BEOGRAD - Ukoliko vam nije problem da dva meseca bez pauze provedete na brodu, znate barem malo engleski jezik, a razumete se u hemikalije ili mediteransku kuhinju, pravi ste kandidat za posao na rečnim brodovima na kojima možete da zaradite od 1.000 do 1.900 evra plus bakšiš.
"Najviše se traže sobarice, kuvari i konobari, čija je osnovna plata od 1.150 do 1.300 evra, a još toliko mogu da zarade na bakšišu. Mi radimo sa švajcarskom firmom “Viking”, koja želi da zapošljava ljude s ovih prostora. Žalosno je da se najviše prijavljuju ljudi iz susednih zemalja kad kod nas ima najviše nezaposlenih", rekao je Dragan Živković iz agencije “Feron”, koja se bavi angažovanjem kadrova za poslove na brodu.
Sezona kreće od marta i traje do novembra ili čak januara. Nekad je problem, navodi on, što se javljaju ljudi koji nemaju dovoljna znanja, a iskustvo u hotelijerstvu bi “moglo da otvori sva vrata”.
"Za posao na brodu potrebno je mahom znanje engleskog jezika, srednji nivo. Za sobaricu, na primer, na skali između jedan i pet poželjna je trojka. One bi morale da imaju hotelsko iskustvo ili da su radile u bolnici. Najpoželjnije su kandidatkinje koje su radile na prekookeanskom brodu, ili u nekom domaćem hotelu bilo koje kategorije", objašnjava Živković.
Konobari koji bi radili u restoranu, kaže on, moraju odlično da govore bar engleski jezik, i da imaju iskustvo u luksuznijim hotelima.
"Oni koji su radili samo po klubovima imaju manje šanse. Moraju da poznaju mediteransku kuhinju, da znaju šta je cezar salata, različiti sosevi. Ljudi koji su se za to školovali imaju prednost, ali mogli bi da prođu i oni koji bi završili kraću obuku", kaže on.
U agenciji za zapošljavanje na brodu “Safe Cruise” kažu da se njima javlja previše ljudi, i ne postižu da ih sve zaposle.
"Radimo već šest godina, i imamo daleko više prijavljenih nego što možemo da zaposlimo. Dolaze nam i po preporuci, a sezona nam traje cele godine. Nemamo ograničenje po godinama starosti, jedino po radnom iskustvu. Na primer, problem je ako neko ima 50 godina i dva meseca radnog iskustva, ali je u redu ako u tim godinama ima bar 10 godina iskustva za željenu poziciju", kaže Đorđe Leštanin, vlasnik “Safe Cruise”.
Dragan Živković savetuje kandidate da, ako već mogu, koriste prednost lepog osmeha. “Konobar mora da ume da se smeje i da preporuči hranu. Osmeh je najbitniji. Stranci žele da ih neko animira”, kaže on i dodaje da je za takav posao potrebno uraditi i lekarski pregled, jer bez potvrde lekara da su zdravi nema posla na brodu.
Zarade bez bakšiša
Zanimanje - Plata
Sobarica 1.150-1.300
Konobar 1.150-1.300
Kuvar 1.200-1.600
Vešeraj 1.150
Šef kuhinje 1.600-1.900
Čistači 1.100
Recepcija 900-1.200
Fotograf 1.150-1.400
* svi iznosi su u evrima
Sobarica 1.150-1.300
Konobar 1.150-1.300
Kuvar 1.200-1.600
Vešeraj 1.150
Šef kuhinje 1.600-1.900
Čistači 1.100
Recepcija 900-1.200
Fotograf 1.150-1.400
* svi iznosi su u evrima
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου