιμένι, και Γιάλοβα

  Με στόχο τη  γνωριμία της σερβικής αγοράς με την Πελοπόννησο, που αποτελεί σχετικά άγνωστο προορισμό για τους ταξιδιώτες από τη γειτονική ...