Με το σύνθημα «Τα βιβλία μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο; Μπορούν να αλλάξουν εμάς, που μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο!» η 9η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πύλες της αναδεικνύοντας τη δυναμική του βιβλίου, τη σημασία αυτού του ραντεβού.
Η ένατη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 24 και 27 Μαΐου, στα περίπτερα 13 και 15 της HELEXPO, με οργανωτές το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου τη HELEXPO και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών.
Για τέσσερις ημέρες στη Θεσσαλονίκη το προβάδισμα παίρνει το βιβλίο, δίνοντας τον απαραίτητο τόνο αισιοδοξίας απέναντι στην κρίση, ατομική και συλλογική. Η φετινή Έκθεση αποδεικνύεται επίκαιρη και δυναμική πιο πολύ από κάθε άλλη φορά, αφού συσπειρώνει τον εκδοτικό κόσμο (φέτος συμμετέχουν 200 εκδότες, εκ των οποίων οι 54 για πρώτη φορά, και συνολικά 14 περισσότεροι από πέρυσι), προσελκύει τους συγγραφείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό (190 Έλληνες συγγραφείς και 36 διεθνείς λογοτεχνικές προσωπικότητες), προτείνει ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα (200 εκδηλώσεις) με καινοτομίες.
Στο πνεύμα της εποχής, έχοντας διεισδύσει ακόμη βαθύτερα στον πυρήνα της επικαιρότητας, η 9η ΔΕΒΘ εγκαινιάζει με τη θεματική έκθεση «Ο αιώνας της Θεσσαλονίκης» το αφιέρωμα που οργανώνει η πόλη της Θεσσαλονίκης για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της και την ενσωμάτωσή της στον ελλαδικό χώρο. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνεται ένας κύκλος συναντήσεων «Μνήμη και Ιστορία» (31 εκδηλώσεις, 3 εικαστικές εκθέσεις, 1 θεματική έκθεση βιβλίων) που θα μας προτρέψει να αναλογιστούμε εκ νέου τη σοφή φράση «άνθρωπος χωρίς μνήμη είναι άνθρωπος χωρίς ζωή, λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον».
Στο πλαίσιο πάντα της επικαιρότητας, οργανώνεται κύκλος 6 συζητήσεων με την κρίση ως θέμα: στην κοινωνική και οικονομική ζωή, στις πολιτικές εξελίξεις, στον αντίκτυπο που έχει στον κόσμο του βιβλίου. Μιλούν ειδικοί, δημοσιογράφοι, καθηγητές πανεπιστημίου.
Η Σερβία η φετινή Τιμώμενη Χώρα, με ισχυρό λογοτεχνικό προφίλ εντός κι εκτός Βαλκανίων, έρχεται στη Θεσσαλονίκη με 15 κορυφαίους εκπροσώπους της, ενώ παραμένει πρώτη ξένη αγορά μετάφρασης και κυκλοφορίας φιλολογικών έργων της ελληνικής γραμματείας.
Από την ίδια «γειτονιά», τη Βαλκανική χερσόνησο, συναντιούνται 15 ποιητές και ποιήτριες στο 1ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Έκθεσης με πολλές και ενδιαφέρουσες συμμετοχές, εκτός Ελλάδας και από Αλβανία, Τουρκία, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία.
Το βιβλιόφιλο κοινό προσέρχεται στην 9η ΔΕΒΘ έχοντας την ευκαιρία να περιηγηθεί στα εκδοτικά περίπτερα διαπιστώνοντας μια μεγάλη ποικιλία τίτλων από την παλαιότερη και νεότερη εκδοτική παραγωγή. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έχουν οργανωθεί ομιλίες με συγγραφείς και επιστήμονες, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις και διάλογος με σημαντικές πνευματικές προσωπικότητες από τον χώρο της λογοτεχνίας, της πανεπιστημιακής κοινότητας, της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Οι επισκέπτες της Έκθεσης μπορούν να επισκεφθούν την παραδοσιακή Παιδική Γωνία, φέτος με το focus στην Αρχαία Αίγυπτο, τη Γωνιά των Εφήβων, το Περίπτερο Φιλαναγνωσίας για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά, το Περίπτερο «Νικηφόρος Βρεττάκος» με αφορμή το επετειακό έτος, το Περίπτερο Ρήγας Φεραίος, με αφορμή την έκδοση σπάνιων σχετικών εκδόσεων από το αρχείο του Γιώργου Δολιανίτη, το Φιλολογικό Καφενείο ενώ, παράλληλα, μπορούν ν’ ανιχνεύσουν νέες αισθητικές και καλλιτεχνικές προτάσεις ακολουθώντας τον «Περίπατο Πολιτισμού» στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και στη θάλασσα του Θερμαϊκού.
Η είσοδος στην Έκθεση είναι ελεύθερη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου