© Фωτογραφία: ru.wikipedia.org
|
Η παραγωγή ενός νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ΔΒΠ) υγρού καυσίμου βάρους 100 τόνων θα ξεκινήσει έως το τέλος αυτής της χρονιάς, ανακοίνωσε ο σύμβουλος των Πυραυλικών Δυνάμεων Στρατηγικής Σημασίας στρατηγός εν αποστρατεία Βίκτωρ Γέσιν:
Στις αρχές Οκτωβρίου το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ενέκρινε εν συνόλω το γραφικό σχέδιο του νέου πυραύλου και ανατέθηκε στους σχεδιαστές του να επεξεργαστούν καλύτερα ορισμένα σημεία. Η παραγωγή του πυραύλου θα αρχίσει έως το τέλος του έτους.
Παλαιότερα είχε μεταδοθεί ότι ξεκίνησαν στη Ρωσία οι δοκιμαστικές σχεδιαστικές εργασίες για την κατασκευή ενός νέου βαρέος διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου υγρού καυσίμου για τις ανάγκες των Στρατηγικών Δυνάμεων, ο οποίος θα είναι εγκατεστημένος κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και θα αντικαταστήσει τον ισχυρότερο στον κόσμο αντίστοιχο πύραυλο RS-20B Voevoda (κατά τη δυτική κατάταξη Satana).
Η τακτική και τεχνική ανάθεση για τη σχεδίαση ενός νέου βαρέος ΔΒΠ επικυρώθηκε το 2011. Το ρόλο του επικεφαλής σχεδιαστή του νέου πυραύλου ανέλαβε το Κρατικό Κέντρο Μακέεφ στην περιφέρεια του Τσελιάμπινσκ. Στη σχεδίαση επίσης συμμετέχουν ο Επιστημονικός-Παραγωγικός Όμιλος Μηχανοκατασκευών (NPO Mashinostroenya) στην περιφέρεια των περιχώρων της Μόσχας και ως κατασκευαστής των πυραύλων εντάσσεται στο πρόγραμμα το Εργοστάσιο Μηχανοκατασκευών του Κρασνογιάρσκ.
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Στρατιωτικο-βιομηχανικού ομίλου NPO Mashinostroenya για τα συστήματα στρατηγικής σημασίας Αντρέι Γκοριάεφ είχε με τη σειρά του νωρίτερα δηλώσει ότι για τη δημιουργία του νέου βαρέος ΔΒΠ υγρού καυσίμου θα απαιτηθούν περίπου 10 χρόνια.
«Πρόκειται περίπου για 10 χρόνια. Δεν μπορούμε προς το παρόν να πούμε τίποτε με μεγαλύτερη ακρίβεια», είχε πεις στους δημοσιογράφους απαντώντας στο ερώτημα πότε μπορεί να καταστούν μάχιμοι για τις Πυραυλικές Δυνάμεις Στρατηγικής Σημασίας οι νέοι βαρείς πύραυλοι ΔΒΠ υγρού καυσίμου.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του οι χρονικές προθεσμίες σχεδίασης του πυραύλου εξαρτώνται μεταξύ άλλων «από τους στόχους, που τίθενται ως προς τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και τη σύνθεση του συστήματος».
Πέραν αυτού, πρόσθεσε ο Γκοριάεφ, οι προθεσμίες για την κατασκευή του πυραύλου επηρεάζονται από «ζητήματα του επιπέδου της καινοτομίας, του επιπέδου της συνέχειας αυτού, που υπάρχει έως αυτή τη στιγμή».
«Εάν η χώρα δεν ασχολείτο ήδη με αυτά τα είδη εξοπλισμού περισσότερο από 30 χρόνια, είναι φυσικό ότι είναι δυνατή η εμφάνιση δυσκολιών στα πλέον διαφορετικά επίπεδα, οι οποίες είναι αδύνατο να προβλεφθούν εξαρχής», είπε ο Γκοριάεφ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου