Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Ποιος παρερμηνεύει τις συμφωνίες;




k«Κανένας δεν πρόκειται να ζητήσει από τη Σερβία να αναγνωρίσει το Κόσοβο», - διαμηνύουν Ευρωπαίοι επίσημοι παράγοντες. Όμως, η παραπέρα επιμονή των Βρυξελλών στη συνεπή εφαρμογή των «γενικών» συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στο διάλογο Βελιγραδίου και Πρίστινας, χωρίς καμία συγκεκριμενοποίησή τους, λέει ακριβώς το αντίθετο. Όπως ερμηνεύει η Πρίστινα αυτές τις συμφωνίες, η εφαρμογή τους θα οδηγούσε, έμμεσα, προς την αναγνώριση της νότιας σερβικής επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου, πράγμα που είναι απόλυτα απαράδεκτο και για τη Σερβία και για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό το «μικρό» πρόβλημα έπρεπε να ληφθεί υπόψη προτού οι Ευρωπαίοι παράγοντες στείλουν οποιαδήποτε μομφή στο λογαριασμό του επίσημου Βελιγραδίου ή των Σέρβων του βορείου Κοσσυφοπεδίου.

Όταν επιτεύχθηκαν οι συμφωνίες για την ελευθερία κυκλοφορίας και για την περιφερειακή εκπροσώπηση της Πρίστινας, που στο μεταξύ έγιναν επίμαχες, φάνηκε πως η διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου μετακινήθηκε εκ του νεκρού σημείου. Όμως, η επίκαιρη κατάσταση επί τόπου οδηγεί σε δύο, τουλάχιστο, συμπεράσματα: ότι το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, και ιδίως του βορείου μέρους αυτής της επαρχίας, θα παραμείνει και παραπέρα να είναι εκκρεμές, πράγμα που, σε βάθος χρόνου, αποτελεί ρίσκο για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην τριγύρω περιοχή, και ότι αυτός ο «τεχνικός» διάλογος θα προσλάβει σύντομα και ένα πολιτικό πλαίσιο για τον τελικό διακανονισμό του ζητήματος γύρω από το στάτους του Κοσσυφοπεδίου, αντίστοιχα, του βορείου μέρους αυτής της επαρχίας.

Καθίσταται σαφές ότι οι Σέρβοι που ζουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούν τους θεσμούς εξουσίας της Πρίστινας, και το επανέλαβαν και πάλι την περασμένη Παρασκευή, όταν επέδωσαν στους εκπροσώπους των διεθνών δυνάμεων την επιστολή διαμαρτυρίας, με αφορμή την απόφαση της Πρίστινας να απαγορεύσει, μονόπλευρα, τη χρήση των σερβικών πινακίδων στα Ι.Χ. οχήματα στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου, πράγμα που αθετεί τις διατάξεις της συμφωνίας των Βρυξελλών. Όμως, οι Αρχές του Κοσόβου καταγγέλουν τις Αρχές του Βελιγραδίου ότι καθυστερούν στην εφαρμογή των συμφωνιών από τις Βρυξέλλες, και επιμένουν στη χρήση των κοσοβάρικων πινακίδων, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου όλοι οι Σέρβοι που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο, ακόμα και εκείνοι ππου ζουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, πρέπει να έχουν κοσοβάρικες άδειες οδηγήσεως, τις οποίες εκδίδει η Πρίστινα. Αυτό σημαίνει ότι οι εκεί Σέρβοι, για να το κάνουν, πρέπει πρώτα να βγάλουν και κοσοβάρικο (αλβανικό) δελτίο ταυτότητας. Άρα, το θέμα των πινακίδων δεν είναι μόνο θέμα τεχνικής φύσεως, αλλά θέμα που οδηγεί προς κάποια έμμεση αναγνώριση της Πρίστινας.

Τέλος, αναφέρουμε ότι οι Σέρβοι του βορείου Κοσσυφοπεδίου δε νιώθουν τον εαυτό τους ασφαλή, δεν έχουν εμπιστοσύνη στις «αγαθές προθέσεις» της Πρίστινας και, επίσης, δεν έχουν εμπιστοσύνη στους άνδρες των διεθνών δυνάμεων που σταθμεύουν στο Κοσσυφοπέδιο, τους οποίους καλούν να συμπεριφέρονται αμερόληπτα και να παραμείνουν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, που απορρέουν από την εντολή που έλαβαν. Επίσης, οι Σέρβοι του βορείου Κοσσυφοπεδίου ζητάνε από τους άνδρες των διεθνών δυνάμεων να πάψουν να υποστηρίζουν την αλβανική πλευρά και να πάψουν να παρέχουν υποστήριξη στα μέτρα εξαναγκασμού σε βάρος των Σέρβων, με σκοπό να πειστούν αυτοί να δεχτούν τα όργανα εξουσίας του ψευδοκράτους του Κοσόβου, παρά τη θέλησή τους. Αυτό το γεγονός πρέπει να το έχουν υπόψη τους οι Ευρωπαίοι παράγοντες, και όχι να δηλώνουν πως κανένας δεν πρόκειται να ζητήσει από το Βελιγράδι να αναγνωρίσει το Κόσοβο.

Η σχετική αναφορά είναι της δημοσιογράφου Ivana Subašić.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tουριστικά γραφεία από τη Σερβία σε fam trip σε Καλαμάτα, Καρδαμύλη, Λιμένι, και Γιάλοβα

  Με στόχο τη  γνωριμία της σερβικής αγοράς με την Πελοπόννησο, που αποτελεί σχετικά άγνωστο προορισμό για τους ταξιδιώτες από τη γειτονική ...