Стручњаци Института за општу и физичку хемију у Београду годину дана раде на развоју технологије за прераду јагодичастог воћа. – Имају стратешког партнера заинтересованог да уложи у производњу оригиналног производа
Јединствени џем од јагода, купина или малина пореклом из Ариља и Чачка, без конзерванса, са већим садржајем минерала, витамина и протеина него што га има у свежем воћу, могао би већ крајем ове године да се нађе на домаћем и светском тржишту. Стручњаци Института за општу и физичку хемију у Београду годину дана раде на развоју технологије за прераду јагодичастог воћа и већ сада имају стратешког партнера који је заинтересован да уложи у производњу њиховог оригиналног производа.
Како објашњава др Бранислав Симоновић, директор института, идеја научних сарадника била је да се у џему сачувају све биолошки вредне компоненте плода.
– Успели смо да демантујемо изреку да је све што су правиле наше баке најбоље. У њиховим рецептима, воће се укувава док му „не изађе душа”. Наша концепција је да сачувамо оно најбоље у воћу тако што га третирамо на ниским температурама и тако добијамо производе који су концентрати природне малине, купине и јагоде – објашњава др Симоновић.
.................................................
Цео текст прочитајте у штампаном издању од 28. априла. Ако сте заинтересовани да се претплатите на електронско издање целе „Политике“ кликните ОВДЕ.
М. Бракочевић
објављено: 28.04.2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου