Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Ο Σέρβος Πατριάρχης πήγε στον Καναδά



irinej«Είμαστε ένας και ίδιος λαός, εδώ και εκεί, παρότι είμαστε χωρισμένοι γεωγραφικά, πάντως, πνευματικά είμαστε μαζί και ένα σώμα»,- δήλωσε ο Αγιότατος Σέρβος Πατριάρχης, Κ.Κ. Ειρηναίος, στην αρχή της επίσκεψης που έκανε στη Σερβική Ορθόδοξη Επαρχία του Καναδά. Πρόκειται για πρώτη επίσκεψη του Πατριάρχη στον Καναδά, πράγμα που προκαλεί μεγάλη χαρά και αγαλλίαση ανάμεσα σε εκεί Σέρβους πιστούς. Γράφει η δημοσιογράφος Ljljana Sinđelić Nikolić.

«Η ομορφιά της ορθόδοξης πίστης συνίσταται στην ομορφιά της ορθόδοξης Θείας Λειτουργίας, στις πανέμορφες εκκλησίες και τα μοναστήρια, στους βίους και τις αγιογραφίες των ανθρώπων που βιώνουν και μαρτυρούν την ορθόδοξη πίστη μας. Σήμερα πειστήκαμε ότι όλα αυτά έχετε και εσείς εδώ, στην Επαρχία του Καναδά. Διατηρήσατε αλώβητη την πίστη των προγόνων σας», είπε ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος στο σερβικό μοναστήρι της Αγίας Μεταμόρφωσης. Επίσης, ο Σέρβος Πατριάρχης ήταν παρών και στην επίσημη τελετή επισήμανσης 25 χρόνων ύπαρξης της εφημερίδας «Ιstočnik» και του εκδοτικού οίκου της Επαρχίας του Καναδά. Επιπλέον, ο Πατριάρχης Ειρηναίος τίμησε το πολιτιστικό πρόγραμμα με την επίσημη ομιλία του, τονίζοντας τη σημασία της παραπέρα διατήρησης της σερβικής γλώσσας και του σερβικού γραπτού λόγου.

Παραμένει άγνωστος ο ακριβής αριθμός των Σέρβων που διαμένουν στον Καναδά. Θεωρείται ότι αυτοί είχαν αρχίσει να φτάνουν στον Καναδά ακόμα την εποχή της κυριαρχίας της Αυστροουγγαρίας στο χώρο των Βαλκανίων. Οι πρώτοι Σέρβοι που ήρθαν στον Καναδά κατάφεραν, όμως, να διατηρήσουν το σερβικό πνευματικό ον. Μόλις μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στον Καναδά φθάνει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός Σέρβων, που διέφυγαν από τις κομουνιστικές Αρχές της τότε Γιουγκοσλαβίας. Και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 έχουμε ένα μεγάλο κύμα Σέρβων που φθάνουν στον Καναδά, και πρόσφατα, δηλαδή μετά το διαμελισμό της Πρώην Γιουγκοσλαβίας, στον Καναδά είχαν αρχίσει να έρχονται, και πάλι, πολλοί πολίτες του πρώην κράτους, ανάμεσα στους οποίους και πολυάριθμοι Σέρβοι.

Η πρώτη σερβική εκκλησιαστική και σχολική κοινότητα στον Καναδά ιδρύθηκε το έτος 1912, και η πρώτη σερβική εκκλησία, αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα, κτίστηκε το έτος 1916. Το έτος 1913 στην πόλη Hamilton ιδρύεται άλλη μία σερβική εκκλησιαστική κοινότητα, και, επίσης, τότε χαράχθηκαν τα θεμέλια για ανέγερση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου, που κτίστηκε το ίδιο έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σέρβος Επίσκοπος Αμερικής και Καναδά, Μαρδάριος, έστειλε, το έτος 1934, μια επιστολή προς τα μέλη της Συνόδου της Ιεραρχίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην οποία περιέγραψε τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν, στην αρχή της διακονίας τους, οι Σέρβοι ιερείς στο έδαφος του Καναδά. Συγκεκριμένα, ο ίδιος έγραψε τα εξής: «Η ενορία του Χάμιλτον είναι, σε έκταση, πολλές φορές μεγαλύτερη από την έκταση της Γιουγκοσλαβίας, και σ’αυτά τα απέραντα εδάφη ζουν πολλοί Σέρβοι πιστοί, που είναι, όμως, διασκορπισμένοι και τους οποίους χωρίζουν μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα, ακόμα και χίλια χιλιόμετρα. Ακριβώς για αυτό είναι πολύ δύσκολο να τους επισκεφθούμε όλους και να τελέσουμε Θείες Λειτουργίες στον τόπο τους, επειδή απέχουν πολύ».

Κατά τη διάρκεια των 20 περασμένων ετών και χάρη στις προσπάθειες του Επισκόπου του Καναδά, κυρίου Γεωργίου, στον Καναδά κτίστηκαν 20 σερβικές εκκλησίες, και, επίσης, κτίστηκε και το πρώτο σερβικό μοναστήρι, στην πόλη Milton, της πολιτείας Ontario, αφιερωμένο στην Αγία Μεταμόρφωση του Κυρίου. Ιδρύθηκε ένας σερβικός ανθρωπιστικός σύνδεσμος, έφτασαν είκοσι νέοι ιερείς, ιδρύθηκε μια βιβλιοθήκη, άρχισε μια επιτυχημένη εκδοτική δραστηριότητα και άρχισε να κυκλοφορεί η εφημερίδα «Istočnik». Οι εκεί Σέρβοι είναι υπερήφανοι και για το πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο που υπάρχει στην καναδέζικη πόλη Vaterlu, που απέχει εκατό περίπου χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της πολιτείας Οntariο, δηλαδή το Toronto. Το εν λόγω κέντρο εστιάζει κυρίως νέους Σέρβους, οι οποίοι έχουν δικά τους λαογραφικά συγκροτήματα, έχουν ένα σερβικό σχολείο, έχουν μαθήματα θρησκευτικών, και επίσης, πολύ συχνά οργανώνουν και διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις. Οι Σέρβοι που ζουν στον Καναδά έχουν με τι να καυχηθούν και έχουν τι να δείξουν στον Σέρβο Πατριάρχη, ο οποίος υπενθύμισε, προσερχόμενος στον Καναδά, ότι «Η ζωή στην αγάπη και στην ομόνοια αποτελεί, στην ουσία, ζωή της εκκλησίας, και αυτό γίνεται αισθητό εδώ στον Καναδά, με τη συναναστροφή σας και με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, και, επίσης, όλα αυτά φαίνονται ολοκάθαρα από τους καρπούς του μέχρι τώρα έργου σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σερβία: Δωρεάν τα μέσα μεταφοράς στο Βελιγράδι από 1η Ιανουαρίου

  Όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς στο Βελιγράδι θα είναι δωρεάν από την 1η Ιανουαρίου του 2025, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της  σερβικής   π...