Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Џем из лабораторије бољи од бакиног



Стручњаци Института за општу и физичку хемију у Београду годину дана раде на развоју технологије за прераду јагодичастог воћа. – Имају стратешког партнера заинтересованог да уложи у производњу оригиналног производа


Јединствени џем од јагода, купина или малина пореклом из Ариља и Чачка, без конзерванса, са већим садржајем минерала, витамина и протеина него што га има у свежем воћу, могао би већ крајем ове године да се нађе на домаћем и светском тржишту. Стручњаци Института за општу и физичку хемију у Београду годину дана раде на развоју технологије за прераду јагодичастог воћа и већ сада имају стратешког партнера који је заинтересован да уложи у производњу њиховог оригиналног производа.

Како објашњава др Бранислав Симоновић, директор института, идеја научних сарадника била је да се у џему сачувају све биолошки вредне компоненте плода.

– Успели смо да демантујемо изреку да је све што су правиле наше баке најбоље. У њиховим рецептима, воће се укувава док му „не изађе душа”. Наша концепција је да сачувамо оно најбоље у воћу тако што га третирамо на ниским температурама и тако добијамо производе који су концентрати природне малине, купине и јагоде – објашњава др Симоновић.

.................................................

Цео текст прочитајте у штампаном издању од 28. априла. Ако сте заинтересовани да се претплатите на електронско издање целе „Политике“ кликните  ОВДЕ.

М. Бракочевић
објављено: 28.04.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιστορική μάρκα Yugo, γνωστή από τη δεκαετία του 1980 για τα προσιτά της αυτοκίνητα, ενδέχεται να κάνει την επιστροφή της

Τα δικαιώματα της επωνυμίας ανήκουν πλέον στη γερμανική Globo GmbH, πίσω από την οποία βρίσκεται ο Alexander Bjelic. Σε συνεργασία με τον Σ...