Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Странци држе 90 одсто прехрамбене индустрије

eko hrana 620x0 Странци држе 90 одсто прехрамбене индустрије
(Фото: Новости)
Београд – Индустрија хране у Србији опстаје упркос бројним препрекама. Чини више од 30 одсто укупне прерађивачке индустрије Србије и годишње пласира на страна тржишта намирнице у вредности од око милијарду евра. Једна је од малобројних грана са позитивним спољнотрговинским салдом, извоз је за 515 милиона евра већи од увоза. С друге стране, готово 90 одсто прехрамбене индустрије је у рукама страних компанија.
Милан Простран, секретар Удружења за аграр Привредне коморе Србије, каже за „Новости“ да индустрија хране у Србији још може да се носи са огромном конкуренцијом.
„Српска прехрамбена индустрија укупно запошљава око 65.000 радника или 20 одсто у прерађивачкој бранши, а таква је ситуација била је и пре почетка економске кризе“, наглашава Простран.
„Велике су, међутим, промене у односу на период од пре 15 и 20 година, када је радило дупло више уљара, шећерана, а сада је активно по неколико. Регистровано је око 4.500 малих, средњих и великих компанија које са баве прехрамбеном делатношћу. Број компанија и број запослених идентични су оном из периода од 2008.“
Српска прехрамбена индустрија је и технолошки у доста добром стању. После приватизација, нови власници махом иностране компаније обнављали су и модернизовали погоне.
„Око наше прехрамбене индустрије су се „отимали“ инострани купци и она је врло брзо приватизована, посебно онај „здрави“ део „, каже Простран.
„Индустрија шећера углавном је у страним је рукама, као и највећи део кондитора – „Атлантик група“ преузела је „Штарк“, а „Салфорд“ – „Бамби Банат“. Домаћи су остали „Пионир“ и „Банини“. И млекаре су такође у оквиру страног капитала, „Салфорд“ је купио „Имлек“ и Суботичку, Зрењанинска припада француској компанији „Бонгрен“, Сомборску држи „Лакталис“ француска група, у Крагујевцу је немачки „Мегле“, остала је домаћа Шабачка млекара. У уљарама пола је домаћег, а половина страног капитала. Кланице су нам можда најлошије прошле у том периоду приватизације. Део капацитета месне индустрије најмање је искоришћен. Има пуно простора и за индустријску прераду кукуруза, а треба више улагати у прераду воћа и поврћа, ту су наше велике шансе.“
Половина за извоз
Домаћа прехрамбена индустрија има своје осцилације у производњи, али то је опет утицај тржишта и ипак опстаје упркос бројним тешкоћама.
„Извозимо 50 одсто у земље Европске уније, а остало у друге земље у окружењу“, каже Милан Простран, секретар Удружења за аграр ПКС.
„Мислим да је домаћа прехрамбена индустрија релативно спремна за конкурентску утакмицу која нам следи.“

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιστορική μάρκα Yugo, γνωστή από τη δεκαετία του 1980 για τα προσιτά της αυτοκίνητα, ενδέχεται να κάνει την επιστροφή της

Τα δικαιώματα της επωνυμίας ανήκουν πλέον στη γερμανική Globo GmbH, πίσω από την οποία βρίσκεται ο Alexander Bjelic. Σε συνεργασία με τον Σ...