Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΞΕΚΙΝΑ Ο SOUTH STREAM ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, South Stream, ξεκινά το Δεκέμβριο. Ηδη, Ρωσία και Βουλγαρία υπέγραψαν την τελική συμφωνία για το θαλάσσιο τμήμα του. Από 1ης Ιανουαρίου 2013, η Βουλγαρία θα παίρνει αέριο με έκπτωση 20%.
Ξεκινάει ο South Stream στα Βαλκάνια
Η Βουλγαρία εντάχθηκε τελευταία στον South Stream. Η υπογραφείσα συμφωνία, σύμφωνα με σχόλιο του Αλεξέι Μίλερ, σημαίνει την οριστική μετάβαση στο στάδιο της άμεσης υλοποίησης του έργου. Πηγή: Γραφείο τύπου της Gazprom
Ο εκτελεστικός διευθυντής του βουλγαρικού ενεργειακού ομίλου EAD, Μιχαήλ Αντόνοφ, και ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, υπέγραψαν παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, το πρωτόκολλο της οριστικής επενδυτικής συμφωνίας για την κατασκευή του τμήματος του South Stream που θα περνά από το έδαφος της Βουλγαρίας, ανακοίνωσε η ρωσική εταιρία. Η κατασκευή του αγωγού θα αυξήσει τις εξαγωγές της Gazprom έως τα 350 δις κυβικά μέτρα το χρόνο.

Επίσης, η Gazprom σύναψε νέο δεκαετές συμβόλαιο με την Bulgargaz (θυγατρική της EAD), το οποίο, σύμφωνα με δήλωση του Βούλγαρου πρωθυπουργού, προβλέπει ότι από 1ης Ιανουαρίου του 2013 η χώρα του θα λαμβάνει 2,9 δις κ.β.ρωσικού φυσικού αερίου (απευθείας, χωρίς μεσάζοντες) με έκπτωση κατά 20%. Όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής της Gazprom, Αλεξάντρ Μεντβέντιεφ, στο έγγραφο αυτό προβλέπεται η σύναψη μακροπρόθεσμων συμβολαίων που θα εξαρτώνται από τη δυναμική των τιμών των πετρελαιοειδών, μαζί με τη δέσμευση «Take or pay» (χορηγία από τον προμηθευτή συγκεκριμένης ποσότητας φυσικού αερίου σε συγκεκριμένη τιμή, και πλήρης εξόφλησή του εκ μέρους του καταναλωτή, ανεξάρτητα από την τελική κατανάλωση). Κάτι που επιτρέπει τη δημιουργία συνθηκών για διεύρυνση της κατανάλωσης αερίου στη Βουλγαρία. Προς το παρόν, οι προμήθειες θα πραγματοποιούνται από την καθιερωμένη διαδρομή μεταφοράς φυσικού αέριου, ενώ όταν τεθεί σε λειτουργία ο South Stream, θα γίνονται μέσω αυτού.

Παρ' ότι, σύμφωνα με τον κ.Μίλερ, η υπογραφή του συμβολαίου δεν συνδέεται με τη συμφωνία του South Stream, καλά ενημερωμένες πηγές του RBC Daily υποστηρίζουν το αντίθετο. Φέτος,υπό την πίεση των ευρωπαίων καταναλωτών, η ρωσική εταιρία, η οποία μονοπωλεί μεγάλο τμήμα της αγοράς, προέβη ήδη σε μείωση των τιμών για πολλές χώρες, που όμως δεν υπερέβησαν το 10%-15%, τη στιγμή που μια σημαντική έκπτωση, σύμφωνα με τον συνομιλητή, θα ήταν εκείνη της τάξης του 20%.

Στην τελική ευθεία

Η Βουλγαρία εντάχθηκε τελευταία στον South Stream. Η υπογραφείσα συμφωνία, σύμφωνα με σχόλιο του Αλεξέι Μίλερ, σημαίνει την οριστική μετάβαση στο στάδιο της άμεσης υλοποίησης του έργου. Προηγουμένως, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της κοινοπραξίας South Stream AG, το οποίο περιλαμβάνει εκπροσώπους της Gazprom (κατέχει το 50%), της ιταλικής ΕΝΙ (20%), της γαλλικής EDF (15%) και της γερμανικής BASF SE (15%), συζήτησαν τα κυριότερα θέματα της υλοποίησης του «Νοτίου ρεύματος»και διαμόρφωσαν την οριστική επενδυτική λύση αναφορικά με το θαλάσσιο τμήμα του έργου. Επιπλέον, στη συνάντηση λήφθηκε η απόφαση για την νομική καταχώρηση της εταιρίας South Stream Transport B.V. στο Άμστερνταμ.

Ο South Stream θα περάσει από τη Βουλγαρία, τη Σερβία (με αγωγούς διακλαδώσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία), την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, και θα φτάσει ως τη βόρεια Ιταλία (την πόλη Τρεβίζο). Η κατασκευή θα ξεκινήσει στις 7Δεκεμβρίου, και η έναρξη της λειτουργίας έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του2015. Η προβλεπόμενη δυνατότητα μεταφοράς είναι 63 δις κ.μ. το χρόνο. Αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες ότι, εξαιτίας της κακής κατάστασης της ευρωπαϊκής αγοράς, ηGazprom δεν θα μπορέσει να πετύχει όλους τους παλιούς και νέους εξαγωγικούς στόχους της.

Εκτιμήσεις υπέρ και κατά

Ο Βαλέρι Νεστέροβ από το πρακτορείο οικονομικών αναλύσεων Sberbank Investments Research, τονίζει ότι ύστερα από την υλοποίηση των τεσσάρων τόξων του South Stream, και των δύο του North Stream, ο όγκος των εξαγωγών της εταιρίας θα ξεπεράσει τα 350 δις κ.μ. φυσικού αερίου το χρόνο, ενώ συγκριτικά, οι σημερινές εξαγωγές της είναι μόλις 150 δις κ.μ.

Όπως εκτιμά ο προέδρος της εταιρίας συμβουλευτικών υπηρεσιών East European Gas Analysis, Μιχαήλ Κορτσέμκιν, οι συνολικές δαπάνες της Gazprom (χωρίς να υπολογίζονται εκείνες των εταίρων της) για τον South Stream και τους αγωγούς που θα συνδέουν την Γιαμάλ με την ακτή της Μαύρης Θάλασσας, θα ξεπεράσουν τα 35 δις ευρώ. Σύμφωνα με τον αναλυτή, η τεράστια αυτή επένδυση κεφαλαίων δεν θα οδηγήσει σε κέρδη, αλλά σε απώλειες. Ο κ.Κορτσέμκιν πρόσθεσε ότι ο South Stream μπορεί να αποβεί το έργο εκείνο, το οποίο θα οδηγήσει στη χρεωκοπία της Gazprom. «Όπως αναφέρεται στη Βίβλο, θα είναι η τελευταία αρμαθιά από στάχυα, η οποία θα σπάσει τη ράχη της καμήλας», δήλωσε χαρακτηριστικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύνταγμα 26/01