Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Srbija proizvodi sve manje hrane

 
Poizvodnja prehrambenih proizvoda u Srbiji u 2013. pala je za 4,6 odsto u odnosu na godinu koja joj je prethodila, pokazuju podaci Privredne komore Srbije. Najveći pad proizvodnje po sektorima je kod biljnih i životinjskih ulja i masti - 17,2 odsto, i u preradi i konzervisanju ribe - 16,3 odsto.
Najveći rast proizvodnje lane je u odnosu na 2012. godinu zabeležen kod pekarskih proizvoda i testenina, 2,4 odsto.
Rast proizvodnje zabeležen je u proizvodnji voćnih sokova, čokolada, peciva, konzervisanog povrća, dok je neznatan pad primećen u proizvodnji sirovog i rafinisanog ulja, brašna, testenina, mineralnih voda i piva.
Pad proizvodnje uslovljen je i smanjenom tražnjom, a taj trend počeo je s krizom krajem 2008. godine i dalje se nastavlja. Osim što se smanjuje obim kupovine, ona se svodi na krajnje neophodne egzistencijalne namirnice.
Ovakvom stanju na tržištu hrane doprinosi to što prodajni lanci i tržni centri zadržavaju monopol nabavke u plasmanu svoje robe iz svoje zemlje ili iz drugih država, gde su cene povoljnije. Padu proizvodnje hrane doprineo je i slabe ili nepodsticajne subvencije koje sa druge strane postoje u zemljama EU.
Industrijska proizvodnja u Srbiji u januaru pokazuje rast od 3,8 odsto, a prerađivačka za čak 7,3 odsto. Od deset najvećih oblasti prerađivačke industrije, koje zahvataju 60 odsto njene ukupne proizvodnje, prvog meseca ove godine porast je imalo njih osam. U januaru je proizvodnja hrane u Srbiji za 4,6 odsto veća od prošlogodišnjeg proseka.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tουριστικά γραφεία από τη Σερβία σε fam trip σε Καλαμάτα, Καρδαμύλη, Λιμένι, και Γιάλοβα

  Με στόχο τη  γνωριμία της σερβικής αγοράς με την Πελοπόννησο, που αποτελεί σχετικά άγνωστο προορισμό για τους ταξιδιώτες από τη γειτονική ...