Na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje službenici Euleksa danas su delili letke kojima su putnike obavestili da robi koja podleže akcizama neće biti dozvoljen prolaz, već samo preko Merdara.
U obaveštenju se navodi da su prelazi Brnjak i Jarinje otvoreni za putnički saobraćaj i za nekomercijalnu robu, a da će roba koja ulazi preko prelaza Brnjak biti poslata na carinski terminal u južnom delu Mitrovice radi plaćanja obaveza i odobravanja uvoza. "Do daljeg nije dozvoljen ulaz komercijalne robe preko prelaza Jarinje", piše u letku uz naznaku da je cilj tih mera da se procedure pojednostave i pojasne svima.
Navodi se da će se pravila o tretiranju lične i komercijalne robe koja ulazi na Kosovo na prelazima Brnjak i Jarinje primenjivati na isti način kao i na svim drugim prelazima, u skladu sa kosovskim zakonom o carini.
Tako će se primenjivati uredba o dozvoljenim količinama alkohola i duvanskih proizvoda i o dozvoljenim količinama druge robe koja se može pronaći u ličnom prtljagu putnika (pivo, vino, alkoholna pića, parfemi, cigarete i duvanski proizvodi), u vrednosti od 175 evra, uz napomenu da "putnicima mlađima od 17 godina možda neće biti dozvoljen uvoz takve robe".
Namirnice samo uz odobrenje carinika
U letku se navodi da, u slučaju prehrambenih namirnica i druge robe, uvezenih za ličnu i porodičnu potrošnju, koje nisu komercijalnog karaktera biće dozvoljen uvoz uz odobrenje carinskog službenika.
To se odnosi na, na primer, paradajz, krompir, ostalo povrće, namirnice u konzervama, hleb, mleko, male količine mesnih proizvoda, nekomercijalne male količine materijala za izgradnju u domaćinstvima za ličnu upotrebu (cigle, drva, gipsane ploče i alate, nameštaj i ostali uređaji za domaćinstvo).
"Redovan ili učestali uvoz malih količina uređaja za domaćinstvo i građevinskog materijala može biti tretiran kao komercijalni uvoz i takva robe će biti upućena na carinski terminal u južnoj Mitrovici radi naplate poreza na uvoz robe ili može biti odbijen uvoz takve robe", stoji kao upozorenje na kraju letka
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου