Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Παραπέρα προώθηση της οικονομικής συνεργασίας Σερβίας και Ελλάδας




sr-grΤο περασμένο έτος 2011 ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών ανάμεσα στη Σερβία και την Ελλάδα ήταν της τάξης πεντακοσίων εκατομμυρίων δολαρίων, πράγμα που δεν αποτελεί ούτε το ένα δέκατο του πραγματικού δυναμικού που υπάρχει σήμερα στις εμπορικές ανταλλαγές ανάμεσα σε δύο χώρες. Για αυτό, επίσημοι εκπρόσωποι των δύο χωρών υπέγραψαν, σήμερα, Παρασκευή, Υπόμνημα συνεργασίας στον τομέα της Γεωργίας, πράγμα το οποίο θα έπρεπε να συμβάλει για την παραπέρα αύξηση του όγκου των εμπορικών ανταλλαγών σε τρόφιμα και σε γεωργικά προϊόντα, που κατά το περασμένο έτος ήταν της τάξης 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Το εν λόγω επίσημο κείμενο υπέγραψαν, στην έδρα της Κυβέρνησης της Σερβίας, ο Σέρβος υπουργός Γεωργίας και Εμπορίου, κ. Dušan Petrović, και ο Έλληνας υπουργός ανάπτυξης του αγροτικού τομέα και της παραγωγής τροφίμων, κ. Κώστας Σκανδαλίδης. Ακολουθεί ανταπόκριση της δημοσιογράφου Γιέλενα Μιλένκοβιτς.

«Υπάρχει μεγάλο περιθώριο για την παραπέρα αύξηση του όγκου των εμπορικών ανταλλαγών Σερβίας και Ελλάδας σε ένα ολόκληρο φάσμα γεωργικών προϊόντων, ιδίως των ειδών ζαχαροπλαστικής, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των αλλαντικών»,- δήλωσε ο υπουργός Πέτροβιτς στη Συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με τα λόγια του, στις συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του έγινε λόγος και για τις δυνατότητες εξαγωγών σερβικού μοσχαρίσιου κρέατος στην Ελλάδα, καθώς και για την παραπέρα αύξηση των ποσοστόσεων για εξαγωγές σακχάρεως από τη Σερβία στην Ελλάδα. Η Σερβία μπορεί να εξάγει, κάθε χρόνο, στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι 180 χιλιάδες τόνων ζάχαρης. Παρότι ο τωρινός όγκος των εμπορικών ανταλλαγών Σερβίας- Ελλάδας δε βρίσκεται πάνω σε ικανοποιητικό επίπεδο, εντούτοις όμως υπάρχουν μηχανισμοί για την παραπέρα προώθηση της αμοιβαίας οικονομικής συνεργασίας και για την υποκίνηση της οικονομικής ανάκαμψη των δύο χωρών. Άλλωστε, στις αμοιβαίες εμπορικές ανταλλαγές, η Σερβία εμφανίζει περίσσευμα, επειδή το έτος 2011 οι σερβικές εξαγωγές στην Ελλάδα ήταν της τάξεως 93 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Σερβία ήταν της τάξεως 56 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Σερβία εξάγει στην Ελλάδα κυρίως ζάχαρη, αραβόσιτο και διάφορα είδη λαχανικών, ενώ η Ελλάδα εξάγει στη Σερβία κυρίως εσπεριδοειδή. Το Υπόμνημα το οποίο υπέγραψαν σήμερα τα δύο μέρη προβλέπει την ίδρυση κοινής επιτροπής, με σκοπό την παραπέρα διεύρυνση της αμοιβαίας εμπορικής συνεργασίας σε διαφόρους τομείς – στη Γεωργία, στη βιομηχανία παραγωγής τροφίμων, στην Κτηνοτροφία, αλλά και στο πεδίο της επιστημονο-τεχνικής συνεργασίας. Επιπλέον, ο κ. Petrović εξέφρασε προσδοκίες ότι ο όγκος των μέχρι σήμερα ανταλλαγών ανάμεσα στη Σερβία και την Ελλάδα, στον τομέα της Γεωργίας και των προϊόντων διατροφής, θα διπλασιαστεί. Ο ίδιος εξέφρασε ευχαριστίες προς την Ελληνική Κυβέρνηση για την υποστήριξή της προς τη Σερβία στο δρόμο της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, και στις προσπάθειές της να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για τα προβλήματα που σχετίζονται με το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Έλλην υπουργός, κ. Σκανδαλίδης, δήλωσε ότι οι δύο χώρες συνδέονται από τις εκ παραδόσεως φιλικές σχέσεις, και, πρόσθεσε ότι, επίσης, η Σερβία και η Ελλάδα συνδέονται από το κοινό συμφέρον τους για τη σταθερότητα, την προκοπή και την οικονομική ανάκαμψη των Βαλκανικών χωρών. Στο σημείο αυτό, ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε πως η Ελλάδα υποστηρίζει την όσο το δυνατόν πιο σύντομη ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και ότι η Ελλάδα, επίσης, ζητάει από τη Σερβία να τηρήσει η ίδια όλους τους όρους που απαιτούνται για αυτό. Επιπλέον, ο Έλλην υπουργός τόνισε ότι ο τωρινός όγκος των εμπορικών ανταλλαγών ανάμεσα σε δύο χώρες είναι ασύγκριτα χαμηλότερος από το δυναμικό που υπάρχει για την παραπέρα ανάπτυξή τους, και εξέφρασε προσδοκίες ότι η υπογραφή του εν λόγω Υπομνήματος θα εγκαινιάσει νέο κεφάλαιο στο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα σε δύο χώρες. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Ελλάδα παράγει κρασί, ελαιόλαδο, κρέας και εσπεριδοειδή εξαιρετικής ποιότητας, και ότι η ίδια βρίσκεται, κατά την παρούσα στιγμή, σε φάση τελειοποίησής της στη διαδικασία παραγωγής λαδιού από διάφορα αρωματικά βότανα, που είναι περιζήτητο στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλά Χριστούγεννα

  Τις ευχές μου σε κάθε ορθόδοξη οικογένεια .  Εύχομαι σε όλους σας  υγεία, ευτυχία, τύχη και αγάπη  Καλά Χριστούγεννα σε εσάς και στις οικο...