Μήνυση για Γενοκτονία Εναντίον της Σερβίας
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Ο Κοσοβάρος ΥΠΕΞ Χασίμ Θάτσι, σε πρόσφατη συνέντευξη του στην ε/φ Der Standard της Βιέννης, ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει μήνυση για «γενοκτονία» εναντίον της Σερβίας και απαίτησε από το Βελιγράδι να απολογηθεί για τις ανθρώπινες απώλειες στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου στα τέλη της δεκαετίας του ’90.
Ειδικότερα, ο Θάτσι δήλωσε ότι, επειδή η Σερβία αρνείται να απολογηθεί, «το ‘Κοσοβο’ θα πρέπει να καταφύγει σε έννομες ενέργειες βάσει της καταγεγραμμένης ιστορίας ώστε να βρει τουλάχιστον παρηγοριά για τα μέλη των οικογενειών των 10,000 ατόμων που δολοφονήθηκαν και των 20,000 γυναικών που βιάσθηκαν». Προσέθεσε δε ότι η Πρίστινα συζητάει το θέμα «με τους συμμάχους και τους δικηγόρους της». Ο Θάτσι εκτίμησε ότι υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για τη μήνυση εναντίον της Σερβίας. Τόνισε δε ότι «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανών Κοσοβάρων ζουν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και απαιτούν πολεμικές αποζημιώσεις από τη Σερβία, διότι 65% των ιδιοκτησιών των Κοσοβάρων καταστράφηκε».
Επίσης, άσκησε κριτική στις σερβικές αρχές για τη μη έγκριση της επίσκεψης του στο Βελιγράδι, τονίζοντας ότι «εάν ένα υποψήφιο μέλος της ΕΕ αρνείται την επίσκεψη ενός γείτονα, τότε τίθεται το ερώτημα πώς κάποιος κοιτάζει μπροστά και ενθαρρύνει την εξομάλυνση των σχέσεων στα Βαλκάνια, τέτοια συμπεριφορά οδηγεί σε εντάσεις και δημιουργεί ανασφάλεια». Ο Θάτσι τόνισε ότι αναμένει από το Βελιγράδι «να συμπεριφερθεί όπως η Πρίστινα, που έχει εγκρίνει αρκετές επισκέψεις υψηλόβαθμων Σέρβων αξιωματούχων».
Η απάντηση της Σερβικής Κυβέρνησης ήρθε άμεσα, δια του Κυβερνητικού Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο σε ανακοίνωσή του σχολίασε: «Ο Θάτσι με τις θορυβώδεις δηλώσεις του προκαλεί φόβο και άγχος, και ο λόγος είναι η συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου για τα Εγκλήματα μελών του ‘UCK’. Επιδιώκει έτσι να απομακρύνει την προσοχή από την κακή οικονομική κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και την αποτυχία της Πρίστινα να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία των Βρυξελλών. Ο Θάτσι θα σιωπήσει αυτομάτως μόλις η διεθνής κοινότητα του επισημάνει να μην κάνει προκλητικές δηλώσεις, κάτι το οποίο θα ήταν χρήσιμο να συμβεί σύντομα.» (Tanjug)
Σαν σύντομο σχόλιο θα λέγαμε στον Θάτσι, ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί. Η ένταση καλλιεργείται αυτή τη στιγμή από τον ίδιο σαν προσπάθεια καθυστερημένης απάντησης στη διερεύνηση των εγκλημάτων του UCK’, πιο προφανές δεν γίνεται. Ασφαλώς κάθε έρευνα για εγκλήματα πολέμου θα πρέπει να ασχολείται και με τις δύο πλευρές και αυτά σίγουρα είναι καταδικαστέα από όπου και αν προέρχονται , όμως η χρήση τους για πολιτικούς σκοπούς είναι χειρότερη από τα ίδια τα εγκλήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου