Το βάθεμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, και ιδίως στην ευρωζώνη, έχει την αντανάκλασή του και επί της σερβικής οικονομίας. Όμως, και παρά το γεγονός ότι οι παράγοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκτίμησαν ότι για το προσεχές έτος 2012 ο ρυθμός ανάπτυξης της Οικονομίας της Σερβίας πρόκειται να μειωθεί από τρία σε ενάμιση τοις εκατό, πάντως, οι ιθύνοντες αυτού του χρηματοπιστωτικού θεσμού υποστηρίζουν πως η Κυβέρνηση του Βελιγραδίου διαθέτει μηχανισμούς με τους οποίους η ίδια θα γίνει σε θέση να υπεραμυνθεί από τα «χτυπήματα» της κρίσης και να διατηρήσει τη μακροοικονομική σταθερότητα στη χώρα. Όμως, οι οικονομολόγοι τονίζουν ότι το ξεπέρασμα της κρίσης είναι δυνατόν να γίνει παράλληλα με μια αυστηρή νομισματική πειθαρχία και με τη μείωση της δημόσιας κατανάλωσης. Αναλυτικότερα για το θέμα αυτό γράφει η δημοσιογράφος Biljana Blanuša.
Οι εκτιμήσεις των παραγόντων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που λένε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Σερβίας για το προσεχές έτος 2012 θα γίνει 1,5 τοις εκατό του ΑΕΠ αποτελεί ένα είδος προειδοποίησης ότι η οικονομική κρίση θα κρατήσει ακόμα ένα χρονικό διάστημα. Οι παράγοντες αυτού του χρηματοπιστωτικού θεσμού, εδώ πρόκειται για αντίκτυπο της κρίσης που υπάρχει στην ευρωζώνη, και για αυτό τα προγνωστικά για το προσεχές έτος δίνονται προσεκτικά. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο πρόβλημα των δημόσιων χρεών των χωρών της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, που πλησιάζουν το ανώτατο όριο. Εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας εκφράζουν κάπως μεγαλύτερη αισιοδοξία όταν πρόκειται για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Σερβίας για το προσεχές έτος 2012, αναγγέλοντας ότι αυτός θα γίνει της τάξης 2 τοις εκατό του ΑΕΠ, όμως, και αυτοί εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μας είναι αρκετά υψηλό.
Εντούτοις, όμως, οι εκπρόσωποι αυτών των χρηματοπιστωτικών θεσμών ισχυρίζονται πως η Κυβέρνηση του Βελιγραδίου διαθέτει τους απαραίτητους μηχανισμούς για το ξεπέρασμα των διακυμάνσεων στην παγκόσμια αγορά. Εδώ πρόκειται, κυρίως, για σταθερό αποθεματικό της χώρας σε ξένο συνάλλαγμα, πράγμα το οποίο στηρίζεται και από την πρόσφατη υπογραφή, με παράγοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μιας συμφωνίας δανεισμού για κάθε ενδεχόμενο, δηλαδή για λόγους πρόληψης, ύψους ενός περίπου δισεκατομμυρίου ευρώ. Επίσης, σημαντικό παράγοντα αποτελεί και το φερέγγυο τραπεζικό σύστημα της χώρας, που δεν έχει υποστεί μεγάλες ζημίες από το πρώτο κύμα της οικονομικής κρίσης.
Τέλος, αναφέρουμε τη δήλωση του κυρίου Ντούσαν Νίκεζιτς, παράγοντα της Εθνικής Τράπεζας Σερβίας, ο οποίος λέει ότι η Πολιτεία πρέπει να σέβεται τακτικά όλες τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί προηγούμενα με παράγοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όσον αφορά τη δημόσια κατανάλωση, το ύψος των δαπανών για τους μισθούς των εργαζομένων και τις συντάξεις, την αναδιάρθρωση της Οικονομίας και τον αυστηρό σεβασμό των κριτηρίων από τον δημοσιονομικό τομέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου