ΣYNENTEYΞH ΣTON «H»
Όταν οι δρόμοι με βγάζουν στο εξωτερικό, πάντα ψάχνω, πρωτίστως, το κεφαλονίτικο και θιακό «στοιχείο», αλλά και, δευτερευόντως, το ελληνικό «στοιχείο».
Και, σχεδόν πάντα, επιβεβαιώνεται η ρήση που λέει ότι «όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, κάποιον Κεφαλονίτη θα βρεις»!
Πρόσφατα στο Βελιγράδι βρήκα τον Κεφαλονίτη που είναι ο «εγκέφαλος» της ICAP στη Σερβία και στη Βοσνία, δηλαδή του μεγαλύτερου Oμίλου επιχειρηματικής πληροφόρησης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. τ’ όνόμα του Γιάννης Γκιώνης, από μητέρα Κεφαλονίτισσα.
Πρόσφατα στο Βελιγράδι βρήκα τον Κεφαλονίτη που είναι ο «εγκέφαλος» της ICAP στη Σερβία και στη Βοσνία, δηλαδή του μεγαλύτερου Oμίλου επιχειρηματικής πληροφόρησης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. τ’ όνόμα του Γιάννης Γκιώνης, από μητέρα Κεφαλονίτισσα.
Eτσι, μια συνέντευξη με τον νέο και δαιμόνιο συμπατριώτη μας ήταν αναπόφεκτη!
• Γιάννη πες μας, πως βρέθηκες στο Group της ICAP;
• Στην ICAP μπήκα στέλνοντας το βιογραφικό μου σημείωμα μέσω Διαδικτύου, χωρίς γνωριμίες και βοήθειες. Ήμουν στο χώρο της επιχειρηματικής ευφυίας και η ICAP είναι ο μεγαλύτερος πάροχος επιχειρηματικής πληροφόρησης, δηλαδή συγγενής χώρος, οπότε ο συνδυασμός ήταν καλός. Η Εταιρία είναι εξαιρετική σαν οικογένεια, με πολύ δυναμικό και αναπτυξιακό περιβάλλον.
• Kαι πως βρέθηκες στη Σερβία;
• Πάντα θεωρούσα ότι οι εταιρίες που δεν έχουν εξωστρέφεια δεν έχουν πολύ μέλλον ή θα είναι καταδικασμένες απλά να επιβιώνουν. Το ίδιο πιστεύω και για τα στελέχη. Τα σύγχρονα στελέχη πρέπει να είναι ευέλικτα και με παραστάσεις και από άλλες αγορές. Με αυτό το σκεπτικό αποφάσισα ότι θέλω να κάνω την θητεία μου στο εξωτερικό και έτσι άρπαξα την ευκαιρία που μου έδωσε η ICAP να έρθω στην Σερβία και από τότε έχουν περάσει περισσότερα από τριάμισι χρόνια.
• Σαν χώρα τη Σερβία πως την βρίσκεις;
• Η Σερβία είναι μια όμορφη αλλά φτωχή χώρα που έχει περάσει πρόσφατα πολλά. Oι άνθρωποι είναι ταλαιπωρημένοι αλλά δεν χάνουν την υπερηφάνεια τους. Έχει τρομερές εναλλαγές με διάφορες πολιτισμικές επιρροές. Από τον αυστροουγγρικό βορρά στον οθωμανικό νότο με πολλά βλάχικα στοιχεία στην ανατολική και μουσουλμανικά στην νοτιοδυτική Σερβία. Εχει πανέμορφα ορεινά τοπία και μεγάλα ποτάμια, ειδικά εκεί που ο Δούναβης γίνεται φυσικό σύνορο με την Ρουμανία είναι μαγευτικά. Oι Σέρβοι έχουν καταπληκτικό κρέας και γενικά το φαγητό είναι πολύ καλό, όπως και η περίφημη Ρακία τους. Επίσης υπάρχει πολύ μουσική παντού. Το Βελιγράδι είναι μια όμορφη και πολύ ζωντανή πόλη που δεν κοιμάται. Είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μην είναι βαρετή και ταυτόχρονα μικρή ώστε να είναι λειτουργική. Oι Σέρβοι αγαπάνε πολύ την Ελλάδα και η παραμονή σου εδώ σαν Έλληνας είναι πολύ καλή. Πάντα θα δεις ένα χαμόγελο μόλις καταλάβουν ότι είσαι Έλληνας
• Πως βλέπεις τις σχέσεις της Eλλάδας με τη Σερβία;
• Όπως σου είπα οι Σέρβοι αγαπούν την Ελλάδα και τους Έλληνες και γι’ αυτό είμαστε και ο νούμερο ένα προορισμός για τις διακοπές τους. Oι σχέσεις είναι ιδιαίτερα φιλικές από πολύ παλιά και έγιναν ακόμα πιο δυνατές με την στάση της Ελλάδας κατά την διάρκεια του πολέμου και των βομβαρδισμών καθώς και με την διαρκή υποστήριξη για την ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε. Πρέπει να σου πω ότι η Ελλάδα είναι 3η μεγαλύτερη χώρα επενδυτής στη Σερβία και πάνω από 30 χιλιάδες Σέρβοι εργάζονται σε ελληνικές επιχειρήσεις. Ωστόσο πραγματικά υπάρχουν, μεγάλα περιθώρια βελτίωσης σε εμπορικό επίπεδο. Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στις υποδομές καθώς και επίσης στο κομμάτι του τουρισμού όπου ο αριθμός των Σέρβων επισκεπτών είναι πάνω από ένα εκατομμύριο ετησίως και μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερος. Τα ελληνικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα αγαπητά αν και ακριβά.
• Aσχολείσαι με την πολιτική;
• Είμαι ενεργός πολίτης. Δεν μπορείς να μην ασχολείσαι διότι αν δεν το κάνεις εσύ το κάνουν κάποιοι άλλοι και μετά εσύ διαμαρτύρεσαι. O Καζαντζάκης έλεγε ότι πρέπει να αισθάνεσαι ότι έχεις την ευθύνη όλου του κόσμου και να λες ότι αν αποτύχει ο κόσμος είναι δικιά μου η ευθύνη. Αυτή είναι η λογική.
• Πως βιώνεις την κρίση στην Eλλάδα και πως νομίζεις ότι η Πατρίδα μας μπορεί να βγεί από αυτό το τούνελ;
• Πολλοί νομίζουν ότι όταν είσαι στο εξωτερικό δεν βιώνεις την κρίση. Είναι λάθος. Υπάρχει πίεση σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις του εξωτερικού, βιώνεις τις περιπέτειες των συγγενών και φίλων που χάνουν τις δουλειές τους ή περνούν δύσκολα, και όταν γυρνάς Ελλάδα βλέπεις την πόλη σου και τις γειτονιές της αλλαγμένες. Η έξοδος από το τούνελ δεν είναι εύκολη γιατί δυστυχώς όλη η Ευρώπη είναι στο ίδιο τούνελ. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι καταρχήν να σταματήσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να επικεντρωθούμε σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε πλούτο. Να επανατοποθετήσουμε την χώρα στην διεθνή αγορά με εξωστρέφεια, με οικονομία με εξαγωγικό χαρακτήρα, με αναβαθμισμένο τουριστικό προϊόν, με δικό μας branding στα δικά μας premium αγροτικά προϊόντα, με αναβάθμιση των υπηρεσιών στις οποίες είμαστε καλοί και με προσέλκυση ελληνικών και ξένων επενδύσεων και με κίνητρα ώστε τα ελληνικά κεφάλαια του εξωτερικού να επαναπατριστούν. Αν δεν μπορείς να τα φορολογήσεις (γιατί μπορούν να πάνε σε φορολογικούς παραδείσους), τουλάχιστον φέρτα μέσα ώστε να εκμεταλευτείς την διαστηριότητα που δημιουργείται τριγύρω τους. Πρέπει να ξεκολλήσουμε από την παρωχημένη αντίληψη της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων. Oι επιχειρήσεις είναι για να δίνουν θέσεις εργασίας, να δημιουργούν εμπορική δραστηριότητα, προστιθέμενη αξία, να φέρνουν νέο χρήμα μέσω των εξαγωγών και μαζί με άλλα πολλά να πληρώνουν και φόρους. Επίσης όπως είπα και πριν πιστεύω πολύ στη ατομική ευθύνη, επομένως πρέπει ο καθένας από εμάς να βελτιωθεί στην συμπεριφορά και στην καθημερινότητα του, να κάνει τουλάχιστον αυτό που περνάει από το χέρι του. Βελτιώνοντας τους μικρόκοσμους μας σίγουρα δημιουργούμε ένα καλύτερο σύνολο.
• Tι θα έλεγες στον πρωθυπουργό αν τον συναντούσες;
• Θα του έλεγα ότι δεν αρκεί μόνο να δουλεύει αλλά πρέπει να βάλει επιτέλους προτεραιότητες. Στην Ελλάδα η πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας η οποία είναι κοινωνικό και όχι οικονομικό πρόβλημα όπως πολλοί νομίζουν. Είναι πολύ δύσκολη και σύνθετη άσκηση αυτή. Η ανεργία στους νέους είναι πάνω από 60% και τα παιδιά σήμερα πριν τελειώσουν το λύκειο σκέφτονται σε ποια χώρα να μεταναστεύσουν. Δεν υπάρχει ούτε άλλος χρόνος για χάσιμο, ούτε άλλη δικαιολογία για αναβολή, αλλά ούτε και άλλα μυαλά για φυγή στο εξωτερικό. Δεν μπορεί ένας νέος να μην μπορεί να κάνει όνειρα. Δεν υπάρχει θυσία με τέτοιο τίμημα. Είναι εκεί για να δώσει λύση.
• Για την Kεφαλονιά μας, τι έχεις να πείς;
• Όνειρο. Η Κεφαλονιά είναι το αγαπημένο μου όνειρο και σε αυτό θέλω να περνάω όσο πιο πολύ χρόνο μπορώ. Δεν αισθάνομαι πουθενά καλύτερα και δεν περνάει ούτε μια μέρα που να μην σκέφτομαι το νησί μου. Όλες οι σελίδες της εφημερίδας δεν μου φτάνουν για να εκφραστώ. Εκτός από τις ομορφιές που όλοι ξέρουμε, για μένα είναι η ρίζα μου, η οικογένεια μου, οι φίλοι μου που μαζευόμαστε κάθε καλοκαίρι, Πάσχα, Απόκριες και είναι σαν να βρισκόμαστε κάθε μέρα, ακόμα ακόμα οι ριγανάδες που μου έφτιαχνε η νόνα μου, είναι το μέρος που θέλω πάντα να επιστρέφω. Πέρασε δύσκολες στιγμές το νησί μας και ακόμα περνά. Είναι ένας τόπος όμως ευλογημένος με πάρα πολλές δυνατότητες και μέσα από την περιπέτεια αυτή πρέπει να δει την ευκαιρία για ανάκαμψη. Πρέπει το νησί να κρατήσει τον κόσμο του και να βελτιωθούν οι υποδομές. Υπάρχει τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης και διαφορετικού αλλά και υψηλού επιπέδου τουρισμού. Χαίρομαι να ακούω στην Σερβία όσους επισκέπτονται την Κεφαλονιά να λένε για την μνημειώδη φυσική ομορφιά του νησιού μας και τις καταπληκτικές παραλίες από την μια, αλλά εξοργίζομαι από την άλλη που δεν μπορούμε αυτό να το κεφαλαιοποιήσουμε ακόμα όπως μπορούμε. O τουρισμός δεν είναι πανάκεια για όλους και το νησί μας έχει πολλές άλλες ευκαιρίες και δυνατότητες ωστόσο ο τουρισμός είναι πολύ σοβαρή βιομηχανία και πρέπει να καθοδηγηθεί ο Κεφαλονίτης σωστά προς αυτή την κατεύθυνση. Η Κεφαλονιά είναι μόλις μιάμιση ώρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, επομένως πρέπει να αυξηθεί η επισκεψιμότητα. Είναι εφικτό. Στόχος μου είναι να μπορώ να περνώ περισσότερο καιρό στο νησί μας στο μέλλον, να επενδύσω στον τουρισμό και να παρακολουθώ τα πράγματα από πιο κοντά.
• Ποιό μέρος του νησιού μας σε εντύπωσιαζει περισσότερο;
• Με εντυπωσιάζει πάντα η Πλατιά Αμμος. Όταν την βλέπω από ψηλά νιώθω δέος και νομίζω ότι με ελκύει κάτω. Ένα περίεργο και λίγο άβολο συναίσθημα. Όμως τα καλύτερα μου μέρη ακόμα είναι το Ξι και ο Μέγας Λάκκος επειδή είναι ταυτισμένα με τα παιδικά μου καλοκαίρια. Γενικά η Παλική είναι η αδυναμία μου.
• Tι σε κάνει να τρομάζεις πολύ;
• Η ιδέα ότι μια μέρα θα χάσω αγαπημένα μου πρόσωπα.
• Ποιά ηθοποιός θα ήθελες να σου τηλεφωνήσει;
• Κανονικά θα έπρεπε να πω η Mila Jovovic αλλά νομίζω ότι η Uma Therman θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
• Yπάρχει ζωή μετά θανατον;
• Πάντα λέω ότι η ζωή είναι τώρα, όχι χθες, ούτε αύριο, αλ§λά τώρα. Δεν σκέφτομαι αν υπάρχει ζωή μετά θάνατο γιατί με απασχολεί πολύ το σήμερα.
Κλείνοντας τη συνέντευξη ο Γιάννης μας είπε:
«Θέλω να σε ευχαριστήσω για την τιμή και την χαρά να με φιλοξενήσεις στην εφημερίδα της πατρίδας μου. Θέλω να προσκαλέσω όλους τους Κεφαλονίτες να επισκεφτούν την Σερβία και ελπίζω την επόμενη φορά που θα έρθεις Βελιγράδι να παραμείνεις μερικές μέρες. Καλή συνέχεια στην πολύ καλή δουλειά που κάνετε με την ομάδα του Ημερησίου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου