Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Џем из лабораторије бољи од бакиног



Стручњаци Института за општу и физичку хемију у Београду годину дана раде на развоју технологије за прераду јагодичастог воћа. – Имају стратешког партнера заинтересованог да уложи у производњу оригиналног производа


Јединствени џем од јагода, купина или малина пореклом из Ариља и Чачка, без конзерванса, са већим садржајем минерала, витамина и протеина него што га има у свежем воћу, могао би већ крајем ове године да се нађе на домаћем и светском тржишту. Стручњаци Института за општу и физичку хемију у Београду годину дана раде на развоју технологије за прераду јагодичастог воћа и већ сада имају стратешког партнера који је заинтересован да уложи у производњу њиховог оригиналног производа.

Како објашњава др Бранислав Симоновић, директор института, идеја научних сарадника била је да се у џему сачувају све биолошки вредне компоненте плода.

– Успели смо да демантујемо изреку да је све што су правиле наше баке најбоље. У њиховим рецептима, воће се укувава док му „не изађе душа”. Наша концепција је да сачувамо оно најбоље у воћу тако што га третирамо на ниским температурама и тако добијамо производе који су концентрати природне малине, купине и јагоде – објашњава др Симоновић.

.................................................

Цео текст прочитајте у штампаном издању од 28. априла. Ако сте заинтересовани да се претплатите на електронско издање целе „Политике“ кликните  ОВДЕ.

М. Бракочевић
објављено: 28.04.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σερβία: Δωρεάν τα μέσα μεταφοράς στο Βελιγράδι από 1η Ιανουαρίου

  Όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς στο Βελιγράδι θα είναι δωρεάν από την 1η Ιανουαρίου του 2025, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της  σερβικής   π...