Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

"Ιπτάμενη" ελληνική μουσική στην Κόκκινη πλατεία


Η ορχήστρα της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας σκόρπισε ενθουσιασμό, κάνοντας μια σειρά εντυπωσιακών εμφανίσεων στο 8ημερο φεστιβάλ μουσικής με στρατιωτικές μπάντες απο δεκάδες χώρες του κόσμου, στη Μόσχα.Το φεστιβάλ που αποτελεί πλέον θεσμό για τα δεδομένα της ρωσικής πρωτεύουσας, διεξάγεται για πέμπτη συνεχή χρονιά, υπό την αιγίδα της ρωσικής κυβέρνησης, των υπουργείων άμυνας και πολιτισμού της Ρωσίας και του δήμου της ρωσικής πρωτεύουσας.Την ελληνική συμμετοχή εξασφάλισε το Ιδρυμα ανάπτυξης των ρωσοελληνικών σχέσεων.
"Ιπτάμενη" ελληνική <br>μουσική στην Κόκκινη πλατεία
Ο μαέστρος της ελληνικής ορχήστρας, Βασίλειος Κουνάδης, και ο Ανδρέας Σιδεράς, ο οποίος ασκεί επιμέλεια του σχεδιασμού όπλων. Φωτογράφος: Ricardo Marquina Mantanana
«Η μουσική σε ανεβάζει στα ουράνια». Αυτή τη σκέψη επιβεβαίωσε η ορχήστρα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε και το σύνθημα στο έμβλημα του Γενικού Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας,«Κυριαρχείτε πάντοτε στους αιθέρες». «Τώρα, ακούτε την ορχήστρα να ερμηνεύει το “Εμβατήριο των Αεροπόρων” του συνθέτη Γιούλι Χάιτ. Είναι ένα δώρο από τους Έλληνες φίλους μας για την εκατοστή επέτειο της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας». Αυτά τα λόγια ηχούσαν εδώ και οκτώ μέρες στην Κόκκινη πλατεία της Μόσχας, όταν εμφανιζόταν  η μπάντα της ελληνικής Π.Α. Και προέρχονταν τα λόγια αυτά από τον Εβγκένι Χοροσέβτσεφ, την «επίσημη φωνή» των σπουδαιότερων εκδηλώσεων στη Ρωσία. Είναι ο ίδιος, που εδώ και πολλά χρόνια σχολιάζει την Παρέλαση της Νίκης κατά του φασισμού, στις 9 του Μάη.

«Έχω μείνει κατενθουσιασμένος από τη Μόσχα, την οποία επισκέπτομαι για πρώτη φορά. Περίμενα το ταξίδι αυτό εδώ και πολύ καιρό. Την έβλεπα από την τηλεόραση και σκεπτόμουν ότι δεν θα μπορέσω ποτέ να βρεθώ σε αυτή την παραμυθένια πόλη. Το φεστιβάλ αυτό, αποτελούσε για μένα ένα όνειρο ζωής!». Αυτά είναι τα συναισθήματα που εξέφρασε για το σπουδαίο γεγονός ο μαέστρος της ελληνικής ορχήστρας, Βασίλειος Κουνάδης.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι οι εμφανίσεις των Ελλήνων συνοδεύτηκαν κατ’ επανάληψη από θαυμάσια γεγονότα, απρόσμενα και συμπτωματικά. Όταν εμφανίζονταν, τύχαινε να είναι η ώρα που κτυπούσε το μεγαλοπρεπές ρολόι της Spasskaya Bashnia (του Πύργου του Σωτήρος), από την οποία πήρε το όνομά του και το φεστιβάλ. Ήταν κάτι που προσέδιδε πιο πανηγυρικό τόνο στην εμφάνισή τους. Μάλιστα σε μια από τις πρώτες ημέρες του φεστιβάλ ο κ. Κουνάδης είχε διευθύνει και το τελευταίο τραγούδι της βραδιάς, το συγκινητικό ρωσικό τραγούδι-εμβατήριο «Proschanie Slavyanki», τον «Αποχαιρετισμό των Σλάβων». Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια, το οποίο προσωποποιεί τη νίκη, την αγάπη, τη συσπείρωση και την ενότητα των ανθρώπων. Φέτος το τραγούδι «Proschanie Slavyanki»,  κάτω απο τους ήχους του οποίου αναχωρούσαν για το μέτωπο τα τρένα με τους σοβιετικούς φαντάρους, από το σταθμό Beloruskaya της Μόσχας, συμπλήρωσε 100 χρόνια. Και ήταν ο έλληνας επισμηναγός που το διεύθυνε στην Κόκκινη πλατεία, μπροστά από μια μικτή ορχήστρα 1200 ατόμων.  

Ο ίδιος, παραθέτει τις σπουδαίες εντυπώσεις του: «Προχθές με κάλεσε ο στρατηγός Χαλίλοφ και μου είπε ότι την επόμενη μέρα θα διευθύνω το τελευταίο τραγούδι. Ήταν μια τεράστια τιμή για μένα. Στην αρχή είχα άγχος, αλλά μετά κατάλαβα ότι πρέπει να το κάνω, πρώτα απ’ όλα για την Ελλάδα, δεύτερον, για την Πολεμική Αεροπορία, και φυσικά για τη μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας. Και βέβαια, για την οικογένειά μου. Όταν διεύθυνα αυτό το τραγούδι, ένιωσα κάτι το μαγικό. Ο κύριος Χαλίλοφ με συνεχάρη, με χτύπησε στον ώμο και μου είπε ένα θερμό «Μπράβο!».


Στην εκδήλωση πήρε μέρος ένα τμήμα του τιμητικού αγήματος της τεχνικής ακαδημίας της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, στο οποίο συμμετείχαν οι καλύτεροί της δόκιμοι.

«Στο φεστιβάλ της Μόσχας ήρθαμε απο την Ελλάδα συνολικά 60 άτομα. Δεν ήταν πολλά, γι’ αυτό και επιλέχθηκαν με μεγάλη προσοχή. Προετοιμαζόμασταν 9 μήνες γι’ αυτό το γεγονός. Δουλεύαμε πάνω σε όλες τις λεπτομέρειες, εδώ και πολύ καιρό. Εγώ επέλεξα τη μουσική, ο Ανδρέας Σιδεράς την παρουσίαση», αφηγείται ο κ. Κουνάδης.

Το κοινό της Μόσχας υποδέχθηκε με χειροκροτήματα τις μελωδίες από τα γνωστά κινηματογραφικά φιλμ. Τα μέλη της ορχήστρας βρίσκονταν σε κίνηση κατά τη διάρκεια της ερμηνείας, γεγονός που από μόνο του αυξάνει πολύ το βαθμό δυσκολίας.

Στο διαφημιστικό φυλλάδιο που ήταν αφιερωμένο στο φεστιβάλ Spasskaya Bashnia, το πρώτο στοιχείο που αναφερόταν για την Ελλάδα, ήταν ότι συμπεριλαμβάνεται στον μικρό αριθμό των χωρών εκείνων της Ευρώπης, οι οποίες δεν βρέθηκαν ποτέ σε στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Σε διάφορες εποχές, οι στρατοί της Ρωσίας και της Ελλάδας βρέθηκαν δίπλα ο ένας στον άλλο. Η Ρωσική Αυτοκρατορία είχε βοηθήσει την Ελλάδα στον αγώνα της για ανεξαρτησία. Ο ρώσος ναύαρχος Ουσακόφ δοξάστηκε στις ναυμαχίες εναντίον των Τούρκων και αποτελεί έως σήμερα για τους Έλληνες μια από τις πιο σεβαστές ιστορικές προσωπικότητες. Εξίσου σημαντικός είναι και ο ηγέτης του ελληνικού απελευθερωτικού κινήματος Αλέξανδρος Υψηλάντης, που κατείχε τον τίτλο του πρίγκιπα και στρατηγού του ρωσικού στρατού.

Προς τιμήν των δύο αυτών σημαντικών μορφών, οι δόκιμοι του τιμητικού αγήματος της ελληνικής ΠΑ, προέβησαν σε 4 τιμητικές βολές.

Στην Κόκκινη πλατεία, ήχησε ξανά η ήρεμη και γεμάτη επισημότητα φωνή του Εβγκένι Χοροσέβτσεφ: «Για το τέλος, θα ακουστεί το τραγούδι “Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει”. Πέρυσι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία συμπλήρωσε τα 100 χρόνια της, και η μπάντα της,τα 65. Υψηλές πτήσεις και δύναμη στα φτερά σας φίλοι. Θα βρεθούμε σύντομα και πάλι μαζί! Στο επανιδείν!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύνταγμα 26/01