Η Σερβία κατέχει την 3η θέση στον κόσμο, πίσω από την Πολωνία και τη Ρωσία, ανάλογα από την παραγωγή σμέουρου, και η ίδια κερδίζει, στο ετήσιο επίπεδο, από τις εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων σμέουρου, κάτι περισσότερο από 140 εκατομμύρια δολάρια.
Στα δυτικά διαμερίσματα της Σερβίας, στις περιοχές γύρω από τις κωμοπόλεις Αρίλιε και Ιβάνιτσα, όπου παράγεται το καλύτερης ποιότητας σμέουρο, το μάζεμα του σμέουρου βρίσκεται ήση δε εξέλιξη. Εκτιμάται ότι φέτος θα υπάρχουν παραπάνω από 81 χιλιάδες τόνους σμέουρων για ντόπιες ανάγκες και για εξαγωγές.
Στη Σερβία κυριαρχούν δύο καλύτερα είδη σμέουρου – το «vilamet», το οποίο παράγεται σε 87 τοις εκατό των ηεωργικών εκτάσεων, και το «miker», ενώ στην Πολωνία υπάρχει και σμέουρο τύπου «polana», που δίνει καρπούς μερικούς μήνες το χρόνο.
Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι όλο και περισσότεροι Σέρβοι παραγωγοί σμέουρου χρησιμοποιούν την εμπειρία των Πολονών παραγωγών, στην επιθυμία τους να πραγματοποιήσουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και να κερδίσουν περισσότερα χρηματικά μέσα από τις εξαγωγές. Επίσης, οι Σέρβοι παραγωγοί σμέουρου σχεδιάζουν για το μέλλον να αυξήσουν τον όγκο των εξαγωγών των προϊόντων από σμέουρο – δηλ. διάφορες μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, χυμούς και κομπόστες, επειδή μέχρι στιγμής το 97 τοις εκατό των σερβικών εξαγωγών σμέουρου στις αγορές χωρών του κόσμου αποτελούνταν από κατεψυγμένο σμέουρο.
Στα δυτικά διαμερίσματα της Σερβίας, στις περιοχές γύρω από τις κωμοπόλεις Αρίλιε και Ιβάνιτσα, όπου παράγεται το καλύτερης ποιότητας σμέουρο, το μάζεμα του σμέουρου βρίσκεται ήση δε εξέλιξη. Εκτιμάται ότι φέτος θα υπάρχουν παραπάνω από 81 χιλιάδες τόνους σμέουρων για ντόπιες ανάγκες και για εξαγωγές.
Στη Σερβία κυριαρχούν δύο καλύτερα είδη σμέουρου – το «vilamet», το οποίο παράγεται σε 87 τοις εκατό των ηεωργικών εκτάσεων, και το «miker», ενώ στην Πολωνία υπάρχει και σμέουρο τύπου «polana», που δίνει καρπούς μερικούς μήνες το χρόνο.
Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι όλο και περισσότεροι Σέρβοι παραγωγοί σμέουρου χρησιμοποιούν την εμπειρία των Πολονών παραγωγών, στην επιθυμία τους να πραγματοποιήσουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και να κερδίσουν περισσότερα χρηματικά μέσα από τις εξαγωγές. Επίσης, οι Σέρβοι παραγωγοί σμέουρου σχεδιάζουν για το μέλλον να αυξήσουν τον όγκο των εξαγωγών των προϊόντων από σμέουρο – δηλ. διάφορες μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, χυμούς και κομπόστες, επειδή μέχρι στιγμής το 97 τοις εκατό των σερβικών εξαγωγών σμέουρου στις αγορές χωρών του κόσμου αποτελούνταν από κατεψυγμένο σμέουρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου