Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Η πιθανότητα προκήρυξης δημοψηφίσματος για το Κόσοβο



dΠρόσφατα στον Τύπο της Σερβίας εμφανίστηκαν ορισμένες κερδοσκοπίες ότι οι τωρινές Αρχές του κράτους σκέφτονται, μετά από την κοινοποίηση νέων όρων για ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να προκηρύξουν δημοψήφισμα, στο οποίο οι πολίτες θα αποφαίνονταν σχετικά με την παραπέρα συνέχιση του δρόμου της Σερβίας προς την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση, δηλαδή αν τάσσονται υπέρ κάποιας τυχόν αναγνώρισης του Κοσόβου σαν όρου για ένταξη της Σερβίας στην Ένωση. Ορισμένα σερβικά ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση ότι το κράτος της Σερβίας θα μπορούσε, ίσως, να λάβει αυτή την απόφαση μετά την τωρινή σύνοδο της Γενικής Ολομέλειας του ΟΗΕ, και σε περίπτωση που οι επίσημες Βρυξέλλες συνεχίσουν να επιμένουν στην αναγνώριση του Κοσόβου από μέρους της Σερβίας. Γράφει ο Mladena Bijelića.
Εκπρόσωποι του κυβερνόντος συνασπισμού δήλωσαν ότι προς το παρόν δε γίνονται συλλογισμό για προκήρυξη κάποιου δημοψηφίσματος. Όμως, στο θέμα αυτό αντέδρασαν εκπρόσωποι ορισμένων αντιπολιτευόμενων κομμάτων στη Βουλή της Σερβίας, οι οποίοι εξέφρασαν τη γνώμη ότι κάποιο τυχόν δημοψήφισμα για το Κοσσυφοπέδιο δε θα χρησίμευε σε τίποτα και ότι μόνο θα έρριχνε την ευθύνη του Κράτους σε κάποιον άλλον. Επιπλέον, ο μέχρι πρόσφατα αρχηγός του κλιμακίου διαπραγματευτών του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα, κ. Μπόρκο Στεφάνοβιτς, είναι της γνώμης ότι δεν πρέπει να προκηρυχθεί κανένα δημοψήφισμα για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, στο οποίο οι πολίτες της Σερβίας θα αποφαίνονταν «είτε το Κόσοβο είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση», και πρόσθεσε λέγοντας ότι το κράτος της Σερβίας πρέπει να συνεχίσει να ασκεί μια υπεύθυνη κρατική πολιτική, που θα βασίζεται πάνω στη συναίνεση ανάμεσα σε εκπροσώπους των κομμάτων που αντιπροσωπεύονται στη Βουλή της Σερβίας.
Ο κ. Bojan Đurić, μέλος του Φιλελεύθερου – Δημοκρατικού Κόμματος θαρρεί ότι δεν είναι ρεαλιστικό να προκηρυχθεί κάποιο δημοψήφισμα στη Σερβία σχετικά με το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, και ανέφερε πως οι Αρχές της χώρας θα έπρεπε να διεξάγει συνομιλίες με όλους τους σχετικούς πολιτικούς παράγοντες, για εύρεση συγκεκριμένης λύσης σχετικά με την πολιτική της Σερβίας απέναντι στο Κοσσυφοπέδιο, δηλαδή, τι υπονοεί αυτή η πολιτική και ποια απόφαση πρέπει να ληφθεί υπό το πρίσμα της παραπέρα προ΄σγγισης της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Aleksandar Jugović, πολιτικός διευθυντής του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, θεωρεί, επίσης, πως δεν είναι ρεαλιστικό να προκηρυχθεί δημοψήφισμα. «Η Ευρώπη έθεσε μπροστά μας τους όρους που πρέπει να τηρήσουμε για να γίνουμε μέλος της Ένωσης, και στο θέμα αυτό δεν υπάρχει δίλημμα. Πρέπει να ξέρουμε ακριβώς τι είναι σπουδαίο για μας, τι πρέπει να κάνουμε οπωσδήποτε, και τι είναι εκείνο που έχει μεγαλύτερη σπουδαιότητα από τα άλλα, δηλαδή τι είναι εκείνο από το οποίου δεν μπορούμε να απαρνηθούμε. Στη δεδομένη περίπτωση, εμείς δεν μπορούμε να απαρνηθούμε ούτε το Κοσσυφοπεδίου, ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και εδώ πρέπει να ασκούμε μια εντελώς ορθολογική πολιτική»,- κατέληξε ο κ. Jugović.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύνταγμα 26/01