Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Το πλούσιο παρελθόν της επαρχίας της Μπουντίμλης




Πρόσφατα στο Βελιγράδι παρουσιάστηκε η Συλλογή έργων με τίτλο «Το μοναστήρι Đurđevi Stupovi και η Επαρχία της Μπουντίμλης», στο έργο σύνταξης της οποίας έλαβαν μέρος 45 επιστήμονες από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Γράφει η Λιλιάνα Σίντζελιτς Νίκολιτς.
bΜε την ευκαιρία της επισήμανσης των 800 χρόνων ύπαρξης της Επαρχίας της Μπουντίμλης, στην πόλη Berane, του Μαυροβούνιου, πραγματοποιήθηκε, πριν δύο χρόνια, επιστημονική συνάντηση αφιερωμένη ακριβώς σ’αυτή την επαρχία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σαν αποτέλεσμα των εργασιών αυτής της συνάντησης πρόσφατα εκδόθηκε η Συλλογή έργων, που ρίχνει νέο φως στο πλούσιο παρελθόν και στην πολιτιστική κληρονομιά αυτού του μέρους της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σύμφωνα με τα λόγια των εμπειρογνωμόνων, αυτή η Συλλογή συγκαταλέγεται ανάμεσα σε πιο φιλόδοξα έργα στο πεδίο διερεύνησης και παρουσίασης της εθνικής Ιστορίας και της καλλιτεχνικής κληρονομιάς του σερβικού λαού.
Όταν η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία έγινε αυτοκέφαλη, το έτος 1219, ο πρώτος Αρχιεπίσκοπός της, Άγιος Σάββας, ίδρυσε, εκτός από τις τρεις προϋπάρχουσες, οκτώ νέες επισκοπές, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η επισκοπή της Μπουντίμλης, με έδρα το μοναστήρι Đurđevi Stupovi. Για πολλούς αιώνες οι μοναχοί αυτού και των άλλων μοναστηριών της επαρχίας της Μπουντίμλης ασχολούνταν με αντιγραφή διαφόρων βιβλίων, και ίδρυαν σχολεία αντιγραφής, εδώ υπήρχαν και εικονογραφικές παροικίες, εδώ ο λαός έμαθε τα γράμματα, ενίσχυε την πίστη του και φύλαγε την πολιτιστική του ταυτότητα.
Ο καθηγητής διδάκτορας Radomir Popović, είπε ενδεικτικά τα εξής: «Η Επισκοπή της Μπουντίμλης άφησε βαθειά πνευματικά ίχνη, που φαίνονται ακόμα και σήμερα, και εμείς θαυμάζουμε ακόμα και σήμερα τις εκκλησίες της και τα μοναστήρια της, τα οποία αποτελούν, για τις σημερινές γενιές Σέρβων, την απόδειξη της παραπέρα συνέχισης του αδιάκοπου και ένδοξου δρόμο της Εκκλησίας μας σε βάθος χρόνου».
Στο κείμενο αυτής της Συλλογής μπορεί να διαβάσει κανείς πολλά πράγματα που μαρτυρούν για την ύπαρξη των Σέρβων σ’αυτές τις περιοχές επί αιώνες, καθώς και για την ακράδαντη πίστη τους. Στις σελίδες αυτής της Συλλογής παρουσιάζονται η Ιστορία, η Αρχιτεκτονική, η Ζωγραφική Τέχνη, οι πολυάριθμες αρχαιολογικές έρευνες, και, επίσης, έγινε η ανάλυση της σερβικής γλώσσας εκείνης της εποχής. Τα κείμενα πολυάριθμων επιστημόνων, που περιέχονται μέσα στη Συλλογή για την Επαρχία της Μπουντίμλης, δείχνουν ότι τα έργα Σέρβων μαστόρων σε πολλούς τομείς συγκαταλέγονται ανάμεσα σε κορυφαία επιτεύγματα εκείνης της εποχής στην Ευρώπη.. Μαρτυρούν για τη δεξιοτεχνία των Σέρβων καλλιτεχνών, ζωγράφων και αρχιτεκτόνων εκείνης της εποχής, για τα βιβλία γραμμένα με χέρι και για πολλά άλλα πολιτιστικά αγαθά, που αποτελούν σήμερα το καμάρι του σερβικού λαού.
Οι ειδικοί που συνέταξαν αυτή τη Συλλογή αναφέρθηκαν ιδίως στη διερεύνηση της σερβικής γλώσσας. «Η σερβική γλώσσα, που είναι η γλώσσα της βαθειάς παράδοσης και πλούσιας Ιστορίας φυλάγεται κατά τον καλύτερο τρόπο με διαφύλαξη και παρουσίαση διαφόρων ιστορικών κειμένων, που μαρτυρούν για την ύπαρξη της παλιάς και πλούσιας σερβικής γλώσσας ανά τους αιώνες»,- δήλωσε η καθηγήτρια διδάκτορας Jelica Stojanović, η οποία διαπίστωσε ότι η εν λόγω Συλλογή παρέχει δυνατότητες ώστε να ανιχνεύσουμε τις ρίζες πάνω στις οποίες βασίζεται και από τις οποίες προέρχεται η σημερινή σερβική γλώσσα, πάνω στην οποία θεμελιώθηκαν τα γραπτά έργα τα οποία φυλάγει το μοναστήρι Đurđevi Stupovi, και τα οποία αποτελούν ζωντανή απόδειξη της μακραίωνης ύπαρξης της σερβικής γλώσσας σ’αυτές τις περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tουριστικά γραφεία από τη Σερβία σε fam trip σε Καλαμάτα, Καρδαμύλη, Λιμένι, και Γιάλοβα

  Με στόχο τη  γνωριμία της σερβικής αγοράς με την Πελοπόννησο, που αποτελεί σχετικά άγνωστο προορισμό για τους ταξιδιώτες από τη γειτονική ...