Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Εκτύπωση
06/06/2011
 «Τα επιδοτούμενα δάνεια, για τα οποία η Κυβλερνηση της Σερβίας προορίζεται τα χρηματικά μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 2,7 δισεκατομμύρια δηνάρια, που ανοίγουν τις δυνατότητες για έναν ισχυρό κύκλο των επενδύσεων στη γεωργία, με στόχο την αυξήση της παραγωγής, των εξαγωγών και των κέρδων σε αυτό το κλάδος», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Εμπορίου, Υδάτων και Δασολογίας, κ. Ντούσαν Πέτροβιτς. Στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος συμμετέχουν έξι εμπορικές τράπεζες, με τις οποίες ο υπουργός Πέτροβιτς, εξ ονόματος των παραγόντων της Κυβέρνησης της Σερβίας, υπέγραψε τη σύμβαση. Ακολουθεί η ανταπόκριση της δημοσιογράφου Μπιλιάνα Blanuša.

Τα δάνεια που προορίζονται για τους αγρότες, για τα οποία από τον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπονται τα μέσα για την επιδότηση των επιτοκίων, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση βασικού τμήματος της γεωργικής πολιτικής για το έτος 2011», δήλωσε ο υπουργός Πέτροβιτς. Σύμφωνα με τα λόγια του, ο προϋπολογισμός του τομέα της γεωργίας για το τρέχον έτος είναι 20 δισεκατομμύρια δηνάρια, και με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται δυνατότητες για την χρήση των κεφαλαίων διπλάσιων του ποσού, πράγμα το οποίο είναι ένα τεράστιο δυναμικό για όσους ασχολούνται με τη γεωργία. Τα τραπεζικά δάνεια θα χορηγούνται σε καταχωρισμένα αγροκτήματα, καθώς και σε επιχειρηματίες και μικρές αγροτικές επιχειρήσεις, και προορίζονται για την κτηνοτροφία, την παραγωγή φρούτων, λαχανικών, καθώς και για την καλλιέργεια. Τα δάνεια θα χορηγούνται με ευνοϊκούς όρους, με επιτόκιο του 8 τοις εκατό και με την προθεσμία τριών ετών. Τα αγροτικά νοικοκυριά θα είναι σε θέση να λάβουν δάνεια ύψους έως και 5 εκατομμυρίων δηναρίων, ενώ για τους συνεταιρισμούς για την προμήθεια μηχανημάτων θα εγκριθούν τα δάνεια ύψους έως και 15 εκατ. δηναρίων.

Στη συνέχεια, ο Πέτροβιτς τόνισε βρίσκονται σε προετοιμασία και τα μέτρα για τη μεταποιητική βιομηχανία, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή και την εξαγωγή των προϊόντων διατροφής. Οι παράγοντες του Υπουργείου Γεωργίας προετοιμάζουν και τη στρατηγική ανάπτυξη της γεωργίας, η οποία θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Επισημαίνοντας ότι κατά την επόμενη περίοδο θα μπορούσε να αναμένεται μείωση τιμών των τροφίμων, ο κ. Πέτροβιτς δήλωσε ότι τα εν λόγω μέτρα της Κυβέρνησης για τη σταθεροποίηση των τιμών του ψωμιού δίνουν καλά αποτελέσματα.

Στο πρόγραμμα των επιδοτουμένων δανείων συμμετέχουν η Εμπορική Τράπεζα,η Agrobanka, η Credit agricol, η Hypo Alpe Adria Bank, η Τράπεζα του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου και η Societe Generale Bank. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των τραπεζιτών, οι πρώτες απαιτήσεις για επιδοτούμενα δάνεια θα έπρεπε να αρχίσουν να λαμβάνονται από τις 15 Ιουνίου.
 
Εξαγωγικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης Εκτύπωση
05/06/2011
 Αγαπητοί ακροατές, στη συνέχεια της εκπομπής μας θα ακούσετε την τακτική στήλη της Κυριακής, με τίτλο «Διεθνή οικονομικά χρονικά», την οποία γράφει και επιμελείται η δημοσιογράφος Ζόριτσα Μιούσκοβιτς.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, οι αντικειμενικές συνθήκες καθώς και υποκειμενικές «αδυναμίες» της οικονομίας «έχουν αραιώσει» άμεσες ξένες επενδύσεις στη Σερβία, που συμβάλλουν περισσότερο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών και του προσανατολισμού προς εξαγωγικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης κατά την επόμενη δεκαετία είναι όπου επιτεύχθηκε η συναίνεση των οικονομολόγων και των πολιτικών. Όμως, το σημείο του ρήγματός τους βρίσκεται στην προσέγγιση και το ρυθμό των μεταρρυθμιστικών διαδικασίων.
Η Σερβία είχε τη ταχύτερη ανάπτυξη από το μέσο όρο όλων των μεταβατικών χωρών ή ακόμα και πέντε φορές ταχύτερη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πολίτες, όμως, δεν είναι ικανοποιημένοι επειδή, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα πολλών ερευνών, η ποιότητα ζωής δεν βελτιώυθκε αρκετά μετά το έτος 2000. Απόπειρα να ξεπεράσει το χάσμα γκρίζου φωτός της πραγματικότητας και του λαμπρού μέλλοντος με το όραμα της ανάπτυξης της Σερβίας μέχρι το 2020, έγινε δεκτό με σκεπτικισμό μεταξύ των εμπειρογνωμόνων, αλλά και στο εγχώριο κοινό. Το έργο για την προώθηση των επιχειρηματικών συνθηκών, υποστηρίζεται οικονομικά από τον Αμερικανικό Πρακτορείο Ανάπτυξης - USAID, θα έπρεπε να βοηθήσει την Κυβέρνηση να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας οικονομίας και του ιδιωτικού τομέα. Η Σερβία είναι μια μεγάλη πρόκληση για την επίτευξη απαραίτητου συντονισμού της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής, και να πείσει τους πολίτες και τους επενδυτές ότι διαρκής μακροοικονομική σταθερότητα είναι ένας στόχος που δεν έχει καμία εναλλακτική λύση. Όπως αναφέρει ο Ντούσαν Vujovic, ένας από τους κύριους εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας, αυτό υπονοεί πιο δυναμική προσέλκυση αποδοτικών επενδύσεων, που χρηματοδοτούνται κυρίως από εγχώριες πηγές των εισοδημάτων από αποταμιεύσεις, περιλαμβανομένων δημοσίων επενδύσεων, που προσέλκυουν και ιδιωτικές επενδύσεις. Η ουσιώδης πρόκληση, στην πραγματικότητα, είναι το πώς να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, στην τρέχουσα λαβύρινθο των νομών και των διαδικασιών, για ένα τέτοιο δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον.
 Οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν, ότι πρέπει να μειωθεί η παρουσία του κράτους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, καθώς και μορφών επιχείρησης. Υποστήριξη ορισμένων τομέων και γενικά άσκησης ενεργό βιομηχανικής πολιτικής μπορεί να είναι επιτυχής μόνο αν κατευθύνεται προς την επίτευξη λύσεων που είναι σε συνάφεια με τα πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην αγορά. Μια εναλλακτική λύση αυτής της πολιτικής είναι σίγουρα αύξηση της ανταγωνιστικότητας και βελτίωση του εργαστικού περιβάλλοντος, καθώς και των βασικών παραμέτρων, για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, σύμφωνα με τον καθηγητή Μπόρις Begovic. Το κράτος έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα, για παράδειγμα, ενέκρινε τις επιχορηγήσεις για τους ξένους επενδυτές στο ποσό ύψους 2 με 10.000 ευρώ για κάθε νεοσύστατη θέση εργασίας. Το εν λόγω μέτρο, όμως, έδωσε τα περιορισμένα αποτελέσματα, διότι η εντύπωση είναι ότι οι επενδυτές δεν λαμβάνουν σημαντικό αν θα πάρουν αυτές τις επιχορηγήσεις, αλλά το αν μπορέσουν μακροπρόθεσμα και σταθερά να ασκούν με επιτυχία τις επιχειρήσεις στη Σερβία.
Πολιτική ισχυρής ενταλλακτικής αξίας δηναρίου σε σχέση με την αξία του ευρώ πάντως δεν είναι ό, τι στηρίζει το εγχώριο κοινό οικονομολόγων, διότι δεν αποτελεί αποτέλεσμα της αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας, και ως εκ τούτου δεν επιτεύχθηκαν καλύτερα αποτελέσματα στις εξαγωγές, λένε οι οικονομολόγοι. Η Σερβία, όπως και άλλες χώρες της περιοχής, έχει πρόβλημα και με το έλλειμμα του κράτους, αλλά εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί κανόνες δεν θα έπρεπε να περιμένουμε τα οικονομικά προβλήματα, και αυτό σημαίνει μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των μισθών και αύξηση των δαπανών.
Αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για τις σερβικές συνθήκες, πράγμα που σημαίνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς, βεβαίως, παράλληλα με πολιτική και κοινωνική συναίνεση ως βάση μιας επιτυχούς μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. Χωρίς αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί η θεσμική μεταρρύθμιση και να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις σε όλο και σκληρότερο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Αυτό υπονοεί μεγαλύτερο ανταγωνισμό και πιο δύσκολη πρόσβαση σε ελκυστικές αγορές υπό τις συνθήκες μειωμένης ζήτησης και αυξημένου προστατευτισμού, μειωμένης δυνατότητας χρηματοδότησης των πιστώσεων και σημαντικών περιορισμών στις ροές κεφαλαίων. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να παρακολουθήσουμε λεπτομεριακώς, βεβαίως με ενδεχόμενες διορθώσεις, τη στρατηγική ανάπτυξης έως το 2020, η οποία βασίζεται στον εξαγωγικό προσανατολισμό και την εισροή των εξωτερικών πηγών χρηματοδότησης.
 
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Εκτύπωση
31.05.2011.
 «Μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τη λειτουργία των μελών του σερβικού Εθνικού Συμβουλίου για κοινωνικά και οικονομικά θέματα κατά το τελευταίο διάστημα, επειδή τα μέλη αυτού του Συμβουλίου ασχολούνταν εντατικά με παροχή κοινωνικής αρωγής και με εφαρμογή ορισμένων μέτρων με σκοπό το ξεπέρασμα των αρνητικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης»,- δήλωσε σήμερα ο κ. Rasim Ljajić, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Σερβία, στη Συνέντευξη Τύπου. Ακολουθεί ανταπόκριση της δημοσιογράφου Ranka Pavlović.
«Αναμένουμε ότι τον μήνα Ιούνιο θα έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό δραστηριοτήτων των μελών αυτού του Συμβουλίου, επειδή τον Ιούνιο λήγει η προθεσμία για την εκπλήρωση όλων των διατάξεων από το κείμενο της Συμφωνίας παροχής κοινωνικής αρωγής στους πολίτες»,- λέει ο κ. Ljajić, και προσθέτει ότι στην πιο πρόσφατη συνάντηση των μελών αυτού του κυβερνητικού σώματος έγινε λόγος και για ορισμένα άλλα θέματα, όπως, για παράδειγμα, από τον οικονομικό τομέα, όπως είναι η απεργία και η μη φερεγγυότητα της οικονομίας. «Διαπιστώθηκε ότι εδώ πρόκειται για δύο μεγαλύτερα προβλήματα»,- δήλωσε ο κ. Ljajić και ανάγγειλε ότι οι παράγοντες του σερβικού Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Οικονομίας πρόκειται να εφαρμόσουν, τον μήνα Ιούνιο, σειρά τονωτικών μέτρων, με σκοπό την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης των πολιτών σε εργασία.
Στη συνέχεια, ο προεδρεύοντας στο Συμβούλιο για κοινωνικά και οικονομικά θέματα, κ. Ljubisav Orbović, χαρακτήρισε θετική την απόφαση της Κυβέρνησης της Σερβίας να εφαρμόσει ορισμένα τονωτικά μέτρα στον τομέα απασχόλησης των πολιτών σε εργασία, καθώς και για τη βελτίωση της κατάστασης στον τομέα της Γεωργίας, πράγμα που έχει ουσιαστική σημασία, επειδή χάρη στα μέτρα αυτά οι 45.800 εργαζόμενοι στη Σερβία θα έχουν κοινωνικές ασφαλίσεις (Ι.Κ.Α.) και θα γίνουν σε θέση να πάρουν σύνταξη μετά από τα απαραίτητα χρόνια υπηρεσίας. Επίσης, αυτά τα μέτρα πρόκειται να βοηθήσουν τους εργαζομένους σε περίπτωση πτώχευσης επιχειρήσεων, σαν ένα είδος αποζημίωσης. Επίσης, ο κ. Ορμποβιτς χαρακτήρισε σαν θετικό το γεγονός ότι η ελάχιστη τιμή του μεροκάματου αυξήθηκε από 95 σε 102 δηνάρια, πράγμα που θα αρχίσει να εφαρμόζεται ξεκινώντας από την 1η Ιουνίου. Τέλος, ο κ. Όρμποβιτς τόνισε ότι τα συνδικάρα εκφράζουν και παραπέρα ορισμένη δόση δυσαρέσκειας εξαιτίας των καθημερινών ανατιμήσεων των προϊόντων στην αγορά.
 
Η «ΜΠΕΝΕΤΟΝ» ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΗ ΝΙΣΗ Εκτύπωση
31.05.2011.
 «Ο συνεταιρισμός στρατηγικής σημασίας ανάμεσα στη Σερβία και την Ιταλία απέκτησε την καλύτερη δυνατή επιβεβαίωση υπό μορφή καταβολής επενδύσεων στην οικονομία της Σερβίας εκ μέρους μεγάλων ιταλικών εταιρειών, όπως η «Beneton» στην κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία και η «FIAT» στη βιομηχανία παραγωγής αυτοκινήτων»,- δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Boris Tadić, στη σερβική πόλη Νίση, στην τελετή υπογραφής του συμφωνητικού αγοραπωλησίας ακίνητης περιουσίας μεταξύ της κλωστοϋφαντουργίας Niteks, της Νίσης, και της ιταλικής εταιρείας Beneton. Επίσης, στην τελετή υπογραφής της ίδιας συμφωνίας ήταν παρών και ο πρόεδρος του ομίλου «Beneton», κ. Lučano Beneton. Ακολουθεί ανταπόκριση από τη Νίση της δημοσιογράφου του Σταθμού μας Biljana Blanuša.
«Η βιομηχανία κλωστοϋφαντουργικών ειδών έχει μακρά παράδοση στη Σερβία, και επίσης διαθέτει και ειδικευμένο εργάσιμο δυναμικό, και οι παράγοντες της ιταλικής εταιρείας Beneton έχουν αναγνωρίσει αυτό το δυναμικό»,- δήλωσε ο πρόεδρος Tadić. «Ο ερχομός αυτής της εταιρείας παγκόσμιας φήμης στην πόλη της Νίσης έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για τη σερβική κλωστοϋφαντουργία, αλλά και για ολόκληρη την οικονομία της. Νέες επενδύσεις παροτρύνουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και δημιουργούν προϋποθέσεις για αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών»,- δήλωσε, στη συνέχεια, ο κ. Tadić, και πρόσθεσε ότι η Νίση κάποτε ήταν βιομηχανικό κέντρο, αλλά ότι η οικονομική κρίση είχε το αντίτιμό της. «Ο ερχομός μεγάλων εταιρειών, όπως είναι η «Μπένετον» θα συμβάλλει για την ανάκαμψη της οικονμίας της περιοχής της πόλης Νίση, και τώρα αναμένουμε και καταβολή νέων επενδύσεων, όχι μόνο στην κλωστοϋφαντουργία αλλά και σε ορισμένους άλλους τομείς, και ιδίως στον τομέα της προηγμένης τεχνολογίας, της ηλεκτρονικής και της βιομηχανίας παραγωγής αυτοκινήτων»,- δήλωσε ο κ. Tadić.
Σύμφωνα με τα λόγια του προέδρου του Ομίλου «Beneton», κυρίου Lučanο Beneton, το εργοστάσιο στη Νίση προορίζεται για κατεργασία του παρθένου μαλλιού και θα γίνει ένα από τα πιο σημαντικά εργοστάσια του είδους στον κόσμο. «Η σύνδεση της παράδοσης στην κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία της περιοχής της Νίσης και των νέων τεχνολογιών της εταιρείας  «Beneton» πρόκειται σίγουρα να καρποφορήσει με λαμπρά αποτελέσματα. Η εταιρεία «Μπένετον» πρόκειται να επενδύσει στο εργοστάσιο της Νίσης το ποσό των 50 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, επειδή πιστεύει στην επιτυχία αυτής της συναλλαγής»,- δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Οικονομίας, κ. Nebojša Ćirić, και τόνισε ότι χάρη στην «Μπένετον» η σερβική πόλη της Νίσης θα γίνει το νέο κέντρο της κλωστοϋφαντουργικής βιομηχανίας, με εξαγωγές ύψους και μέχρι 80 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Μετά από την υπογραφή του εν λόγω συμφωνητικού, ο κ. Τάντιτς και οι ιθύνοντες της εταιρείας «Μπένετον» περιηγήθηακν τα εργοτάξεια του εργοστασίου NITEKS, που πρόκειται να ανακαινιστούν εντελώς και θα γίνουν πολύ πιο μοντέρνα.
 
ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Εκτύπωση
29/05/2011
 Αγαπητοί ακροατές, στη συνέχεια της εκπομπής μας θα ακούσετε την τακτική στήλη της Κυριακής, με τίτλο «Διεθνή οικονομικά χρονικά», την οποία γράφει και επιμελείται η δημοσιογράφος Ζόριτσα Μιούσκοβιτς.

Ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το πρώτο καθήκον προτεραιότητας της Σερβίας, και η ίδια έχει σημειώσει μέχρι τώρα αρκετά μεγάλη πρόοδο στο δρόμο αυτό, και την καλύτερη απόδειξη για αυτό αποτελεί η πρόσφατη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητάς της. Συγκεκριμένα, η Σερβία αποτελεί τη μοναδική χώρα της τριγύρω περιοχής η οποία κατάφερε να βελτιώσει τη θέση της και την πιστοληπτική της ικανότητα, και μάλιστα την εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Επίσης, μετά τη σύλληψη του Ratkο Mladić, καταζητούμενου από μέρους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, έχει εκπληρωθεί το κυρίως αίτημα που έθεταν οι επίσημες Βρυξέλλες ενώπιον της Σερβίας σχετικά με τον παραπέρα δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, και, επίσης, αυτό το γεγονός έδωσε νέα ώθηση στη χώρα μας, για να συνεχίσει την τήρηση και των άλλων υποχρεώσεων, καθώς και την εφαρμογή, μέχρι τέλους, των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, με σκοπό να δώσουν οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ικανοποιητική γνώμη σχετικά με την πρόθεση της Σερβίας να αποκτήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι μεταρρυθμίσεις στον πολιτικό τομέα καταλάμβαναν μέχρι τώρα την πρώτη θέση στις συνομιλίες Σέρβων και Ευρωπαίων επισήμων παραγόντων, έχοντας υπόψη τις υποχρεώσεις του Βελιγραδίου απέναντι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις αφορούν, κυρίως, τον τομέα της Δικαιοσύνης στη Σερβία, και όλοι οι υψηλόβαθμοι Σέρβοι παράγοντες τονίζουν πως θα καταβάλλουν μέγιστες δυνατές προσπάθειες, με σκοπό να περατωθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις μέχρι τον Οκτώβριο αυτού του έτους, οπότε αναμένεται ότι οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δώσουν τη γνώμη τους σχετικά με την υποψηφιότητα της Σερβίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος, στη Σερβία πρέπει να δημιουργηθεί σύντομα και ένα πιο ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα, ικανό να προσελκύσει μεγαλύτερο όγκο ξένων επενδύσεων, καθώς και να δώσει δυνατότητες για την παραπέρα αύξηση του όγκου των εξαγωγών, πράγμα που θα συμβάλλει, κατά τον τρόπο αυτό, και για την αύξηση του ποσοστού του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψε το Νόβι Σαντ είναι πιο ομορφότερο από ποτέ 🇷🇸💪📢

5000 μοτοσυκλετιστες συμμετεχουν στην μεγάλη συγκέντρωση 🇷🇸