Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Умро легендарни грчки музичар Микис Теодоракис

 


(Фото Википедија CC BY-SA 3.0)

Од нашег дописника

АТИНА – Легендарни грчки музичар и подједнако велики борац за правду и слободу, човек који је повезан са најважнијим моментима грчке историје, Микис Теодоракис, умро је у 96. години. То је човек који је са концерта у знак подршке Србији 1999. на Тргу Синтагма у Атини храбро поручио свету: „Стидите се због Србије!”

Оставио је огромно музичко наслеђе које је познавао цео свет коме је грчку музику приближио као нико до сада. Био је свестрани уметник, писао је симфонијску музику, опере, балет, камерну музику, ораторије, музику за позориште и филм, али и народну музику по чијим се првим тактовима, као по сиртакију из „Грка Зорбе” увек знало – аутор је Теодоракис. Музика за филм му је донела светску славу, „Зорба” је постао нешто попут националне химне.

Био је политички активан, члан покрета отпора, током грађанског рата (1947-1949) био је на страни левице, био је прогнан и мучен, његова музика забрањена... У домовину се враћа 1974. после пада војне хунте. Био је посланик, министар, комуниста, конзервативац и социјалиста... Када је Алексис Ципрас победио на изборима 2015. дао му је подршку али га је врло брзо оштро критиковао због пристанка на оштре мере штедње после чега су прекинули све односе.

Није се либио да критикује ни потезе Мицотакисове владе којој је оштро замерио што у време пандемије заборавила да дотацијама подржи музичаре који су изгубили посао.

Последњих година био је лошег здравственог стања, није јавно наступао, али је остао присутан у јавном животу.

Говор Теодоракиса на митингу подршке: Београде, данас певамо за тебе!

На милионском митингу у Атини 26. априла 1999. године Микис Теодоракис је говор започео речима да је у „Вашингтону потписана смртна пресуда међународном праву”.

„У Вашингтону је потписан закон џунгле и права јачег. САД заједно са европским земљама сада могу да суде, пресуђују и кажњавају све оне који мисле и не уклапају се у њихове планове. Ново ледено доба долази,” рекао је Теодоракис окупљеним Грцима и подсетио да је када је бомбардовање почело изјавио да су „међународни злочини и убиства које „велики” помињу само изговори, да они не хају за разговоре и  споразумно проналажење решења већ да им је главни циљ да Југославију претворе у спржену земљу што ће и учинити уколико не наиђу на отпор. Желе да претворе Србију у пустош, пустињу пепела и крви, да би је могли показати наредним жртвама и рећи: „погледајте шта ће вам се десити ако се не покорите”.

Уз громогласни аплауз Теодоракис је поручио: „Ми Грци морамо бити поносни јер смо једини који уједињени кажемо ‘НЕ’ варваризму”.

„Стојимо поред жртава, наше српске браће, и желимо да наша песма надјача звук сирена и фијук ракета. Певамо из свег гласа да нас сви чују, да нас чује Европа која је, чини се, глува и слепа. Будите храбри, истина је на вашој страни. Београде, данас певамо за тебе,” ускликнуо је Теодоракис, а његове речи дочекали су френетични аплаузи окупљеног народа међу којим су се вијориле грчке и српске заставе.

Вучић: Збогом велики маестро, Србија данас тугује

Председник Александар Вучић упутио је данас саучешће поводом смрти чувеног композитора Микиса Теодоракиса, уз поруку да Србија данас тугује.

„Србија данас тугује због одласка легендарног Микиса Теодоракиса, који је био не само један од највећих композитора данашњице, већ и велики пријатељ наше земље и нашег народа”, поручио је председник, преноси Танјуг.

Истакао је да ће Теодоракиса Србија памтити по свевременој музици која је оставила печат у целом свету, али и по храбрости да подржи Србију у најтежим тренуцима и у време једног од највећих искушења кроз које је наша земља прошла током бомбардовања 1999.

„Велики уметник, борац за правду и човек слободарског духа, Микис је оставио јединствен траг у историји музике и у нашим срцима. Збогом, велики маестро! Србија те памти!”, наводи се у саучешћу председника Вучића, саопштила је Прес служба Председника.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου