Χαρακτηριστικό γνώρισμα των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Σερβίας και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που αφήνουμε πίσω μας αποτέλεσαν οι προσπάθειες της χώρας να έρθει πιο κοντά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το θέμα αυτό γράφει η Σλατζάνα Πάβιτς.
Παρότι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα ήταν η συνεδρίαση της Βουλής της Σερβίας, στην οποία οι βουλευτές ψήφισαν το Νόμο για τις πολιτικές δραστηριότητες, τις τροπολογίες του Νόμου για τους φορολογικούς δασμούς και τις τροπολογίες του Νόμου για τη χρηματοδότηση της νομαρχικής αυτοδιοίκησης, και όλα αυτά σε συνάφεια με την ευρωπαϊκή ατζέντα, πάντως, ένα από τα κυρίως χαρακτηριστικά γνωρίσματα της εβδομάδας που αφήνουμε πίσω μας, στο πολιτικό προσκήνιο της Σερβίας, ήταν η διεξαγωγή της Στρατηγικής στρατιωτικής διάσκεψης του NATO, αφιερωμένη στους συνεταίρους της Βορειο-Ατλαντικής Συμμαχίας. Η εν λόγω διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, και αποτέλεσε την αφορμή να αναζωπυρωθούν οι διαμάχες ανάμεσα στο κοινό σχετικά με το αν η Σερβία πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή όχι.
Όμως, φαίνεται ότι κατά την εβδομάδα που αφήνουμε πίσω μας διαδραματίστηκαν δύο άλλα εξ ίσου σημαντικά γεγονότα στο πολιτικό σκηνικό της Σερβίας, δηλαδή η επίσκεψη του κυρίου Verner Hojer, Γερμανού κρατικού υπουργού, και του κυρίου Filip Gordon, βοηθού της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών για θέματα της Ευρώπης και της Ευρω-Ασίας. Και οι δυο τους δήλωσαν ρητά πως η Σερβία θα έπρεπε να εκπληρώσει, στο μέλλον, και πολλά άλλα αιτήματα πολιτικής φύσεως, για να προχωρήσει στο δρόμο της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, ο Ευρωπαίος επίτροπος υπεύθυνος για θέματα παραπέρα εξάπλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Štefan File, δήλωσε, προ ημερών, ότι δεν υπάρχουν οποιοιδήποτε άλλοι όροι που πρέπει να τηρήσει η Σερβία στο δρόμο της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, και πρόσθεσε ότι για να αποκτήσει η Σερβία το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ένωση, η ίδια πρέπει να τηρήσει απόλυτα τις διατάξεις του Σχεδίου Δράσης, το οποίο είχε ωηφίσει προηγούμενα η Κυβέρνηση της Σερβίας.
Ο κ. Hojer δήλωσε πως «τα υφιστάμενα σύνορα στα Βαλκάνια αποτελούν ρεαλιστικότητα, την οποία κανένας δεν πρέπει να οδηγήσει υπό αμφισβήτηση, καθώς και ότι «η αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας όλων των γειτονικών χωρών» αποτελεί έναν από τους όρους για ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, ο κ. Gordon τόνισε ότι η Σερβία πρέπει να λύσει το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, επειδή στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να ενταχθεί κάποια νέα χώρα-μέλος, η οποία έχει ορισμένα άλυτα προβλήματα ή αν δεν έχει προσδιορίσει τα σύνορά της με τους γειτόνους της. Τέλος, ο ίδιος είπε ότι «η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει αν η Σερβία πρέπει να αναγνωρίσει τυπικά και διπλωματικά το Κόσοβο, για να ενταχθεί η ίδια στην Ένωση».
Τέλος, αναφέρουμε ότι αυτές τις μέρες και οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης της Σερβίας έδωσαν το παρόν τους, επικρίνοντας την πραγματοποίηση της διάσκεψης του NATO στο Βελιγράδι. Συγκεκριμένα, ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης έδειξαν ρητά πως τάσσονται εναντίον κάποιας τυχόν ένταξης της Σερβίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικά, τονίζοντας όλα τα ‘συν’ και όλα τα ‘πλην’ μιας τέτοιας διαδικασίας. Πάντως, πολλοί Σέρβοι υψηλόβαθμοι πολιτικοί παράγοντες, αλλά και πολυάριθμοι πολίτες ισχυρίζονται πως όλα αυτά αποτελούν μόνο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας στη χώρα, που, όπως λένε, έχει ήδη αρχίσει ανεπίσημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου