Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ελληνοσερβικό φορουμ: Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για την περαιτέρω προώθηση επενδύσεων στις γειτονικές χώρες, τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης

Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για την περαιτέρω προώθηση ελληνικών επενδύσεων στις γειτονικές μας χώρες, όπως ανέφερε από το βήμα του Ελληνοσερβικού φόρουμ ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπ. Κουβέλης, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν το 16% της σέρβικης αγοράς και σε καταθετικό επίπεδο η διείσδυση τους πλησιάζει το 25%.

Ο κ. Κουβέλης διέψευσε τις ‘’Κασσάνδρες’’ που σπείρουν φήμες για τη βιωσιμότητα ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων, αναφέροντας στην ομιλία του κατά την ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας με θέμα ‘’επιχειρηματικές δυνατότητες στη Σερβία’’, ότι το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι φωνές που αρέσκονται να διαδίδουν φήμες ανασφάλειας και ανησυχίας ότι οι ελληνικές τράπεζες και οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας. ‘’Δηλώνω ότι οι ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις επεκτείνονται και είναι εκεί για να μείνουν και να αυξήσουν τον όγκο συνεργασιών τους’’, τόνισε ο κ. Κουβέλης.

Ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι ο πενταπλασιασμός της εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών και γνωστοποίησε ότι στις 24-25 Οκτωβρίου 2011 θα πραγματοποιηθεί αποστολή στο Βελιγράδι, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ‘’Go international’’.

Τόνισε δε ότι στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας η Ελλάδα είναι υποστηρικτής και αναφέρθηκε στη σημασία της κατασκευής του οδικού άξονα 10 .

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σερβίας κ. Ντέλιτς σημείωσε στην ομιλία του ότι εφέτος θα επισκεφθούν τη χώρα μας 1 εκατομμύριο Σέρβοι τουρίστες που είναι αριθμός ρεκόρ (πέρυσι ο αριθμός των σέρβων τουριστών ήταν 700.000) και η εξέλιξη αυτή θα κατατάξει τη Σερβία εμταξύ των τριών πρώτων χωρών στον αριθμό τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας, σημείωσε δε ότι οι δύο πλευρές είναι σε καλό δρόμο για την άρση των αντικινήτρων που υπάρχουν στον τομέα της επιχειρηματικής ανάπτυξης και συνεργασίας και τόνισε και αυτός από την πλευρά του τη σημασία που δίνει η χώρα του στην εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων κονδυλίων στη επένδυση αυτή, μέσω των διευρωπαϊκών δικτύων.

Γνωστοποίησε ότι στην κατασκευή του οδικού άξονα θα συμμετάσχει σε σύμπραξη μια ελληνική κατασκευαστική εταιρεία και σημείωσε ότι οι επενδύσεις που σχεδιάζει η χώρα στον τομέα των υποδομών και της ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν ευκαιρίες για τις ελληνικές εταιρείες.

‘’Θέλουμε ελληνικά προϊόντα και όχι μόνο φρούτα και φέτα’’, είπε ο κ. Ντέλιτς, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα στην επέκταση και διεύρυνση των συναλλαγών που θα ξεπεραστούν όμως, καθώς έχει δημιουργηθεί η ατζέντα προτεραιοτήτων από κοινού με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας και εργάζονται και οι δύο πλευρές στην εξάλειψη των προβλημάτων αυτών.

Ως σκέψεις για περαιτέρω αναζήτηση από τους έλληνες επιχειρηματίες, ο κ. Ντέλιτς σημείωσε ότι Γάλλοι, Γερμανοί και Ιταλοί έχουν εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Σερβία και δεν δίνει η ΕΕ, όπως ότι υπάρχουν ζώνες ελεύθερου εμπορίου και τα προϊόντα που κατασκευάζονται σε αυτές τις περιοχές εξάγονται στη Ρωσία με το 50 % των ποσοτήτων αυτών να εξάγονται χωρίς δασμούς.

Σημείωσε ότι μεγάλη γαλλική εταιρεία έχει εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που προσφέρει ζώνη εμπορίου για εξαγωγές στην Τουρκία ενώ ανέφερε ότι άμεσα θα ανακοινωθεί μεγάλη επένδυση ύψους 10 δισ. ευρώ στο λιανεμπόριο και για το θέμα αυτό αυτές τις ημέρες που βρίσκεται στη χώρα μας είχε συνομιλίες με μεγάλους λιανεμπορικούς ομίλους.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος ανέφερε ότι οι Έλληνες επενδυτές επέλεξαν να επενδύσουν στη Σερβία, λόγω της εγγύτητας της αγοράς, της νοοτροπίας και των συναισθήματων φιλικότητας και εκτίμησης στη χώρα, καθώς και λόγω της εμπιστοσύνης και της ελκυστικότητας των ελληνικών προϊόντων στα μάτια των Σέρβων καταναλωτών, ενώ ανέφερε ότι οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Σερβία, (τράπεζες, τρόφιμα και ποτά, τηλεπικοινωνίες, λιανικό εμπόριο, τουρισμός, κατασκευές, βαριά βιομηχανία, διάφορες υπηρεσίες κ.λπ.), έφεραν την Ελλάδα στην κορυφή της λίστας των ξένων επενδυτών στη χώρα, με περισσότερες από 250 εταιρείες να δραστηριοποιούνται στη Σερβία και το συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο να υπερβαίνει το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όσο για τη Σερβία, συνέχισε, η χώρα παραμένει μία από τις στρατηγικές αγορές των Βαλκανίων. ‘’Η στρατηγική θέση της χώρας, το ειδικευμένο εργατικό δυναμικό της και ένα γενναιόδωρο πακέτο κινήτρων για ξένες επενδύσεις την καθιστούν ελκυστικό προορισμό ενώ ως ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, η Σερβία σήμερα παρέχει μεγάλες ευκαιρίες’’

Σημείωσε και αυτός από την πλευρά του ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει τη Σερβία στην προσπάθεια της να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια ενώ σημείωσε ότι οι έλληνες επιχειρηματίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη Σερβία στους τομείς της ενέργειας και ιδιαίτερα στις ανανεώσιμες πηγές, στις υποδομές, τις κατασκευές και τον τουρισμό.

Ο κ. Μίχαλος ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφέροντας ότι σε μια εποχή όπου η Σερβία και η Ελλάδα ασχολούνται με τις επιπτώσεις μιας οικονομικής κρίσης, η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει καταστεί ακόμη πιο σημαντική.

’Η Ελλάδα, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, εξακολουθεί να αποτελεί βασικό παράγοντα που συμβάλλει στον μετασχηματισμό του οικονομικού και πολιτικού τοπίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Η παρουσία της Ελλάδας στη Σερβία καθώς και σε άλλες χώρες στην περιοχή είναι μια στρατηγική απόφαση ‘’ κατέληξε ο κ. Μιχαλος, σημειώνοντας ότι ‘’παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, υπάρχει η ευκαιρία για να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τις οικονομικές, εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις μας και να μπουν οι οικονομίες μας στην τροχιά της ταχείας ανάπτυξης με τον εντοπισμό πιθανών εταίρων, τη δημιουργία δικτύων επιχειρήσεων και τη συμμετοχή σε κοινοπραξίες’’.

Ο αντιπρόεδρος του Σέρβικου Επιμελητηρίου κ. Μ. Βέσοβιτς ανέφερε ότι τους πρώτους μήνες του 2011 υπάρχει αύξηση του συνόλου των συναλλαγών των δύο χωρών σε ποσοστό 27% ενώ γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο, θα πραγματοποιηθεί Εθνική Έκθεση Σερβίας.

Ο πρόεδρος της Ελληνοσερβικής Εμπορικής και Βιομηχανικής Ένωσης Ν. Βακιρτζίδης σημείωσε ότι η ένωση ιδρύθηκε το 2002 από 54 ελληνικές εταιρείες με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών και των σερβικών επιχειρήσεων, από την αρχή και σε όλη τη διάρκεια της συνεργασίας τους, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη και τη συνεργασία μεταξύ των δύο φιλικών χωρών.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησαν διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις ενδιαφερόμενων ελληνικών επιχειρήσεων με σέρβους επιχειρηματίες από διάφορους τομείς της οικονομίας (υποδομές, ζωοτροφές, τουρισμός, ενέργεια, μηχανήματα, υπηρεσίες κ.α).

Οι σέρβικες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην αποστολή είναι οι:

BCM Trade doo (παραγωγή αγορά και εξαγωγή σιτηρών κυρίως καλαμποκιού), JAT Apartami Kopaonik doo (ξενοδοχειακές υπηρεσίες), IRITEL ad (τηλεπικοινωνίες), S.Z.R. DUKARELI (παραγωγός εξοπλισμού επεξεργασίας μεταφοράς και συσκευασίας τροφίμων), Εurofast Global doo (εταιρεία συμβούλων και παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών όπως λογιστικά, καταστάσεις πληρωμών κλπ), Sztr BISAL (παραγωγή μηχανών για πόρτες και παράθυρα αλουμινίου και βιομηχανία μεταποίησης), FREE ZONE Pirot (ελεύθερη ζώνη, βιομηχανικό πάρκο, κέντρο logistics, υποστήριξη διεθνούς εμπορίου, μεταφορές, ναύλοι), Tehnooprema doo (επεξεργασία ξύλου, εξαγωγή - εισαγωγή οικοδομικών υλικών, προϊόντα ξυλείας), ZnamCo doo (εξαγωγή εισαγωγή ανταλλακτικών μηχανής για την αυτοκινητοβιομηχανία και για γεωργικά μηχανήματα), JAT Hoteli Slavija doo (ξενοδοχειακές επιχειρήσεις), Metal doo (παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα της μηχανικής και του σχεδιασμού μηχανημάτων. Εξαρτήματα εκσκαφέων, ιμάντες μεταφοράς κλπ), Tobacco Industry Coka ad (παραγωγή επεξεργασία και πώληση καπνού), FARMAKOM MB doo (όμιλος εταιρείων που ενδιαφέρεται κυρίως για τους τομείς της γεωργίας, βιομηχανίας, επεξεργασίας μετάλλων, χημικής βιομηχανίας και εξόρυξης μεταλλεύματος), DUNAV ad Grocka (παραγωγή συνθετικών ινών, καλτσών γυναικείων παιδικών , ανδρικών οικιακών υφασμάτινων προϊόντων κλπ), PPT Engineering ad Belgrade (εταιρεία εξειδικευμένη στο σχεδιασμό και υλοποίηση ηλκτρο-υδραυλικών συστημάτων και συστημάτων λίπανσης), Amiga doo (κατασκευή ράβδων για δημόσιο φωτισμό, πύργων κινητής τηλεφωνίας, δικτύων και γραμμών μεταφοράς δεδομένων), GEBS doo (Energy Business Solutions (παροχή συμβουλών αναπτυξιακών προγραμμάτων στον ενεργειακό τομέα και τις ΑΠΕ), Αcross Company doo (μεταφορές), ELDI doo (βιομηχανική παραγωγή προϊόντων στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας) και Simpo ad (εταιρεία παραγωγής και εμπορίας επίπλων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

APOKALIPSA u bankama: 200.000 ljudi ostaje bez posla

Ne treba da nas čudi smanjenje broja zaposlenih u banci, s obzirom na to koliko se transakcija već obavlja bez fizičkog odlaska u banku. Mo...