Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Zašto nema vetrenjača u Srbiji?

Datum kreiranja sreda, 28 novembar 2012 12:29
Autor Gdeinvestirati/24sata
BEOGRAD - Iako je Zakon o energetici donet još prošle godine, nisu donete i neophodne uredbe koje bi omogućile investicije u vetroparkove - o stimulativnim merama, o priključenju na mrežu, nova verzija uredbe o fid in tarifama…
vetrenjace
"Investicije koči i EPS koji već dve godine nikako da napravi ugovor o otkupu struje. Vetraši ne mogu da prodaju struju direktno građanima, nego moraju preko EPS-a, i bez tog ugovora sve pada u vodu", rekao je dobro upućeni izvor „24 sata”.
On podseća da EU insistira da i zemlje koje nisu članice do 2020. koriste i energiju iz obnovljivih izvora. Naš udeo je oko 21 odsto, a trebalo bi da dostignemo 27 %.
"To mogu da budu hidroelektrane, ali toliko povećanje može da se dobije jedino ako gradimo Đerdap 3. Ostaju nam još vetar, sunce i biomasa. Država mora svima da doplaćuje struju koju prave (to je fid in tarifa), što je za struju iz vetra 9,5 centi, od sunčeve energije 23 centa, a za biomasu je do 13,85 evrocenti", rekao je naš sagovornik.
U Srbiji je dozvoljeno da se izgradi 450 megavata u vetrenjačama. „Continental wind” kod nas planira da gradi vetroparkove, a u prvoj fazi biće 170 megavata.
"Radimo od 2009, a sve to vreme Vlada nije završila svoj deo posla. Ugovor o otkupu energije sa EPS zasad postoji samo za male projekte, ali za velike tog modela nema. Nama je bitno da ugovor bude prilagodljiv da bismo dobili kredit od banaka, jer 30 odsto ulažemo mi, a ostalo ide iz kredita", kaže Ana Barnabić iz „Continental winda“ i navodi da je Zakon o energetici dobar pomak.
"Potrebne uredbe je trebalo usvojiti nekoliko meseci nakon usvajanja zakona, a ni danas ništa nismo bliži tome. Ipak, ministarstvo je najavilo da će do tada usvojiti novu uredbu o fid in tarifama. Meni to onda govori da su vetrenjače na sajtu ministarstva dobar znak", rekla je Barnabićeva

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σερβία: Υπόσχεται να «ρέει» λίθιο για μπαταρίες στην Ευρώπη από το… Κόκκινο Ποτάμι

  Η  Σερβία  φιλοδοξεί να γίνει μέχρι το 2028 ο μεγαλύτερος παραγωγός  λιθίου  στην Ευρώπη, του βασικού μετάλλου που χρησιμοποιείται για την...