Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Η αλήθεια είναι η πρώτη που την παθαίνει




«Οι πόλεμοι δεν αρχίζουν με βόμβες, αλλά με ψέματα στα ΜΜΕ»,- λέει ο Βέλγος δημοσιογράφος Mišel Kolon, ένας εκ των πολλών διανοουμένων από τη Δύση που καταδίκασαν το ΝΑΤΟϊκό βομβαρδισμό της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας. Και, μπορούμε να πούμε ότι στα πολιτικά παιχνίδια η αλήθεια είναι εκείνη που την παθαίνει πρώτη, επειδή αυτό το δείχνει το παράδειγμα της Σερβίας. Γράφει η δημοσιογράφος Ivana Subašić.
bΟι μεγαλύτερες δυτικές χώρες έχουν τη δική τους εκδοχή των γεγονότων στο Κοσσυφοπέδιο, που προηγήθηκαν του βομβαρδισμού. Αυτή την εποχή, δηλαδή τα έτη 1998 – 1999, τα δυτικά ΜΜΕ μετέδιδαν ειδήσεις ότι οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις εφαρμόζουν μέτρα γενοκτονίας σε βάρος των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, και ότι για αυτό το λόγο το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει την επέμβαση. Όμως, οι δηλώσεις ορισμένων εκπροσώπων της Δύσης, που βρισκόταν εκείνηο τον καιρό στη νότια σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου λένε ακριβώς το αντίθετο και αποκαλύπτουν μια εντελώς διαφορετική αλήθεια, η οποία ήταν η πρώτη που έπαθε ζημιές.
«Η εικόνα την οποία παρουσίαζαν τα δυτικά ΜΜΕ για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο δεν ανταποκρινόταν καθόλου στην αλήθεια»,- λέει ο Ditmar Hartving, πρώην αντισυνταγματάρχης του γερμανικού στρατού, ο οποίος το έτος 1999 ήταν επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο. Ο ίδιος λέει ότι τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο παρουσιάζονταν μονομερώς, προς όφελος των Αλβανών και σε βάρος των Σέρβων, και ότι στις ανταποκρίσεις δυτικών δημοσιογράφων οι Αλβανοί παρουσιάζονταν πάντα σαν θύματα, και οι Σέρβοι σαν εγκληματίες.
Επίσης, ο κ. Hartvig έγραψε, μεταξύ άλλων, ότι σε ούτε μία έκθεση των δυτικών παρατηρητών από το Κοσσυφοπέδιο, τη χρονική περίοδο μεταξύ του Νοεμβρίου του 1998 και της ημερομηνίας έναρξης του ΝΑΤΟϊκού βομβαρδισμού, δεν γίνεται ούτε καν λόγος για κάποια μεγάλα ή για συστηματικά εγκλήματα των Σέρβων σε βάρος των Αλβανών, ούτε πάλι γίνεται λόγος για κάποια γενοκτονία σε βάρος των Αλβανών. Σύμφωνα με τα λόγια του, τις συγκρούσεις προκάλεσαν οι άνδρες του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» UCK, για να το ρίξουν έπειτα σε σερβικές δυνάμεις. Ο ίδιος Γερμανός διπλωμάτης δήλωσε ότι οι σερβικές δυνάμεις τηρούσαν τις διατάξεις της συμφωνίας Milošević – Holbruk και δεν έδωσαν, με κανένα τρόπο, αφορμή για διεθνή επέμβαση. «Επομένως, υπήρχαν πολλές διαφορές στην αντιμετώπιση της κατάστασης ανάμεσα στις ανταποκρίσεις των δυτικών ΜΜΕ και στην πραγματική κατάσταση επί τόπου. Αυτή η διαφορά μπορεί να ερμηνευθεί μόνο σαν μέρος των προετοιμασιών για πόλεμο σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας. Μέχρι τις 20 Μαρτίου του 1999 δεν υπήρχε καμία αφορμή για στρατιωτική επέμαση σε βάρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, και έτσι όλη αυτή η επέμβαση πρέπει να θεωρηθεί παράνομη»,- ανέφερε στο τέλος ο Hartvig

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tουριστικά γραφεία από τη Σερβία σε fam trip σε Καλαμάτα, Καρδαμύλη, Λιμένι, και Γιάλοβα

  Με στόχο τη  γνωριμία της σερβικής αγοράς με την Πελοπόννησο, που αποτελεί σχετικά άγνωστο προορισμό για τους ταξιδιώτες από τη γειτονική ...