Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Грчка није променила став, не признаје независност Косова

 

„Канцеларија за интересе Косова у Атини” служиће унапређењу „билатералне сарадње”
(EPA-EFE/Alexandros Vlachos)

ПРИШТИНА - Став Грчке о независности Косова остаје непромењен, што значи да Грчка не признаје независност Косова, саопштило је министарство спољних послова Грчке „Упркос развоју сарадње Приштине и Атине, став Грчке о независности Косова остаје непромењен”, саопштило је грчко министарство у одговору за приштинску „Газету експрес”.

Грчко министарство је изразило подршку дијалогу Приштине и Београда, уз посредовање Европске уније, наводећи да Грчка, као дугогодишња чланица ЕУ и НАТО, тежи „консолидацији мира, демократије и стабилности, сигурности и економског развоја и владавине закона у региону западног Балкана, кроз стварање добросуседских односа и поштовање основних принципа међународног права”.

„У том контексту, Грчка је сназно подржавала европску перспективу за све партнере на западном Балкану, укључујући Приштину, као и пружала подршку дијалогу Београда и Приштине, уз помоћ ЕУ”, речено је у Министарству спољних послова Грчке.

Престојећа посета грчког министра спољних послова Никоса Дендијаса Приштини је, како је саопштено, повезана са оснивањем нових приштинских институција. „Као што знате, министар Дендијас посетиће Косово почетком јуна након формирања нове владе”, наводи се у одговору министарства.

Званична Атина је саопштила и да подржава либерализацију визног режима за Косово и да подржава Косово на европском путу. Наводи се и да је однос Грчке према Косову конструктиван, позивајући се на досадашњу сарадњу на пољу економског развоја и подршку Косову у различитим областима.

„Грчка следи конструктиван приступ Приштине која је од 2019. године земља домаћин 'Косовске канцеларије за трговину и економска питања у Атини' и сарађује с Косовом на повећању сарадње у различитим областима”, поручују из тог министарства, додајући да је у циљу даљег унапређења билатералне сарадње ова канцеларија преименована у „Канцеларију за интересе Косова у Атини”, преноси Танјуг

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου