Η μητέρα Μακαρία είναι ηγουμένη του μοναστηριού Sokolica στο Κοσσυφοπέδιο. Έφτασε σ’αυτό το μοναστήρι, που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού, πριν είκοσι χρόνια, και ανακαίνισε αυτό το μοναστήρι και το έκανε έτσι ώστε να το επισκέπτονται και θαυμάζουν όλο και πιο πολλοί πιστοί. Η μητέρα Μακαρία είναι γνωστή εικονογράφος, κάποτε ήταν και ακαδημαϊκός-καθηγητής, μιλάει μερικές ξένες γλώσσες, συσπειρώνει γύρω της το λαό, όχι μόνο τους ορθόδοξους Σέρβους, αλλά και όλους τους ανθρώπους αγαθής θέλησης, και, επίσης, έλαβε το επίθετο ‘ο στρατηγός του Κοσσυφοπεδίου’, πράγμα που της ταιριάζει απόλυτα, επειδή η ίδια μίλησε και με υψηλόβαθμους αξιωματικούς των διεθνών δυνάμεων ΚΦΟΡ, τους οποίους δίδαξε μερικά πράγματα.. Για τη μητέρα Μακαρία γράφει η δημοσιογράφος Ljiljana Sinđelić Nikolić, που επισκέφθηκε πρόσφατα το μοναστήρι Σοκόλιτσα, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, πάνω στα βουνά.
Το ξακουστό μοναστήρι Sokolica έλαβε όνομα από τη σερβική λέξη «σόκο» που σημαίνει «γεράκι». «Τον 14ο αιώνα, όταν κτίστηκε το μοναστήρι, κάθε σπίτι τριγύρω του είχε τόσα γεράκια όσα ήταν και τα μέλη της οικογένειας. Τώρα υπάρχουν πολλά γεράκια στο δάσος»,- μας λέει η μητέρα Μακαρία, καθώς μία από τις μοναχές βάζει τα τρόφημα για τα πουλιά σε ένα μικρό ξύλινο σπιτάκι. Φαίνεται ότι η ηγουμένη Μακαρία είχε στο νου της τα πάντα, ανακαινίζοντας αυτό το μοναστήρι, εμπνέοντας νέα ζωή σ’αυτό και φροντίζοντας τις ανθρώπινες ψυχές.
Το μοναστήρι κτίστηκε στις νοτιοδυτικές βουνοπλαγιές του ορεινού όγκου Κοπαόνικ, που απλώνεται από την Κεντρική Σερβία προς το βόρειο Κοσσυφοπέδιο, σε μια κορυφή που λέγεται Sokolica (δηλ. «μέρος στο οποίο συχνάζουν τα γεράκια»), που έχει υψόμετρο 980 μέτρων, ενώ το μοναστήρι βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μέτρων. Κτίστηκε το πρώτο μισό του 14ου αιώνα, την περίοδο πριν τη Μάχη του Κοσσυφοπεδίου, που διαδραματίστηκε το έτος 1389, με κτήτορα τον άρχοντα Musa (παλιό σερβικό όνομα για τον Μωϋσή), που ήταν γαμπρός του Σέρβου Αγίου Βασιλιά Λάζαρου. «Σήμερα στο μοναστήρι βρισκεται μια μικρή αδελφότητα μοναχών, που όλες τους έχουν ανώτατη εκπαίδευση. Οι μοναχές μας ζουν μακριά από τον επίγειο κόσμο, κι όμως μέσα στον κόσμο»,- λέει η μητέρα Μακαρία. «Γνωρίζουμε πολύ καλά τι γίνεται σήμερα στον κόσμο, ότι υπάρχουν, ξέρουμε πως υπάρχουν πεινασμένοι και διψασμένοι, άστεγοι και άρρωστοι. Ξέρουμε ότι οι Σέρβοι κρυώνουν δίπλα στα οδοφράγματα, στα οποία υπερασπίζουν τα συμφέροντα του σερβικού λαού, επειδή δεν επιθυμούν να έχουν Αλβανούς τελώνες και αστυνομικούς του ελέγχου στα διοικητικά σύνορα προς την Κεντρική Σερβία»,- λέει η μητέρα Μακαρία, και συνεχίζει ότι το μοναστήρι Σοκόλιτσα αποτελεί το λίκνο και τον λαμπαδοφόρο της πνευματικότητας του σερβικού λαού που ζει στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. «Όμως, εδώ έρχονται και Σέρβοι από την Κεντρική Σερβία, από τη Δημοκρατία των Σέρβων της Βοσνίας, από την Ευρώπη και την Αμερική, καθώς και πολλοί άλλοι άνθρωποι, Σέρβοι και μη. Το μοναστήρι μας είναι γνωστό για το μαρμάρινο άγαλμα της Παναγίας Θεοτόκου, που είναι θαυματουργική και που μπορεί να χαρίσει τέκνα στα άτεκνα ζεύγη, μετά από προσευχή. Πολλοά αλβανικά ζεύξη, που στο θρήσκευμά τους είναι μοαμεθανοί, έρχονται εδώ και προσεύχονται στη Θεομήτορα, και αυτή χαρίζει παιδιά σ’αυτούς. Φροντίζουμε ώστε να διατηρήσουμε αγαθές σχέσεις με τους γειτονές μας Αλβανούς»,- λέει, στο τέλος, η μητέρα Μακαρία, και καταλήγει ότι το μοναστήρι δέχεται όλους τους ανθρώπους, ότι ο άνθρωπος δημιουργήθηκε καθ’εικόνα του Θεού και καθ’ομοίωσή Του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου