Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Μεταρρυθμίσεις ζητά από τη Σερβία η Παγκόσμια Τράπεζα

 
 Η κυβέρνηση της Σερβίας έχει εννέα μήνες για να ξεκινήσει την υλοποίηση συνολικών μεταρρυθμίσεων και να αποφύγει το «ελληνικό σενάριο», ανέφερε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του γραφείου της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Βελιγράδι, Τόνι Βερχέιτζεν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η έναρξη αναδιάρθρωσης των κρατικών επιχειρήσεων της Σερβίας μέχρι το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση ενός δανείου ύψους 250 εκατ. δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα, για τη χρηματοδότηση του σερβικού προϋπολογισμού.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε, αργά χθες το βράδυ, στη σερβική κρατική ραδιοτηλεόραση, ο κ. Βερχέιτζεν εξήγησε ότι μέρος των μεταρρυθμίσεων στις οποίες πρέπει αν προχωρήσει η Σερβία συνεπάγονται αντιλαϊκά μέτρα, όπως οι περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα.
Διευκρίνισε ακόμη ότι, εκτός από τη μείωση του μισθολογικού κόστους στον δημόσιο τομέα, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης και για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος περιλαμβάνουν μείωση του αριθμού των εργαζομένων και αποφάσεις για το μέλλον των κρατικών επιχειρήσεων.
«Οι μισθοί του δημοσίου τομέα στη Σερβία είναι οι δεύτεροι υψηλότεροι μεταξύ των χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, και στην πραγματικότητα η Σερβία είναι η μόνη χώρα, όπου οι μισθοί αυξήθηκαν κατά τα τελευταία τρία χρόνια», ανέφερε ο αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, προσθέτοντας ότι κατά συνέπεια αυτό είναι ένα τμήμα των εξόδων που η κυβέρνηση πρέπει να ελέγξει και όπου μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα άμεσα.
Ερωτηθείς ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν πρώτα, σημείωσε πως θα πρότεινε να υιοθετηθεί ένας μόνο ενιαίος βασικός μισθός στον δημόσιο τομέα, αντί των οκτώ που ισχύουν σήμερα, ο οποίος θα πρέπει να είναι ο χαμηλότερος που ισχύει αυτή τη στιγμή. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα πρέπει να μειωθούν οι συνιστώσες μεταβολής των μισθών και αν ακόμη και τότε δεν υπάρξουν αποτελέσματα η κυβέρνηση να καταφύγει σε μεγαλύτερες περικοπές μισθών.
Ο κ. Βερχέιτζεν δήλωσε ότι τα 250 εκατ. δολάρια για τη χρηματοδότηση του σερβικού προϋπολογισμού θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα το καλοκαίρι, αλλά μόνο εάν η κυβέρνηση προχωρήσει με επιτυχία στην αναδιάρθρωση συγκεκριμένων επιχειρήσεων, προειδοποιώντας, παράλληλα, ότι εάν οι μεταρρυθμίσεις αναβληθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του επόμενου έτους, η Σερβία μπορεί να χάσει την αξιοπιστία της. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος του χρέους θα διογκωθεί και το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα αυξηθεί και η Σερβία θα αρχίσει σιγά σιγά να βυθίζεται σε έναν φαύλο κύκλο που θα μπορούσε τελικά να την οδηγήσει στο ελληνικό σενάριο, επισήμανε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

APOKALIPSA u bankama: 200.000 ljudi ostaje bez posla

Ne treba da nas čudi smanjenje broja zaposlenih u banci, s obzirom na to koliko se transakcija već obavlja bez fizičkog odlaska u banku. Mo...