Ενώσεις Σέρβων πουν ζουν στις ΗΠΑ διεκδικούν αποζημίωση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική εταιρεία MPRI (Military Professional Resources Inc.) που εκπαίδευε κροάτες αξιωματικούς, οι οποίοι συμμετείχαν σε εγκλήματα κατά του σερβικού πληθυσμού στην Κράινα το 1995.
Στη δικογραφία, που έκανε αποδεκτή το ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σικάγο, αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη εταιρία συμμετείχε έμμεσα, με την εκπαίδευση του κροατικού στρατού και την παροχή υποστήριξης στην επιχείρηση "Oluja" (μτφ. "καταιγίδα"), στο βίαιο εκτοπισμό 200,000 Σέρβων και στα εγκλήματα κατά των αμάχων που διεπράχθησαν κατά τη διάρκεια τις επιχείρησης αυτής. Ο ομοσπονδιακός δικαστής από το Σικάγο Ρούμπεν Καστίλιο έκρινε βάσιμο το κατηγορητήριο και ανέθεσε την υπόθεση σε δικαστήριο του Ιλλινόις, αφού οι Ενώσεις των Σέρβων που κατέθεσαν την αγωγή δραστηριοποιούνται σε περιοχές αυτής της αμερικανικής Πολιτείας.
Εκπρόσωπος της εταιρείας MPRI, που τη δεκαετία του '90 υπηρετούσε στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε στο κροατικό περιοδικό "Slobodna Dalmacija" ότι η αποδοχή του δικαστηρίου να ασχοληθεί με την υπόθεση δεν σημαίνει ότι θα εκδικαστεί αφού, όπως είπε "δεν υπάρχει σοβαρή νομική βάση για να στηριχθεί το κατηγορητήριο".
Ο συνομιλητής του κροατικού περιοδικού είπε χαρακτηριστικά, "δεν φέρει καμία ευθύνη εάν οι συνεργάτες της εταιρείας στη συνέχεια παραβίασαν τους διεθνείς κανόνες πολέμου η διέπραξαν εθνικιστικά εγκλήματα".
Αυτοί που κατέθεσαν την αγωγή, άλλωστε, γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να στραφούν κατά του αμερικανικού κράτους και διεκδικούν αποζημίωση από την εταιρεία MPRI.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης τον Απρίλιο του 2011 χαρακτήρισε την επιχείρηση "καταιγίδα" ως "οργανωμένη εγκληματική επιχείρηση που είχε στόχο την εθνική εκκαθάριση της Κράινας". Για την υπόθεση αυτή ο στρατιωτικός διοικητής της επιχείρησης, στρατηγός 'Αντε Γκοτόβινα, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 24 ετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου