Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΟΓΚΟΣ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΟΓΚΟΣ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ Εκτύπωση
13.01.2012
Σύμφωνα με προκαταρκτικά ακόμα στοιχεία των παραγόντων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Σερβίας, ο συνολικός όγκος των εξωτερικο-εμπορικών ανταλλαγών της Σερβίας για το περασμένο έτος του 2011 ήταν 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλ. σχεδόν κατά ένα τέταρτο περισσότερο απ’ότι το έτος 2020. Το περίσσευμα στις ανταλλαγές ήταν της τάξεως 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, πράγμα που αποτελεί αύξηση σχεδόν 60 τοις εκατό. Η Σερβία εξήγαγε, πιο πολύ, το καλαμπόκι, και οι ποσότητές του για εξαγωγές θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες εάν δεν είχαμε τη χαμηλή στάθμη των υδάτων του ποταμού Δούναβη κατά τους τελευταίους μερικούς μήνες, επειδή μέσω των υδάτων αυτού του μεγάλου ποταμού μεταφέρεται σχεδόν το 80 τοις εκατό των ποσοτήτων σερβικού καλαμποκού, και το 50 τοις εκατό των ποσοτήτων σιταριού. Για το θέμα αυτό γράφει η δημοσιογράφος Ranka Pavlović
Και παρά τη χαμηλή στάθμη του Δούναβη, εξαιτίας της οποίας πολλά σερβικά πλοία ήταν αγκυροβωλημένα, πάντως, από τη Σερβία εξήχθηκαν, το περασμένο έτος, περίπου 1,7 εκατομμύρια τόνων καλαμποκιού, αξίας 300 περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Όσον αφορά το σιτάρι, στις ξένες αγορές εξήχθηκαν περίπου 400 χιλιάδες τόννων, αξίας 80 εκατομμυρίων ευρώ, πράγμα που είναι καλύτερο αποτέλεσμα συγκριτικά με το προπερασμένο έτος. Ο όγκος των εξαγωγών αλευριού ήταν κάπως χψαμηλότερος, δηλαδή 120 χιλιάδες τόννων, αξίας 45 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος του καλαμποκιού που εξάγεται από τη Σερβία φορτώνεται στα πλοία στους λιμένες Novi Sad, Smederevo και Pančevo, στον Δούναβη, στο κεντρικό μέρος της Σερβίας, καθώς και στους λιμένες Bogojevo και Apatin, κοντά στα σύνορα με την Κροατία.

Μέχρι τα μέσα του περασμένου μηνός Δεκεμβρίου η στάθμη των υδάτων του Δούναβη ήταν χαμηλή, και για αυτό τα πλοία δεν έπλεαν τόσο συχνά, όμως, κατά το 2ο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου η κατάσταση στον τομέα αυτό εξομαλύνθηκε, και τα σερβικά και ξένα πλοία ξεκινούσαν από τα λιμάνια του Δούναβη, φορτωμένα με 80 τοις εκατό των εμπορευμάτων για εξαγωγή, και έφταναν χωρίς μεγάλα προβλήματα στον ρουμάνικο λιμένα Konstanca.

Το καλαμπόκι από τη Σερβία εξάγεται και στα πιο μακρινά μέρη του κόσμου – στην Ιαπωνία, στη Νότιο Κορέα και στο Βιετννάμ, και εξάγεται και σε πολλές άλλες χώρες της Μέσης και της Άπω Ανατολής. Ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι μεγαλύτεροι αγοραστές σερβικού καλαμποκιού είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία, χώρες στις οποίες το σερβικό καλαμπόκη φτάνει μέσω του Δούναβη και μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ενώ το 15 τοις εκατό των εξαγωγών σερβικού καλαμποκιού προορίζεται για τις αγορές των χωρών της τριγύρω περιοχής – δηλ. για τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τα Σκόπια και για την Αλβανία. Το σερβικό σιτάρι εξάγεται κυρίως στις χώρες της τριγύρω περιοχής, δηλ. το 70 τοις εκατό των εξαγωγών σερβικού σίτου πάει στις αγορές των χωρών-μελών της συμφωνίας CEFTA, και το υπόλοιπο πάει κυρίως στις χώρες της αφρικανικής ηπείρου.
Τέλος, αναφέρουμε ότι η Σερβία εξάγει και άλλα δημητριακά, όπως τη σόγια. Έτσι, το περασμένο έτος η Σερβία εξήγαγε 50 χιλιάδες τόνους σόγιας, και υπάρχουν πιθανότητες να το ξανακάνει και κατά το αρξάμενο έτος του 2012. Επίσης, η Σερβία εξάγει και αρκετά μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αξίας και μέχρι 135 εκατομμύρια δολάρια, και μετά από τη ζάχαρη ακολουθούν τα κατεψυγμένα σμέουρα, το σιτάρι και το λάδι από ηλίανθο. Το 48 των εξαγωγών σερβικών προϊόντων της αγροτοβιομηχανίας αντιστοιχεί στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 46 τοις εκατό αντιστοιχεί στις χώρες της τριγύρω περιοχής, δηλαδή της συμφωνίας CEFTA, και τα υπόλοιπα αντιστοιχούν στις άλλες χώρες του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tουριστικά γραφεία από τη Σερβία σε fam trip σε Καλαμάτα, Καρδαμύλη, Λιμένι, και Γιάλοβα

  Με στόχο τη  γνωριμία της σερβικής αγοράς με την Πελοπόννησο, που αποτελεί σχετικά άγνωστο προορισμό για τους ταξιδιώτες από τη γειτονική ...