Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Грчка под лупом ЕУ због нехуманог односа према животињама


У 2018. регистровано је 3.734, а у овој 1.799 случајева премлаћивања и сакаћења паса, а упркос постојању закона, кажњено је само 117 власника
Аутор: Јасмина Павловић Стаменићнедеља, 29.12.2019. у 19:19
Друштва за заштиту животиња тврде да су луталице уклоњене с атинских улица – ликвидиране (Фото: EPA/Margarita Kiaou)
Атина – Пред олимпијаду у Атини 2004, градске власти морале су да стерилизују преко 10.000 паса који су живели на градским улицама. Напросто, немогуће је било ући у продавницу или зграду, а да се притом не прескаче преко животиње која мирно спава. У парковима су слободно лутале хорде паса, многи су их у страху заобилазили. Чувени Жућа је био главна атракција свих атинских  демонстрација јер је храбро јуришао, не бојећи се ни сузавца.
Стицао се утисак да Грци обожавају псе и мачке, уопште, све животиње. Међутим, преко ноћи су нестали када је град требало очистити и припремити за госте из целог света. Данима су се водиле полемике где су завршили пси јер су одговорни тврдили да су смештени у пансионима ван Атине, у шта је мало ко веровао. Друштва за заштиту животиња имала су другачију информацију: пси су ликвидирани!
Године су прошле, а Грчка је, према статистикама, доспела на листу земаља у којима се бележи велики број случајева лошег односа према животињама. Само у 2018. регистровано је 3.734, а у овој 1.799 случајева нехуманог односа према псима, укључујући њихово премлаћивање, сакаћење, остављање без адекватне неге. Кажњено је само 117 власника иако нови закон предвиђа строге мере, чак до 30.000 евра или затвор до пет година.
Последњих година у Грчкој су врло популарне борбе паса које власницима доносе високи приход. Иако су забрањене, јавна је тајна да на територији Атине постоји не десетине места у којима се пси боре на смрт. Грчка спада међу земље где су овакви мечеви најраспрострањенији.
„То је организовани криминал, један од најстрашнијих примера нехуманог односа према животињама који нико не жури да заустави. Свако ко је то бар једном видео зна како се и за шта пси припремају, како се хране, у каквим страшним условима живе да би се у рингу борили до смрти”, наводи новинар Теодорис Чондрогранос и подвлачи да су у игри велики улози, који по борби иду и до 50.000 евра, као и да се ништа мање не плаћа за куповину једног таквог пса.
Подсетимо, у древној Грчкој животиње су приношене као жртве боговима, али су у исто време поштоване када је требало да представе неко од божанстава. Тако је грчки бог Пан, славан по својој фрули, имао главу човека и стопала јарца. Сам Зевс претварао се у белог бика када је хтео да заведе лепу Европу и одведе је на Крит...
Ствар је менталитета да ће се комшије бунити, углавном гунђати ако пас лаје и узнемирава околину, али неће пријавити надлежним органима ако тог истог пса туку, остављају без хране, иживљавају се над њим...
Тако је псима у Грчкој забрањен улазак на плаже и купање у мору. Иако никада не уринирају у води и премда спадају у чисте животиње, уколико са псом дођете на плажу, дочекаће вас вика, ружне речи... Они нису добродошли, моментално могу да вас пријаве и да дођете у ситуацију да интервенише полиција. Отпор према псима постоји и у градском превозу, где углавном, сем ако су јако мале расе, не могу да уђу. На бродовима веће расе имају посебно одвојене боксове на горњима палубама.
Ипак, у Грчкој је много љубитеља паса, удружења за збрињавање луталица, све више оних који поштују правила хигијене на улицама и у парковима и, што је најважније, имају гробља животиња на којима, када дође тај дан, достојанствено могу да са растану од свог љубимца.
А мачке? На градским ћошковима има их на десетине. Неретко су агресивне у борби да се докопају следовања хране које им редовно на одређеним местима остављају брижне душе. Умеју да нападну пролазнике или псе на повоцу.
Примера ради, испод малог мостића у центру Родоса налази се „мачкарник” у коме је на стотине малих, веселих и ухрањених маца свих боја, које туристи посматрају са симпатијама, бацају им храну... Али, шта се дешава са тим незаштићеним мачкама, које су чести мотив на грчким разгледницама, кад туристи оду? Већина мачака у Грчкој у ствари нема никога да о њима константно брине.
Европска комисија је чак 2007. тужила грчке власти Европском суду правде због континуиране небриге за благостање животиња са јасним захтевом да Грчка примени све европске законе у вези са заштитом животиња и њихових права. Првенствено се пребацује што Грчка не стерилише животиње, а ту се назире и могућа суштина проблема: Грци стерилизацију сматрају нечим неприродним.
Посебан проблем представљају магарци које на острвима по највећој врућини користе за превоз туриста. Оваква врста превоза на Санторинију већ је неколико година у жижи интересовања Међународних организација за заштиту животиња, које траже да буде укинут јер је нехумано гледати како их власници сатима држе на сунцу без воде и хране и шибају уз 520 степеника који воде према Фири... За шест евра, колико кошта њихова услуга, по 20 сати бивају „на служби”. Неке туристичке организације су чак, у знак солидарисања са животињама, отказале туре по Санторинију. Једино што су учиниле грчке власти јесте одлука да се ограничи терет који магарци могу да носе на леђима, то јест да туриста нема више од 110 килограма.
Број магараца на Санторинију се смањио са 508.000, колико их је било у лето 1955. на неких 12.000, колико их је регистровано 2015, док их данас има свега две хиљаде

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου