Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Празнична трпеза

Празнична трпеза by
Празник је стигао, а још нисте смислили шта да послужите. Предлажемо вам освежавајуће предјело, јагњећу чорбу, сочно печење, свечани ролат, ћуфтице са јајима и салату од ротквица
Сочно печење
За 6 особа: цео јагњећи бут, 6 већих кромпира, 80 г путера, 2 кашике маслиновог уља, по кашичица слатке и љуте паприке у праху, со и бибер.
Кромпир ољуштите, оперите, осушите и исеците на четвртине. Јагњећи бут оперите, осушите, цео истрљајте путером, посолите, побиберите и поспите мешавином слатке и љуте паприке у праху, па положите у већи плех, обложен папиром за печења. Око њега распоредите кромпире, све обилато прелијте маслиновим уљем, а кромпир посолите и поспите мешавином паприка. Пеците 30 минута у загрејаној рерни на 200 степени, па смањите температуру на 180 степени и пеците још 45 минута. По завршетку печења, бут прекријте алуминијумском фолијом и оставите да још 10 минута стоји у угашеној рерни. Печени бут служите са кромпиром и бареним поврћем.

0HLADNO PREDJELO Празнична трпеза
* * * * * * * * * * *
Освежавајуће предјело
За 4 особе: 1 кг печених и очишћених паприка, 250 г киселе павлаке, 250 г младог крављег сира, 150 г павлаке за кување, четири, пет парадајза, веза мирођије, сок од два лимуна, 5 листића желатина, 3 кашике маслиновог уља, со и бибер.
Листиће желатина потопите у млаку воду да мало омекшају, па их оцедите и помешајте са киселом павлаком и шлагом који сте умутили од павлаке за кување. Оставите да два сата стоји у фрижидеру. Посебно пенасто умутите млади сир, додајте сецкану мирођију, промешајте и оставите да стоји два сата у фрижидеру. Две добро охлађене масе помешајте да добијете хомоген крем и оставите да стоји у фрижидеру. На четвртаст послужавник порeђајте слој очишћених печених паприка, одозго нанесите слој охлађенног крема, преко њега поново ставите паприке и тај поступак наставите док не потрошите сав материјал, тако да завршите печеним паприкама. До служења чувајте у фрижидеру.

0JAGNJECA CORBA Празнична трпеза
* * * * * * * * * * *
Јагњећа чорба
За 4 особе: 400 г јагњетине без костију, већа келераба, већа шаргарепа, корен целера, главица лука, 3 кашике пиринча, 2,5 дл павлаке за кување, лимун, веза першуна, мало уља, со и бибер.
Јагњетину исеците на коцкице. Шаргарепу, целер и келерабу ољуштите и крупно изрендајте, а лук ситно исецкајте и кратко га испржите на мало врелог уља. Када се лук зацакли додајте јагњеће месо, посолите, побиберите и испржите да месо порумени. Додајте рендану шаргарепу, целер и келерабу и наставите да динстате, доливајући воду, с времена на време, све док месо и поврће не омекша. Додајте 1,5 л воде и кувајте до врења. Када вода прокључа додајте пиринач, кувајте 10 минута, па скините са рингле, додајте павлаку за кување, стругану лимунову кору и сок. Поспите сецканим першуном и служите.

0SVECANI ROLAT Празнична трпеза
* * * * * * * * * * *
Свечани ролат
За 6 особа – За тесто: јаје, 150 г брашна, 100 г путера и мало соли. За фил: 700 г јагњетине без кости, 4 јајета, 2 кришке хлеба, 200 г путера, веза першуна, веза мирођије, 2 струка младог лука, со, бибер и жуманце за премазивање.
Месо исеците на коцкице, прелијте водом да огрезне, посолите, поклопите и кувајте на сасвим слабој температури. Када вода прокључа, уклоните пену која се појавила на површини и кувајте док месо не омекша, па га оцедите, преручите у већу чинију и оставите да се сасвим охлади. Охлађено месо додатно уситните,о додајте хлеб који сте потопили у мало млека и добро оцедили, јаја, сецкани млади лук, першун и мирођију. Додајте путер, размекшан на собној температури, посолите, побиберите и месите прстима да добијете хомогену смесу, па оставите са стране. Од брашна путера, јајета и мало соли направите глатко тесто, прекрите и оставите да стоји 15 минута, па га истањите у правоугаоник на брашном, посутој радној површини. Дуж дуже странице правоугаоника распоредите припремљену масу од меса, уролајте, спојите крајеве да добијете круг и положите у плех, обложен папиром за печењ, премажите умућеним жуманцетом и пеците 35 минута у загрејаној рерни на 180 степени. Печени ролат охладите, сеците на шните и служите са зеленом салатом и куваним васкршњим јајима.

0CUFTICE SA JAJIMA Празнична трпеза
* * * * * * * * * * *
Ћуфтице са јајима
За 6 особа: 600 г мешаног млевеног меса, две, кришке хлеба, 100 мл млека, пет, шест кашика уља, 6 куваних јаја, 2 јајета, кашичица скробног брашна, два три чена белог лука, веза першуна, со и бибер.
Млевено месо помешајте са хлебом, потопљеним у млеко и добро оцеђеним. Додајте изгњечени бели лук, два јајета, скробно брашно, сецкани першун, со и бибер и све сједините. Добијену масу поделите на 12 делова, формирајте куглице, мало их спљоштите између дланова и у средини сваке направите мало удубљење, па их ређајте у плех, обложен папиром за печење, попрскајте уљем и пеците 20 минута у загрејаној рерни на 180 степени. неколико минута пре караја печења попрскајте их са мало воде. У средину сваке печене ћуфтице положите по једно очишћено кувано јаје, украсите листићима першуна и служите са мешаном салатом.
* * * * * * * * * * *
Салата од ротквица
За 6 особа: 5 веза ротквица, већа главица зелене салате, тегла мариниране бораније, веза младог лука, веза першуна, 2 чена белог лука, 2 дл киселог млека, веза мирођије, пола кашичице сушеног оригана, со и бибер.
0PROLECNA SALATA i Празнична трпеза
Ротквице оперите, очистите и исецкајте на колутиће. Одвојте листове зелене салате, оперите их, осушите и распоредите по дну посуде за салату. Одозго распоредите колутиће ротквица, сецкани млади лук, оцеђену и сецкану боранију и уситњени першун. Кисело млеко опомешајте са згњеченим белим луком, додајте оригано и сецкану мирођију, посолите, побиберите и овим преливом зачините салату.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tουριστικά γραφεία από τη Σερβία σε fam trip σε Καλαμάτα, Καρδαμύλη, Λιμένι, και Γιάλοβα

  Με στόχο τη  γνωριμία της σερβικής αγοράς με την Πελοπόννησο, που αποτελεί σχετικά άγνωστο προορισμό για τους ταξιδιώτες από τη γειτονική ...