Το 2ο Μεσογειακό φεστιβάλ κρασιού, γαστρονομίας και τουρισμού με επίσκεψη των περιοχών στις οποίες παράγεται καλο κρασί, πρόκειται να λάβει χώρα στο Βελιγράδι στις 5 και 6 Μαϊου στην αίθουσα του μουσείου Cvijeta Zuzorić, στην αρχή του πάρκου Kalemegdan, και θα γίνει ανοκτό από το μεσημέρι ως τις 10 η ώρα το βράδυ. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ντόπια και ξένα κρασιά από 60 εκθέτες, και, επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τη Μεσογειακή κουζίνα, και να ακούσουν διάφορες διαλέξεις με θέμα το κρασί, τη γαστρονομία και τον τουρισμό. Για το θέμα γράφει η Jelena Gligorić.
Κατά το τελευταίο διάστημα στη Σερβία και στο Βελιγράδι διοργανώνεται ένας μεγάλος αριθμός διαφόρων φεστιβάλ και εκθέσεων κρασιού, πράγμα που αποτελεί την επιβεβαίωση του γεγονότος ότι η χώρα μας έχει μακρά παράδοση στην παραγωγή κρασιού, και ότι η Σερβία έχει μεγάλο κύρος στον κόσμο του κρασιού, με τα δικά της κρασιά υψηλής ποιότητας. «Όμως, το φεστιβάλ για το οποίο γίνεται λόγος έχει μια κάπως πιο διαφορετική ονομασία, και λέγεται «Μεσογειακό φεστιβάλ κρασιού», επειδή το Βελιγράδι αποτελεί το βορειότερο σημείο της Μεσογείου», - λέει ο κ. Savo Kesar, ένας από τους οργανωτές.
«Εκτός από έκθεση κρασιού, αυτή η εκδήλωση έχει ακόμα και εκπαιδευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. Οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν παραπάνω από 50 περίπτερα, στα οποία παρουσιάζονται διάφορα κρασιά του τόπου, και ευρύτερα της Μεσογείου, να συμβουλευθούν για την εκλογή του πιο κατάλληλου κρασιού στο γεύμα, να ακούσουν διάφορες διαλέξεις με θέμα την παραγωγή κρασιού, να απολαύσουν τη Μεσογειακή μουσική και να δοκιμάσουν τα σπεσιαλιτέ αυτής της περιοχής»,- λέει ο ίδιος.
«Πρόκειται για φαηητά της Μεσογειακής κουζίνας, τα οποία πρόκειται να ετοιμάσουν μάγειρες από την Κροατία»,- λέει η κυρία Βιολέτα Τζόκιτς, εκπρόσωπος της εταιρείας παραγωγής μπαχαρικών Kotanyi. Η ίδια λέει ότι στο ίδιο φεστιβάλ οι εκισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν ορισμένες συνταγές από τη σερβική παραδοσιακή κουζίνα, στο πρόγραμμα με τίτλο «Il primo», που αποτελεί, στην ουσία, το πρώτο σερβικό μαγειτικό σχολείο. Η κυρία Τζόκιτς λέει ότι οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και τα παραδοσιακά σερβικά γλυκά, φτιαγμένα με τις παλιές συνταγές.
Τέλος, αναφέρουμε ότι στο ίδιο φεστιβάλ πρόκειται να παρουσιαστεί και η λεγόμενη «Διαδρομή του κρασιού στη Σερβία», που προβλέπει την επίσκεψη των τουριστών στις οινοποιίες και τις κάβες των περιοχών της Σερβίας που είναι γνωστές για το καλό κρασί. «Αυτή η διαδρομή καλύπτει τους λόφους του σερβικού βουνού Φρούσκα Γκόρα, με τους αναρίθμητους αμπελώνες της, περνάει από την κεντρική περιοχή της Σουμάντια, πάει στο Νομό της Ζούπας, έπειτα επισκέπτεται την περιοχή της πόλης Σουμπότιτσα, την πόλη Βίρσατς, την περιοχή πλάι στον ποταμό Δούναβη, τις πόλεις Νέγκοτιν, Νίση και Κνιάζεβατς, και καταλήγει στην περιοχή της πόλης Γιαγκόντινα, γνωστή για το περίφημο κρασί»,- λέει ο κ. Zoran Rapajić, ένας από τους οργανωτές αυτού του τουριστικού προγράμματος, ο οποίος είπε ότι έχει επισκεφθεί, ακολουθώντας αυτή τη διαδρομή, συνολικά 109 οινοποιίες και κάβες, καθώς και ότι για το προσεχές έτος προβλέπεται έκδοση ενός «Χάρτη του σερβικού κρασιού» με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη που θα έπρεπε να κάνουν οι τούρίστες στους τόπους στους οποίους παράγεται καλό κρασί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου