Gibanica
Srpska gibanica - omiljena pita sa sirom u Srbiji
Potrebno:
1 kg kora, 1/2 kg sira, 1/2 kg kajmaka, 10 jaja, mleko, malo masti.Priprema:
U Srbiji je gibanica jedna od najomiljenijih pita. Najbolja je ako se pravi od domaćih kora, ali ne smeta ni ako su kupovne. Za kilogram kora potrebno je nadeva: pola kilograma sira, pola kilograma kajmaka, deset žumanaca. Sve zajedno dobro izmešati, a sa strane, u drugom sudu umutiti belanca u čvrst sneg. Pomešati ga sas sirom i kajmakom, pa dodati mleka koliko treba da bi masa bila retka. U tepsiju ređati dve kore bez nadeva, a onda svaku koru močiti u nadev i ređati dok se sva masa i kore ne utroše.Po vrhu opet staviti dve kore. Tako naslaganu gibanicu izbušiti viljuškom poprskati je rasopljenom mašću i mlekom, a zatim staviti da se peče. Potrebno je četrdesetak minuta da bude dobro pečena i da se odvaja od ivice tepsije.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου