Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Грци задовољни Мицотакисем


Отварајући Сајам у Солуну, грчки премијер обећао боље сутра
Аутор: Јасмина Павловић Стаменићпонедељак, 09.09.2019. у 19:30
Мицотакис на отварању Међународног сајма у Солуну (Фото EПА-ЕФЕ/Nikos Arvanitidis)
Од нашег дописника
Атина – Два месеца после преузимања кормила али и важних одлука које је влада спровела, премијер Киријакос Мицотакис се, отварајући  Међународни Сајам у Солуну, први пут обратио нацији која је, судећи по првим испитивањима јавног мњења, задовољна (55 одсто
Премијер Мицотакис који је у пракси већ испунио део предизборних обећања о смањењу ПДВ-а, пореза на имовину, спасавању грчке Електродистрибуције која је била пред банкротом, привлачењу нових инвестиција и покретању великих пројеката, предочио је у говору у Солуну једногодишњи економски и политички програм... Поручио је да је премијер свих Грка, да стратешки програм прави на конкретним корацима у наредних годину дана, не на списку обећања у току  четворогодишњег мандата, те да  оцену онога шта ће бити урађено очекује од сународника већ на следећем Сајму, за годину дана. Суштина програма је даље смањење пореза, стварање што бољих услова за инвеститоре.Тим поводом, извесно је већ кинески „Коско”, који је већински власник у Луци Пиреј, своје инвестиције у изградњу инфраструктуре путничке и луке за крузере али и пратеће објекте, са 600 милиона повећава на 800 милиона евра. Очекује се коначни почетак изградње објеката на простору бившег аеродрома „Елинико” што се сматра „инвестицијом века” вредном осам милијарди евра која ће у потпуности изменити изглед јужног, приобалног дела Атине али бити и шанса за нових 10.000 радних места.
Влада намерава да задржи школоване кадрове и смањи незапосленост која у овом тренутку износи 17 одсто, да отвори радна места за лекаре и медицинско особље које озбиљно мањка у грчком здравству, да повећа број учитеља и наставника... По свему судећи неће бити смањивања броја државних службеника иако их је 650.000, мада је  влада својим примером показала да министарства и цео државни апарат могу да функционишу и са 12 одсто мање запослених.
„Ветар у леђа” за премијера Мицотакиса је и оцена будућег првог човека Европске централне банке Кристијан Лагард која подвлачи да су нереални захтеви поверилаца да примарни суфицит БДП до 2022. за Грчку остане на нивоу од 3,5 посто јер јој тада не остаје простора за обнову привреде што је главни циљ Мицотакисове владе. Евентуално смањење фискалних захтева имало би за Атину огроман значај и то је правац у коме ће се водити преговори са повериоцима већ на наредном неформалном заседању Еврогрупе 16. септембра.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου