Πρόσφατα στην Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου, στον Άθω, που ανήκει στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, έγινε η τελετή αγιασμού του δεύτερου ανακαινισμένου μέρους του Μεγάλου ξενώνα, που έπαθε ζημίες στη μεγάλη πυρκαγιά από το έτος 2004. Επίσης, έγινε και η τελετή αγιασμού του νέου ιατρείου, που βρίσκεται στο ισόγειο του Μεγάλο ξενώνα, και στο οποίο θα θεραπεύονται μοναχοί και επισκέπτες.
Επίσης, παράλληλα με τα έργα ανακαίνισης μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε πριν οκτώ χρόνια στο Χιλιανδάρι, εκτελούνται και άλλα έργα προστασίας, αναπαλαίωσης και ανακαίνισης της Υποδομής όλου αυτού του συγκροτήματος. Τα έργα ανακαίνισης διαρκούν ήδη επί πολλά χρόνια, και ο ρυθμός τους εξαρτάται από το ποσό των χρηματικών μέσων που διατίθενται προς το σκοπό αυτό. Πριν δύο χρόνια περατώθηκαν τα έργα ανακαίνισης του πρώτου μέρους του Μεγάλου ξενώνα, που αποτελεί το μεγαλύτερο κτίσμα στο σύμπλεγμα αυτού του μοναστηριού. Με την ανακαίνιση αυτού του μέρους του ξενώνα, η μονή του Χιλιανδαρίου, την οποία οι Αρχιερείς και οι ιερείς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποκαλούν ‘μοναστήρι υπεράνω όλων των μοναστηριών’, απέκτησε έναν εξαιρετικά σημαντικό χώρο, που παρέχει δυνατότητες για ομαλή ζωή. Άλλωστε, μέσα σ’αυτόν τον ξενώνα προβλέπεται να βρίσκονται μια μοναστηριακή συλλογή εθνικών αντικειμένων, ένα ιατρείο, ένα επίσημο σαλόνι, ένα γραφείο για ανάγκες της διοικήσεως του μοναστηριού, πολυάριθμα εργαστήρια στα οποία θα εργάζονται μοναχοί, και επίσης μερικά κελιά για υποδοχή και εγκατάσταση. Μέχρι τώρα έχει ανακαινιστεί παραπάνω από 80 τοις εκατό του συνολικού χώρου του ξενώνα, και η περάτωση όλων αυτών των έργων προβλέπεται για το προσεχές έτος.
Την Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου έχτισαν, στον Άθω, ο καποτινός μεγάλος Σέρβος ζουπάνος Συμεών και ο γιος του Σάββας, το έτος 1198, ανακαινίζοντας ένα προγενέστερο, ερημωμένο και παλιό μοναστήρι με το ίδιο όνομα. Μετά το έτος 1200, ΄ταν περατώθηκαν τα έργα οικοδόμησης του Χιλιανδαρίου, πολλοί Σέρβοι δεσπότες έδιναν πολύτιμα δώρα και αγροκτήματα σ’αυτό το μοναστήρι, και ανάμεσα σ’αυτούς διακρίθηκαν ο βασιλιάς Μιλούτιν και ο βασιλιάς Ντούσαν. Ο βασιλιάς Μιλούτιν έχτισε μερικούς πύργους και παρεκκλήσια, και την εποχή του βασιλιά Ντούσαν χτίστηκε η εκκλησία των Αγίων Αρχαγγέλων (το έτος 1350), και πριν από τη θρυλική μάχη του Κοσσυφοπεδίου, ο Σέρβος βασιλιάς Λάζαρος έχτισε ένα παρεκκλήσι μπροστά στον βασιλικό Καθεδρικό ναό. Στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, από τον 13ο αιώνα, βρίσκονται πολλές τοιχογραφίες και μια πλούσια εικονογραφία, και στο θησαυροφυλάκειο του μοναστηριού βρίσκονται, επίσης, πολύτιμες παλιές εικόνες, διάφορα καταστατικά, αρχαία χειρόγραφα, ιερά κειμήλια και σκεύη, λειτουργικά βιβλία και άλλα αντικείμενα, που είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του σερβικού λαού. Ένα από τα μεγαλύτερα και τα πιο γνωστά ιερά προσκυνήματα που φυλάγονται στο Χιλιανδάρι αποτελεί η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Θεοτόκου Τριχειρούσας, και η παλιότερη εικόνα που φυλάγεται στο θησαυροφυλάκειο του μοναστηριού είναι το μωσαϊκό της Παναγίας Οδηγήτριας. Από τα πολυάριθμα παλιά βιβλία ξεχωρίζουμε τον Τυπικό του Χιλιανδαρίου, από το έτος 1200, τον οποίο έγραψε ο Άγιος Σάββας, που ήταν ο πρώτος Σέρβος Αρχιεπίσκοπος. Επίσης αναφέρουμε ότι στον ιερό αυτό ναό λειτούργησε, τέλη του 12ου αιώνα, και το πρώτο νοσοκομείο, επειδή στο Τυπικό αναφέρεται ότι «υπάρχει ανάγκη θεραπείας των ασθενών, ότι οι ασθενείς πρέπει να αναπαύονται στα κρεβάτια, ότι πρέπει να έχουν πλάι τους τον νοσοκόμο και ότι ο ηγούμενος πρέπει να επισκέπτεται συχνά το νοσοκομείο και να εύχεται, από το βάθος της καρδιάς του, την ανάρρωση των αδελφών του». Στο μοναστήρι φυλάγεται και το πούτιμο βιβλίο με τίτλο «Ιατρικός κώδικας του Χιλιανδαρίου», στο οποίο αναφέρονται πολλά ευρωπαϊκά ιατρικά κείμενα από τον 12ο και τον 15ο αιώνα, μεταφρασμένα στα σερβικά.
Η σχετική αναφορά είναι της δημοσιογράφου Ljiljana Sinđelić Nikolić.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου