Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Σέρβος Πατριάρχης ταξιδεύει για το Σαράγιεβο



dΟ Αγιότατος Σέρβος Πατριάρχης, Κ.Κ. Ειρηναίος ταξιδεύει, αυτό το Σαββατοκύριακο, για το Σαράγιεβο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μητρόπολη Δαβρο-Βοσνίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Σαράγιεβο, ο Σέρβος Πατριάρχης θα λάβει μέρος στις εργασίες της διεθνούς διάσκεψης υπέρ της ειρήνης, με τίτλο «Το μέλλον μας είναι να ζούμε μαζί – Οι θρησκείες και οι πολιτισμοί στο διάλογο», την οποία διοργανώνει η κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου από την Ιταλία.
Ο Σέρβος Πατριάρχης πρόκειται να φθάσει στο Σαράγιεβο το επόμενο Σάββατο, και την Κυριακή θα τελέσει Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό αυτής της πόλης, σε συλλειτουργία των εκπροσώπων των υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, του Ρωσικού Πατριαρχείου, των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και των άλλων τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών.
Τη σημερινή Μητρόπολη Δαβρο-Βοσνίας την ίδρυσε, μαζί με την έδρα της στο μοναστήρι Μπάνια, κοντά στη σερβική πόλη Priboj, στις όχθες του ποταμού Lim, ο Άγιος Σάββας το έτος 1220, και τότε αυτή η επαρχία έλαβε όνομα Επαρχία του Δάβρου. Μετά την εξάπλωση της οθωμανικής εξουσίας στην Ευρώπη, και ειδικά στα Βαλκάνια, επακολούθησαν αλλαγές στην οργάνωση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και, επομένως, άλλαξε και ο μέχρι τότε ρόλος αυτής της Μητρόπολης. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου ο Μητρόπολης του Δάβρου είχε τη δικαιοδοσία σε όλη την ορθόδοξη Βοσνία, και έλαβε άδεια από τον Πατριάρχη του Πεκίου να γίνει και ‘έξαρχος πάσης Δαλματίας’.. ‘Ομως, η εποχή της Τουρκοκρατίας στη Σερβία και στη Βοσνία ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τους εκεί Σέρβους, έκλειναν τα ιεροδιδασκαλεία, κινδύνευε το σερβικό ον, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια αποτελούσαν στόχο επιθέσεων των Τούρκων, πολλοί ορθόδοξοι Ιεροί Ναοί μετατρέπονταν σε τζαμιά. Ένα έγγραφο κείμενο από το 1517, που σώθηκε ακριβώς σε ένα σερβικό μοναστήρι της Βοσνίας, μιλάει για τη ζωή των Σέρβων στην περιοχή του Σαράγιεβου. Στο εν λόγω κείμενο, το οποίο έγραψε ο πρεσβύτερος Βουκ, αναφέρεται ότι η ίδρυση και η ύπαρξη του Σαράγιεου συνδέεται στενά με τη ζωή των εκεί Σέρβων, πράγμα για το οποίο μαρτυρεί και η ύπαρξη πολλών σερβικών εκκλησιών και μοναστηριών στο Σαράγιεβο και στην τριγύρω περιοχή. Ακόμα και στον παλιό πυρήνα του Σαράγιεβου, την Baščaršija, το παλιότερο κτίσμα είναι η λεγόμενη ‘Παλιά σερβική εκκλησία’, στην οποία υπάρχει πληθώρα τοιχογραφιών, παλιών χειρόγραφων και ιερών σκευών, δηλαδή μέσα σ’αυτήν την εκκλησία υπάρχει ένα ιδιόμορφο ορθόδοξο μουσείο, που κτίστηκε πολύ χρόνο πριν από κάθε τζαμί!
Δυστυχώς, όμως, ο κόσμος δε γνωρίζει τίποτα για αυτό, και ακριβώς για αυτό, οι Σέρβοι της Βοσνίας, που είχαν να αντιμετωπίσουν πολλά δεινά και κατά τη νεότερη εποχή – στον Α΄ και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και, επίσης, και κατά τη διάρκεια του πολέμου στο χώρο της Πρώην Γιουγκοσλαβίας, από το 1991 ως το 1995, σατανοποιούνται. Αξίζει, μόνο, να αναφέρουμε ότι στον εμφύλιο πόλεμο στην Πρώην Γιουγκοσλαβίας οι Βόσνιοι-μουσουλμάνοι κατεδάφισαν 23 σερβικούς Ιερούς Ναούς της Μητρόπολης Δαβρο-Βοσνίας, και, επίσης, προξένησαν ζημίες σε άλλους 13 Ιερούς Ναούς. Τέλος, αναφέρουμε ότι η εν λόγω διάσκεψη στο Σαράγιεβο θα έπρεπε να τονίσει την ανάγκη για διάλογο, ότι έχει περάσει πια η εποχή των εχθροπραξιών και ότι πρέπει, επίσης, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια ομαλή και ήρεμη ζωή όλων των πολιτών, άσχετα από το θρήσκευμά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύνταγμα 26/01