Peglana kobasica ili pirotska vijagra, kako je nazivaju zbog
afrodizijačkih svojstava, jedinstven je specijalitet pirotskog kraja. Početkom
naredne godine biće održano Treće svetsko prvenstvo u pravljenju ovog
specijaliteta.
Peglana kobasica se pravi samo u ovom kraju tokom zime, i to od kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća. Suše se na promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice. Mnogi ih smatraju i afrodizijakom.
- Poslednjjih 15 godina upravo u ovo vreme počinjem sa proizvodnjom. Mislim da je ovo vreme idealno jer nema jakih mrazeva, a ujutru i noću je dovoljno hladno - kaže Živković i dodaje da je zbog kvalitenog mesa peglana kobasica dosta skupa. Kilogram košta i do 3.500 dinara - kaže Živković.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου