Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

VOJNO POLITIČKI SAVEZ SA RUSIJOM JE U ZAVRŠNOJ FAZI

Srbija će uskoro dobiti status stalnog posmatrača u „Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbednosti i saradnji“ – ODKB, kako prenose ruski mediji. Organizaciju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Tadžikistan i Uzbekistan, a u sličnom statusu bi sa Srbijom bila i Ukrajina.

Ovaj predlog naći će se i pred Skupštinom Srbije, koja bi trebala da oformi delegaciju parlamentaraca koja će biti upućena u ovu vojno – političku organizaciju.
Vest o pristupanju Srbije ovoj organizaciji preneo je ruski državni portal „Vesti.ru“, a prema njihovim navodima, o članstvu Srbije razgovarano je tokom nedavne posete zamenika ruskog premijera Dmitrija Rogozina Beogradu.
Inače, osnivanje ove organizacije inicirala je Moskva, koja u poslednje vreme insistira na njenom jačanju.
Upravo sa tim ciljem formirane su kolektivne oružane snage za operativno delovanje, koje bi mogle da deluju na teritoriji bilo koje zemlje članice, a čiju okosnicu čine ruske trupe.
Pogledajte dobro, ova karta nije napravljena juče

O mogućnosti ulaska Srbije u Evroazijski savez izveštavaju i RIA Novosti.
-Za sada se može govoriti samo o parlamentarnim i drugim kontaktima zainteresovanih strana u okviru borbe sa zajedničkim pretnjama i izazovima terorizmom, trgovinom narkoticima i ljudima ali je to svakako put ka punopravnom članstvu u Evroazijski savez, navode RIA Novosti.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je posle sastanka sa Dmitrijem Rogozinom u sredu da će biti upućena naša parlamentarna delegacija u Parlamentarnu skupštinu Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).



Putinovi snovi se ostvaruju
Plan Vladimira Putina da pokrene osnivanje Evroazijske Unije nije zasnovan na ideologiji nego na ekonomiji i vojnoj bezbednosti.
Koncept regionalne ekonomske integracije možda u Evropi nije baš najpopularniji jer EU trpi udare sa svih strana, ali je u zemljama Azije i zemljama van Evropske Unije vrlo privlačan.
Začetak ove grandiozne ideje je bio u odluci Rusije, Belorusije i Kazahstana da započnu slobodno kretanje robe i kapitala preko zajedničkih granica.
Kako je Putin predvideo Evroazijska Unija će se u Evropi prostirati i kroz istok centralne Evrope.
Njene granice možete videti na priloženoj karti. Sasvim jasno se vidi da je u toj Uniji i Srbija.
Putin je jasno rekao da je Unija zamišljena kao zajednica nezavisnih država sa punim autoritetom.
Zanimljivo je da je prva inicijativa za osnivanje ove Unije došla iz Kazahstana i to početkom devedesetih godina, ali nije odmah bila aktuelna zbog političke situacije u Evropi i svetu.
Ono što Rusija strateški ističe to je da će Unija biti veliki takmac u svetskom ekonomskom takmičenju i to joj je prva namena.
Naravno da to sve pretpostavlja i čvrste veze na vojnom i tehnološkom nivou.
Ono što je za Srbiju veoma bitno to je da bi imala sva vrata otvorena pre svega na ruskom tržištu sa 140 miliona ljudi a onda i na svim ostalim u okviru Unije.



Vojno-politiiku zajednicu ODKB formirale su države Evroazije na osnovu Ugovora o kolektivnoj bezbednosti, potpisanog 15. maja 1992.
Jedan od članova ovog ugovora predviđa i da u slučaju napada na bilo koju članicu, ostale članice dužne su da pruže svaku vrstu pomoći, uključujući i vojnu.
Ova organizacija, inače, spominje se i kao nastavljač nekadašnjeg Varšavskog ugovora, koji je svojevremeno predstavljao protiv težu NATO paktu.

Prema osnivačkim i zvaničnim aktima ODKB ima za ciljeve održavanje mira, međunarodne i regionalne bezbednosti i stabilnosti, zaštitu na kolektivnoj osnovi nezavisnosti, teritorijalnu celovitost i suverenitet zemalja članica, a prioritet je u primeni opšte prihvaćenih političkih sredstava.
ODKB deluje, na očuvanju demokratskog poretka, osnovanog na opltepriznatim principima merunarodnog prava.

Vestinet.rs,Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου