Peglana kobasica ili pirotska vijagra, kako je nazivaju zbog
afrodizijačkih svojstava, jedinstven je specijalitet pirotskog kraja. Početkom
naredne godine biće održano Treće svetsko prvenstvo u pravljenju ovog
specijaliteta.
Većina majstora “peglane” smatra da je pravo vreme za pripremu decembar ili januar zbog odgovarajućih temperatura, ali Marijan Živković koji peglane kobasice proizvodi petnaestak godina, već je napravio, kako on kaže, „prvu probnu turu“ ovog specijaliteta i otvorio sezonu njene proizvodnje.
Peglana kobasica se pravi samo u ovom kraju tokom zime, i to od kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća. Suše se na promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice. Mnogi ih smatraju i afrodizijakom.
- Poslednjjih 15 godina upravo u ovo vreme počinjem sa proizvodnjom. Mislim da je ovo vreme idealno jer nema jakih mrazeva, a ujutru i noću je dovoljno hladno - kaže Živković i dodaje da je zbog kvalitenog mesa peglana kobasica dosta skupa. Kilogram košta i do 3.500 dinara - kaže Živković.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου