Η ανοιξιάτικη σπορά βαίνει προς το τέλος της, και μέχρι τώρα στη Σερβία σπάρθηκαν σχεδόν 2,8 εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργήσιμων γεών, κυρίως με σιτάρι και αραβόσιτο, επειδή αυτά τα δημητριακά αποτελούν ένα από τα εξαγωγικά ατού της Σερβίας. Ειδικοί εκτιμούν ότι φέτος οι στρεμματικές αποδόσεις, αλλά και ο συνολικός όγκος των εξαγωγών αυτών των δημητριακών, θα ξεπεράσουν το περσινό επίπεδο. Για το θέμα γράφει η Γιέλενα Μιλένκοβιτς.
Κατά τις τελευταίες μερικές εβδομάδες στις χρηματαγορές των χωρών της τριγύρω περιοχής, και, επίσης, και στη σερβική πόλη Νόβι Σαντ, παρατηρήθηκαν διακυμάνσεις όσον αφορά την τιμή του σίτου, πράγμα που προκαλεί αύξηση της τιμής του ψωμιού και των άλλων βασικών ειδών διατροφής. Πρόσφατα, η Κυβέρνηση της Σερβίας ψήφισε Διάταγμα για την πώληση 50.000 τόνων σίτου από τις Αποθήκες του κράτους, με τιμή αγορά των 20 δηναρίων το κιλό, για να διατηρηθεί η σταθερότητα της τιμής του ψωμιού μέχρι τη νέα συγκομοιδή»,- δήλωσε ο κ. Milivoje Mihajlović, προϊστάμενος του Γραφείου της Κυβέρνησης της Σερβίας, υπεύθυνου για σχέσεις με τα ΜΜΕ, και πρόσθεσε ότι οι ποσότητες σίτου από τις Αποθήκες του κράτους πρόκειται να πουληθούν στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες και στις επιχειρήσεις, που έχουν δηλωθεί στο Ανάλογο πρακτορείο δήλωσης των δραστηριοτήτων στον τομέα της Οικονομίας, σε ποσό από 20 έως 300 τόνους. Άλλωστε, αυτό το σιτάρι προορίζεται για παραγωγή αλευριού τύπου 500, η τιμή του οποίου περιορίζεται σε 27 δηνάρια το κιλό, παράλληλα με απαγόρευση των εξαγωγών, και κάθε κατάχρηση στο θέμα αυτό θα τιμωρηθεί αυστηράi.
Το σιτάρι, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εξαγωγικά ατού της Σερβίας, σπάρθηκε σε 492.000 εκτάρια, και βρίσκεται σε καλή κατάσταση, επειδή κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα, ο οποίος χαρακτήρίστηκε σαν ‘σκληρός χειμώνας από τη Σιβηρία’, ο κόκκος ήταν προστατευμένος με παχύ στρώμα χιονιού. Πέρσι η Σερβία παρήγαγε 2,7 εκατομμύρια τόνους σίτου και για φέτος προβλέπεται αύξηση 10 τοις εκατό. Όλοι οι δείκτες λένε ότι θα υπάρχει αρκετό σιταρένιο αλεύρι για ντόπιες ανάγκες, αλλά και για αυξημένες εξαγωγές. Σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής σιταρένιου αλευριού για φτιάξιμο ψωμιού πρόκειται να εξαχθεί στις εκ παραδόσεως αγορές των χωρών της τριγύρω περιοχής, μελών της ένωσης CEFTA, αλλά και, επίσης, στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο αραβόσιτος σπάρθηκε σε 90 τοις εκατό από το 1,3 εκατομμύριο εκταρίων καλλιεργήσιμων γεών στη Σερβία, και για φέτος αναμένονται εξαιρετικά πλούσιες αποδόσεις, δηλαδή και μέχρι 7,5 εκατομμύρια τόννων, πράγμα που θα ξεπεράσει το περσινό επίπεδο. Οι εγχώριες ανάγκες για αραβόσιτο ανέρχονται σε 3 εκατομμύρια τόννους, και τα υπόλοιπα θα εξαχθούν ή θα βρεθούν στα σιλό.
Όσον αφορά τα δημητριακά για την παραγωγή λαδιού, τον ηλίανθο και τη σόγια, σπάρθηκε το 85 τοις εκατό από τις συνολικά 300 χιλιάδες εκταρίων. Η σπορά ζαχαρότευτλου έχει ήδη τελειώσει σε 60.000 εκτάρια, και αναμένονται καλές στρεμματικές αποδόσεις, πράγμα ποπυ θα δώσει δυνατότητες για μεγαλύτερη παραγωγή σακχάρεως και για μεγαλύτερες εξαγωγές της. Άλλωστε, η ζάχαρη βρίσκεται ανάμεσα σε 5 πρώτα προϊόντα της Σερβίας που εξάγονται περισσότερο στην ξένη αγορά, πράγμα που αποτελεί την απόδειξη της ανταγνιστικότητας του σερβικού αγροτικού τομέα. Φέτος η Σερβία πρόκειται να εκπληρώσει, χωρίς καμία δυσκολία, τις ποσοστόσεις των εξαγωγών ζάχαρης στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλατή των 180.000 τόννων το χρόνο. Όλα αυτά γίνονται, σε μεγάλο βαθμό, χάρη σε σειρά τονωτικών μέτρων και επιχορηγήσεων της Κυβέρνησης της Σερβίας, ύψους 22 δισεκατομμυρίων δηναρίων (δηλαδή περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ), πράγμα που είναι κατά 3,5 δισεκατομμύρια δηνάρια (35 εκατομμύρια ευρ΄) περισσότερο απ’ότι πέρυσι. Όμως, εδώ πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις δαπάνες των γεωργών σε καύσιμα και λυπάσματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου