Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

«Αρρώστησε» ο αραβόσιτος

kuΟ πιο πρόσφατος έλεγχος της ποιότητας του αραβόσιτου στη Σερβία, που έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, έδειξε ότι μόνο επτά τοις εκατό των εφετινών στρεμματικών αποδόσεων μολύνθηκε με ιό της αφλατοξίνης. Όμως, αυτό το σκάνδαλο θα φέρει στη χώρα μας ζημιές ύψους 46 περίπου εκατομμύριων ευρώ και θα χαλάσει την εικόνα του σερβικού αραβόσιτου στη διεθνή αγορά, επειδή ο αραβόσιτος από τη χώρα μας ήταν το ‘σήματα κατατεθέν’ για καλή ποιότητα. Οι γεωργοί και οι πραγματογνώμονες ισχυρίζονται ότι αυτό το σκάνδαλο δημιουργήθηκε σκόπιμα για να πέσει η τιμή του σερβικού αραβόσιτου στην ευρωπαϊκή αγορά. Για το θέμα γράφει η Tamara Prodanović
Παρόμοιες ειδήσεις διαδίδονται πολύ γρήγορα, και για αυτό έχουν ήδη φθάσει οι απαντήσεις των εκ παραδόσεως αγοραστών του σερβικού αραβόσιτου ότι οι ίδιοι, προς το παρόν, δεν είναι σε θέση να αγοράζουν τον σερβικό αραβόσιτο. Το ίδιο πρόβλημα με την αφλατοξίνη αντιμετωπίζουν και ορισμένες χώρες του περίγυρου, όπως η Κροατία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Μέχρι τώρα η Σερβία εξήγαγε 400 χιλιάδες τόνους καλαμποκιού, και μόνο δύο, και ολιγότερο, τοις εκατό δεν έχει περάσει από τον αυστηρό έλεγχο. Η Σερβία θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα χρόνο για να επανακτήσει το κύρος της χώρας που παράγει τον ποιοτικά καλό αραβόσιτο, υπό τον όρο να μη συμβεί και κάποια άλλη απρόβλεπτη κατάσταση. Άλλωστε, η δημοσιοποίηση ορισμένων λεπτομερειών, που δεν έχουν περάσει από την ανάλογη φάση του ελέγχου, μπορεί να επιφέρει αρκετά μεγάλες ζημιές στη Σερβία, η οποία κατατάσσεται ανάμεσα σε δέκα πρώτες χώρες – εξαγωγείς αραβόσιτου στον κόσμο.
Πάντως, ορισμένοι Σέρβοι γεωργοί και πραγματογνώμονες ισχυρίζονται ότι πίσω από τη «φροντίδα για την υγεία των ανθρώπων» κρύβονται κάποια άλλα συμφέροντα και ότι όλη αυτή η υπόθεση έχει έναν και μόναδικό στόχο – να πέσει η τιμή του σερβικού αραβόσιτου στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι ίδιοι λένε ότι ο έλεγχος του σερβικού αραβόσιτου φέτος έγινε στην Ιταλία, στην οποία διαπιστώθηκε η ύπαρξη του ιού της αφλατοξίνης μόνο σε μια πολύ μικρή ποσότητα, δηλαδή σε 6 μόνο χιλιάδες τόνους αραβόσιτου που εξήχθηκαν από τη Σερβία στην Ιταλία. Όμως, έπειτα αποδείχτηκε ότι αυτές οι ποσότητες είχαν φθάσει στη Σερβία από την Κροατία, και επιστράφηκαν πίσω στην Κροατία. Όμως, οι Ιταλοί ρωτάνε: ποιανού ήταν αυτές οι ποσότητες αραβόσιτου; - και ειδοποίησαν για αυτό τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος, αναφέρουμε ότι η Σερβία δεν πρόκειται να υποστεί άμςεσες ζημίες από την παρουσία του ιου της αφλατοξίνης σε μια ελάχιστη ποσότητα του αραβόσιτου, επειδή οι εφετινές στρεμματικές αποδόσεις έπεσαν εξαιτίας της ξηρασίας που είχαμε το περασμένο καλοκαίρι. Όμως, οι συνέπειες μπορούν να γίνουν μεγάλες σε μακροπρόθεσμη βάση, επειδή η χώρα μας θα μπορούσε, ίσως, να χάσει το κύρος της χώρας που εξάγει τον ποιοτικά καλό αραβόσιτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύνταγμα 26/01